Υπάρχουν «πυρηνικά όπλα για όλους»

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο δήλωσε πως, αν οποιαδήποτε άλλη χώρα θελήσει να ενταχθεί στην ένωση Ρωσίας-Λευκορωσίας, υπάρχουν «πυρηνικά όπλα για όλους».

Η Ρωσία προχώρησε την περασμένη εβδομάδα στο σχέδιό της να αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία, στην πρώτη ανάπτυξη από το Κρεμλίνο τέτοιων όπλων έξω από τη Ρωσία μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, προκαλώντας ανησυχίες στη Δύση.

Σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε αργά χθες, Κυριακή, το βράδυ από τη ρωσική κρατική τηλεόραση, ο Λουκασένκο, ο πιο σταθερός σύμμαχος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν μεταξύ των γειτόνων της Ρωσίας, δήλωσε πως πρέπει να είναι «στρατηγικά κατανοητό» ότι το Μινσκ και η Μόσχα έχουν μια μοναδική ευκαιρία να ενωθούν.

«Κανένας δεν είναι αντίθετος το Καζακστάν και άλλες χώρες να έχουν τις ίδιες στενές σχέσεις που έχουμε εμείς με τη Ρωσική Ομοσπονδία», δήλωσε ο Λουκασένκο.

«Αν κάποιος ανησυχεί … είναι πολύ απλό: ενταχθείτε στο Ενωσιακό Κράτος της Λευκορωσίας και της Ρωσίας. Αυτό είναι όλο: θα υπάρχουν πυρηνικά όπλα για όλους».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως αυτή είναι η δική του άποψη – όχι η άποψη της Ρωσίας.

Η Ρωσία και η Λευκορωσία είναι επισήμως μέλη ενός Ενωσιακού Κράτους, μιας ένωσης χωρίς σύνορα και συμμαχίας ανάμεσα στις δύο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.

Η Ρωσία χρησιμοποίησε το έδαφος της Λευκορωσίας για να εξαπολύσει πέρυσι το Φεβρουάριο την εισβολή της στη γειτονική τους Ουκρανία και έκτοτε η στρατιωτική συνεργασία τους έχει ενταθεί, με κοινά εκπαιδευτικά γυμνάσια στο λευκορωσικό έδαφος.

Χθες, Κυριακή, το λευκορωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως άλλη μια μονάδα πυραυλικών συστημάτων επιφανείας-αέρος S-400 έφθασαν από τη Μόσχα και θα είναι σύντομα έτοιμα για μάχη.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θα πουλήσει τελικά ο Ιβάν Σαββίδης; – Ζητά 334 εκατ. ευρώ για να αποχωρήσει

Η Λουί-Ντρέιφους επανέρχεται με προσφορά 40€/μετοχή για τον ΟΛΘ – Η μετοχή καλπάζει, ο Σαββίδης ζητά 334 εκατ. ευρώ – Θα πει ξανά όχι;

Ανατροπή φέρνει δημοσκόπηση στην Κεντροαριστερά: Πρώτος ο Τσίπρας, αλλά…

Νέα δημοσκόπηση δείχνει ανατροπές στη μάχη της κεντροαριστεράς: Πλεύση Ελευθερίας μπροστά από ΠΑΣΟΚ – Τσίπρας, Κωνσταντοπούλου και Ανδρουλάκης στη μάχη για την ηγεσία ενός νέου φορέα.

Το πολιτικό παρασκήνιο πίσω από τη συμφωνία ΠΑΟΚ – Μυστακίδη για τη Νέα Τούμπα

Η ελληνική κυβέρνηση αρνείται εμπλοκή στη συμφωνία του Α.Σ. ΠΑΟΚ με τον Αριστοτέλη Μυστακίδη για τη Νέα Τούμπα. «Δεν γνωρίζαμε για το deal», ανέφερε πηγή του Μαξίμου. Η συμφωνία αφορά πλήρη ιδιωτική χρηματοδότηση.

Η οικογένεια Βαρδινογιάννη «χάνει μετοχές», αλλά όχι την ισχύ στα media

Η Alpha TV αλλάζει χέρια: Η United Group αποκτά το 50%, αλλά η διοίκηση παραμένει στη Motor Oil. Ποιος έχει πραγματικά τον έλεγχο; Ποια είναι η στρατηγική της οικογένειας Βαρδινογιάννη και πώς εξελίσσεται ο όμιλος;