Τραμπ: «Απεχθάνομαι να προβλέπω πράγματα όπως αυτό» – «Οι ΗΠΑ διέρχονται περίοδο μετάβασης»

Ο Ντόναλντ Τραμπ προτίμησε να παραμείνει αόριστος όταν δημοσιογράφος του Fox News τον ρώτησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο και μεταδόθηκε χθες Κυριακή, εάν αναμένει ύφεση στις ΗΠΑ. «Απεχθάνομαι να προβλέπω πράγματα όπως αυτό», απάντησε ο αμερικανός πρόεδρος.

Η χώρα διέρχεται «περίοδο μετάβασης», είπε ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας, που αφότου επέστρεψε στον Λευκό Οίκο έχει εμπλακεί σε διενέξεις με τους κυριότερους εμπορικούς εταίρους της χώρας του – ξεκινώντας από τον Καναδά και το Μεξικό.

Τους επέβαλε τελωνειακούς δασμούς 25% αυτή την εβδομάδα προτού ακυρώσει τους περισσότερους από αυτούς και ανακοινώσει αναβολή της εφαρμογής τους ως τον επόμενο μήνα, τις αρχές Απριλίου.

Όταν τον ρώτησαν πιεστικά δημοσιογράφοι στο προεδρικό αεροσκάφος χθες ζητώντας του να διευκρινίσει αν αναμένει ύφεση, ο κ. Τραμπ παρέμεινε ασαφής, λέγοντας απλά «ποιος ξέρει;»

Μετά την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο, ειδικοί φοβούνται ύφεση στις ΗΠΑ – από τεχνική άποψη, ο όρος αυτός σημαίνει πως το ΑΕΠ θα μειωθεί για τουλάχιστον δυο συνεχόμενα τρίμηνα.

Μέσα σε μερικές εβδομάδες, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την επιβολή δασμών σε προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ προτού κάνει πίσω στα περισσότερα και στις περισσότερες χώρες προέλευσης.

Θα ήθελε να προσφέρει περισσότερη σαφήνεια στις εταιρείες για τις μελλοντικές αποφάσεις του όσον αφορά τους τελωνειακούς δασμούς μήπως;

«Θα έχετε άφθονη», διαβεβαίωσε το Fox News προτού πρόσθεσε σιβυλλικά: «Μπορεί να αυξηθούν ορισμένοι τελωνειακοί δασμοί. Θα εξαρτηθεί (…) Δεν θεωρώ πως θα μειωθούν, αλλά μπορεί να αυξηθούν».

Ο χορός αυτός έχει κάνει τις χρηματαγορές νευρικές κι αρκετές εταιρείες μοιάζουν ζαλισμένες, να μην ξέρουν πού πατάνε.

Οικονομολόγοι μεγάλων αμερικανικών τραπεζών προειδοποίησαν την Παρασκευή πως «όσο περισσότερο παραμένουν σε εφαρμογή οι τελωνειακοί δασμοί, τόσο περισσότερο αυξάνεται ο κίνδυνος ύφεσης».

Μέλη επιτροπής της ένωσης αμερικανών τραπεζιτών (American Bankers Association, ABA) ανησυχούν επίσης για τον αντίτυπο που θα έχει στους καταναλωτές η οικονομική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ, δεδομένου πως οι δασμοί συνεπάγονται αυξήσεις τιμών. Όμως, αν η βάση είναι «σενάριο που προβλέπει ότι οι νέοι τελωνειακοί δασμοί δεν θα παραμείνουν σε ισχύ όλο το 2025», ο κίνδυνος ύφεσης είναι μικρός, κατά τους ειδικούς αυτούς.

Η πιο πρόσφατη περίοδος που οι ΗΠΑ είχαν καταγράφει για βραχύ χρονικό διάστημα ύφεση ήταν στις αρχές του 2020, εν μέσω της κρίσης της πανδημίας του νέου κορονοϊού. Εκατομμύρια άνθρωποι είχαν χάσει τις δουλειές τους την εποχή.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μυστικές δημοσκοπήσεις – Εφιάλτης για τον Μητσοτάκη: Η Ελληνική Λύση πρώτο κόμμα σε τρεις νομούς της Μακεδονίας

Ανατροπή στις μυστικές δημοσκοπήσεις: Η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου αναδεικνύεται πρώτο κόμμα σε τρεις νομούς της Μακεδονίας και διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στη Βόρεια Ελλάδα

Προβληματισμός και μεγάλη αγωνία των ολιγαρχών για τον Τσίπρα – Η αναπόφευκτη σύγκριση με τον Μαρινάκη

Σκεπτικισμός στους επιχειρηματικούς κύκλους που στηρίζουν τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς η εμφάνισή του στο συνέδριο του Economist θεωρήθηκε «άχρωμη» και χωρίς απήχηση

Η ηχηρή απουσία από την ομιλία Τσίπρα – Το μήνυμα που ανησύχησε τους επιτελείς

Η απουσία της Όλγας Γεροβασίλη από την ομιλία Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη προκαλεί ερμηνείες και σενάρια για την επόμενη μέρα του πρώην πρωθυπουργού

Μυστική δημοσκόπηση – «καμπανάκι πολιτικού θανάτου» για τον Μητσοτάκη: Κατρακυλά η ΝΔ – Κάτω από το 25% η πραγματική απήχηση λίγο πριν τη...

Μυστική δημοσκόπηση-σοκ μετά το καλοκαίρι δείχνει κατάρρευση της ΝΔ κάτω από το 25%. Πτώση άνω των 5 μονάδων στην πρόθεση ψήφου και πανικός στο Μαξίμου λίγο πριν τη ΔΕΘ