Τρόμος σε Ευρώπη και ΗΠΑ για την αντίδραση του Ιράν αν το Ισραήλ κάνει καμία τρέλα

Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι του Ισραήλ αλλά και οι ΗΠΑ, προέτρεψαν το Ισραήλ να επιδείξει αυτοσυγκράτηση μετά την επίθεση του Ιράν με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη το Σαββατοκύριακο, καλώντας τους Ισραηλινούς ηγέτες να απομακρυνθούν από την «άκρη του γκρεμού» της κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή.

Εν αναμονή της απόφασης του Ισραήλ

Τα μάτια όλων είναι στραμμένα στην απόφαση που θα πάρει ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, καθώς σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο και να αποφασίσει για την απάντηση της χώρας.

Ναι μεν «αντίποινα»… αλλά

Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο, το οποίο συνεδρίασε επίσης την Κυριακή, τάχθηκε υπέρ των αντιποίνων, αλλά ήταν διχασμένο ως προς το χρονοδιάγραμμα και την κλίμακα μιας τέτοιας απάντησης.

Με τον κίνδυνο να ξεσπάσει ανοιχτός πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν και με την ένταση να είναι υψηλή λόγω του πολέμου στη Γάζα, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε στον Νετανιάχου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση εναντίον του Ιράν, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία και ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώθηκαν με την Ουάσινγκτον και τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες καλώντας σε αυτοσυγκράτηση.

«Βρισκόμαστε στην άκρη του γκρεμού και πρέπει να απομακρυνθούμε από αυτόν», δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ, στον ισπανικό ραδιοφωνικό σταθμό Onda Cero.

«Πρέπει να πατήσουμε τα φρένα και να αντιστρέψουμε την ταχύτητα».

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προέτρεψε το Ισραήλ να θέσει ως στόχο του την απομόνωση του Ιράν και όχι την κλιμάκωση της κατάστασης.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς προειδοποίησε το Ιράν να μην πραγματοποιήσει περισσότερες επιθέσεις και δήλωσε ότι το Ισραήλ πρέπει επίσης να συμβάλει στην αποκλιμάκωση.

Η Ρωσία απέφυγε να επικρίνει δημόσια το σύμμαχό της Ιράν για τα πλήγματα, αλλά εξέφρασε τη Δευτέρα ανησυχία για τον κίνδυνο κλιμάκωσης και ζήτησε επίσης αυτοσυγκράτηση.
“Περαιτέρω κλιμάκωση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Το Ιράν εξαπέλυσε την επίθεση με αφορμή μια ύποπτη ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο συγκρότημα της πρεσβείας του στη Συρία την 1η Απριλίου, κατά την οποία σκοτώθηκαν επτά αξιωματικοί των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης, μεταξύ των οποίων δύο ανώτεροι διοικητές.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μυστικές δημοσκοπήσεις – Εφιάλτης για τον Μητσοτάκη: Η Ελληνική Λύση πρώτο κόμμα σε τρεις νομούς της Μακεδονίας

Ανατροπή στις μυστικές δημοσκοπήσεις: Η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου αναδεικνύεται πρώτο κόμμα σε τρεις νομούς της Μακεδονίας και διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στη Βόρεια Ελλάδα

Προβληματισμός και μεγάλη αγωνία των ολιγαρχών για τον Τσίπρα – Η αναπόφευκτη σύγκριση με τον Μαρινάκη

Σκεπτικισμός στους επιχειρηματικούς κύκλους που στηρίζουν τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς η εμφάνισή του στο συνέδριο του Economist θεωρήθηκε «άχρωμη» και χωρίς απήχηση

Η ηχηρή απουσία από την ομιλία Τσίπρα – Το μήνυμα που ανησύχησε τους επιτελείς

Η απουσία της Όλγας Γεροβασίλη από την ομιλία Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη προκαλεί ερμηνείες και σενάρια για την επόμενη μέρα του πρώην πρωθυπουργού

Μυστική δημοσκόπηση – «καμπανάκι πολιτικού θανάτου» για τον Μητσοτάκη: Κατρακυλά η ΝΔ – Κάτω από το 25% η πραγματική απήχηση λίγο πριν τη...

Μυστική δημοσκόπηση-σοκ μετά το καλοκαίρι δείχνει κατάρρευση της ΝΔ κάτω από το 25%. Πτώση άνω των 5 μονάδων στην πρόθεση ψήφου και πανικός στο Μαξίμου λίγο πριν τη ΔΕΘ