Τριήμερο Αγίου Πνεύματος: Αυξημένη κίνηση σε λιμάνια και δρόμους από την έξοδο – Τι να προσέξουν όσοι ταξιδεύουν

Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος είναι προ των πυλών και σήμερα ξεκίνησε η φυγή των πρώτων εκδρομέων από την Αθήνα οι οποίοι βρίσκουν την ευκαιρία να πάρουν κάποιες «ανάσες» ξεκούρασης και ξεγνοιασιάς έστω και για λίγες μέρες.

Από το πρωί αυξημένη είναι η κίνηση στα λιμάνια τόσο του Πειραιά όσο και της Ραφήνας και τα πλοία προς τα νησιά αναχωρούν γεμάτα.

Σύμφωνα με το Λιμενικό μόνο σήμερα θα φύγουν με επάρκεια 100% από το λιμάνι του Πειραιά 25 πλοία με προορισμό κάποιο νησί.

Αυξημένη κίνηση και στους δρόμους

Με πλοία αλλά και με τα οχήματά τους εγκαταλείπουν την πόλη οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου.

Από νωρίς παρατηρείται κυκλοφοριακό κομφούζιο σε σημαντικές οδικές αρτηρίες.

Συγκεκριμένα, στην άνοδο και την κάθοδο του Κηφισού, στην κάθοδο από τη Λυκόβρυση μέχρι το Περιστέρι και στην άνοδο από το Περιστέρι μέχρι τη Νέα Ιωνία. Η κατάσταση της επόμενες ώρες αναμένεται να είναι χειρότερη.

Καθυστερήσεις παρατηρούνται και στην Αττική Οδό όπως και στη Λεωφόρο Αθηνών Κορίνθου στο ρεύμα προς Κόρινθο από το Χαϊδάρι μέχρι του Σκαραμαγκά.

Αυξημένα τα μέτρα της Τροχαίας

&nΣε επαγρύπνηση θα βρίσκονται οι Αρχές το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, με σκοπό να διασφαλίσουν πως θα τηρείται ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας από τους πολίτες που θα θελήσουν να γιορτάσουν την Πεντηκοστή εκτός Αθηνών.

Συγκεκριμένα, η Αστυνομία, ενόψει της αυξημένης κίνησης που εκτιμάται πως θα καταγραφεί στο σύνολο του οδικού δικτύου της χώρας αλλά και των μεγάλων αστικών κέντρων, λαμβάνει, από την Παρασκευή έως και τη Δευτέρα αυξημένα μέτρα τροχονομικής αστυνόμευσης, με σκοπό την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών και την πρόληψη και αποτροπή των τροχαίων ατυχημάτων.

Τα μέτρα

Ειδικότερα, ο σχεδιασμός των μέτρων περιλαμβάνει:

 • αυξημένα μέτρα τροχαίας στις εισόδους-εξόδους μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων,
 • αυξημένα μέτρα τροχαίας σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική διακίνηση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί, κ.λπ.), καθώς και σε σημεία του οδικού δικτύου, όπου παρατηρείται συχνότητα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων,
 • ανάπτυξη μέτρων και ειδικών δράσεων εντός των πόλεων, καθώς και σε σημεία, όπου λόγω εορταστικών εκδηλώσεων παρατηρείται αυξημένη κίνηση χρηστών του οδικού δικτύου,
 • συγκρότηση συνεργείων γενικών και ειδικών τροχονομικών ελέγχων (ιδιαίτερα για τη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων, όπως υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση, μη χρήση προστατευτικού κράνους – ζώνης ασφαλείας, αντικανονικές προσπεράσεις και υπερβάσεις διπλής διαχωριστικής γραμμής κ.λπ)
 • συνεργασία και συντονισμός με όλους τους συναρμόδιους Φορείς – Υπηρεσίες καθ’ όλο το 24ωρο, για την άμεση αντιμετώπιση και επίλυση των όποιων προβλημάτων ανακύψουν και
 • ενημέρωση των πολιτών μέσω των αρμοδίων υπηρεσιών επικοινωνίας του Σώματος, σε κάθε περίπτωση που καθίσταται αναγκαία η ευρεία πληροφόρηση του κοινού για την ύπαρξη τυχόν κυκλοφοριακών και άλλων προβλημάτων.

Καθ’ όλη τη διάρκεια εφαρμογής των μέτρων, θα διατεθούν περιπολικά, μοτοσικλέτες και συμβατικά οχήματα της Αστυνομίας, με το ανάλογο προσωπικό και εξοπλισμό για την αποτελεσματική αστυνόμευση του οδικού δικτύου της χώρας. Παράλληλα, θα ισχύουν οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων.

Συστάσεις της Τροχαίας

Η Ελληνική Αστυνομία, με αφορμή την επικείμενη εορταστική περίοδο, υπενθυμίζει και πάλι σε όλους τους οδηγούς και τους χρήστες του οδικού δικτύου ότι, η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας.

Στο πλαίσιο αυτό συνιστά στους πολίτες:

 • Πριν ταξιδέψουν να κάνουν τεχνικό έλεγχο στο όχημά τους και να ενημερώνονται για την κατάσταση του οδικού δικτύου και τις καιρικές συνθήκες.
 • Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την οδήγηση και να τηρούν τους κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
 • Να σέβονται τις οδικές σημάνσεις και να συμμορφώνονται στις υποδείξεις των τροχονόμων.
 • Να μην χρησιμοποιούν κατά την οδήγηση κινητά τηλέφωνα ή άλλες συσκευές που αποσπούν την προσοχή τους.
 • Να μην καταναλώνουν οινοπνευματώδη ποτά, εφόσον πρόκειται να οδηγήσουν.
 • Να προστατεύουν τα παιδιά που επιβαίνουν στο όχημα, κάνοντας χρήση των παιδικών καθισμάτων.
 • Να «φορούν» απαραίτητα τις ζώνες ασφαλείας, όπως και τα κράνη στις μοτοσικλέτες.
 • Να μην υπερεκτιμούν τις οδηγικές τους ικανότητες και τις τεχνικές δυνατότητες των οχημάτων τους.
 • Να σέβονται και να προστατεύουν τους συνεπιβάτες και τους συνανθρώπους τους που χρησιμοποιούν το οδικό δίκτυο, οδηγώντας το όχημά τους με υπευθυνότητα και περίσκεψη.

Διαβάστε οπωσδήποτε

Αποκλειστικά στο Periodista:

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τα τρία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που αν «πέσει» ο Στέφανος Κασσελάκης «χάνονται»

Η Πυθία αποκαλύπτειΑς μην γελιόμαστε. Τα φαινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ...

Ο πόλεμος του Στέφανου Κασσελάκη στο deal της Attica Bank είναι πόλεμος (και) στον Αλέξη Τσίπρα

PeriodistaΤις προάλλες εξηγήσαμε για ποιους λόγους ο Στέφανος Κασσελάκης...

Η «βόμβα» που έχει στο συρτάρι του ο Στέφανος Κασσελάκης για τον Αλέξη Τσίπρα

Η Πυθία αναρωτιέται Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Ο...