Τραγική η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής – Αναβρασμός στους υγειονομικούς

Του Βασίλη Σκουρή

Η στήλη, χωρίς άλλα λόγια, αναδημοσιεύει το ρεπορτάζ του σημερινού «Ριζοσπάστη» με τον τίτλο «Τραγική η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής»:

«Χτες, στο Νοσοκομείο Νίκαιας έγιναν 30 εισαγωγές ασθενών με Covid, από την Κυριακή μέχρι και χτες το βράδυ 4 ασθενείς βρίσκονταν στα Επείγοντα επειδή δεν υπήρχε κενό κρεβάτι, ενώ τελείωσε και η παροχή υψηλής ροής οξυγόνου (high flow), κλινικές μετατρέπονται άρον άρον σε Covid, διασωληνωμένος ασθενής ήταν εκτός ΜΕΘ.

Με μια τέτοια κατάσταση, αναβρασμός επικρατεί στους υγειονομικούς, που βλέπουν τα νοσοκομεία αντί να θωρακίζονται, να αποδυναμώνονται. Ετσι, σήμερα, Τρίτη, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των γιατρών στο Νοσοκομείο «Αττικόν» θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην κεντρική πύλη του νοσοκομείου «λόγω των σοβαρών προβλημάτων που το οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην κατάρρευση, όπως είναι η καθημερινή νοσηλεία δεκάδων ασθενών σε ράντζα που συνεχώς επιδεινώνεται, η μη επαρκής χρηματοδότηση καθώς και οι ελλείψεις προσωπικού». Οι γιατροί προειδοποιούν ότι «η υπερπλήρωση του νοσοκομείου με νοσηλεία αριθμού ασθενών που φτάνει το 150% των κανονικών κλινών του νοσοκομείου είναι επικίνδυνη, τροφοδοτεί κύματα ενδονοσοκομειακής διασποράς κορονοϊού και άλλων λοιμώξεων από πολυανθεκτικά μικρόβια».

Το Νοσοκομείο «Θριάσιο» «ολοκλήρωσε» την εφημερία του Σαββάτου με μηδενικές διαθέσιμες κλίνες COVID (απλής νοσηλείας και ΜΕΘ) ενώ 3 ασθενείς με COVID νοσηλεύονται σε… «κοντέινερ» και 6 διασωληνωμένοι μη COVID ασθενείς νοσηλεύονταν εκτός ΜΕΘ, σε απλές κλίνες νοσηλείας, διατρέχοντας σοβαρότατο κίνδυνο για την υγεία τους, καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου. Παρ’ όλα αυτά η διοίκηση του νοσοκομείου ισχυρίζεται ότι «η νοσηλεία των ασθενών στο νοσοκομείο γίνεται με απόλυτη ασφάλεια». «Στις ΜΕΘ, αν και οι γιατροί αναγκάζονται να ξεπερνούν κάθε μήνα το προβλεπόμενο όριο εφημεριών – με σοβαρές συνέπειες στην χρόνια καταπόνηση της υγείας τους – υπάρχουν μέρες που εφημερεύει μόνο ένας γιατρός. Γεγονός που καθιστά ανασφαλή τη λειτουργία των ΜΕΘ», απαντά το Σωματείο.

Επίσης, την Τετάρτη 24 Νοέμβρη, τα σωματεία εργαζομένων στις δημόσιες και ιδιωτικές μονάδες Υγείας προσανατολίζονται στη συνδιοργάνωση μαζικών αγωνιστικών παρεμβάσεων για τη στελέχωση και επαναλειτουργία του νοσοκομείου «Αγία Βαρβάρα» και την επίταξη των ιδιωτικών «ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΤΑΝ», «ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗ», «ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ», «ΥΓΕΙΑ» και «ΙΑΣΩ».

Φρακάρουν τα νοσοκομεία και στη Δυτ. Ελλάδα

Ασφυκτική είναι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και σε νοσοκομεία της Δυτικής Ελλάδας.

Στη «ναυαρχίδα» των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της Περιφέρειας, στο ΓΠΝΠ του Ρίου, οι ΜΕΘ έχουν πληρότητα 100%. Τα 13 κρεβάτια της ΜΕΘ με περιστατικά κορονοϊού ήταν γεμάτα χτες, όπως επίσης και τα 10 που αφορούν περιστατικά εκτός πανδημίας.

Την ίδια ώρα, 5 διασωληνωμένοι ασθενείς με κορονοϊό ήταν σε κλινικές για την πανδημία εκτός ΜΕΘ. Αντίστοιχα, σχεδόν καθημερινά, διασωληνωμένοι ασθενείς (non COVID) νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες μετάδοσης ασθενειών.

Μάχη για την εξασφάλιση ενός κρεβατιού δίνεται και στις κλινικές. Οι 3 που διέθετε το Νοσοκομείο του Ρίου για περιστατικά κορονοϊού στο τέλος της προηγούμενης βδομάδας, έγιναν 4 χτες, αφού «προστέθηκε» σε αυτές η Ορθοπαιδική. Και οι 4, πλέον, έχουν πληρότητα 100%, με κατειλημμένα και τα 84 κρεβάτια. Αντίστοιχα, τις περισσότερες μέρες, πάντα γεμάτη είναι και η κλινική των ύποπτων περιστατικών για κορονοϊό.

Επιπλέον, σχεδόν καθημερινά, αρκετά περιστατικά παραμένουν για νοσηλεία στα Επείγοντα, διότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα κρεβάτια στις κλινικές, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την υγεία νοσηλευόμενων και προσωπικού. Σε πολύ πρόσφατη εφημερία του νοσοκομείου, αυτά τα συμβάντα αφορούσαν 15 ασθενείς, που περίμεναν στα Επείγοντα για τη μεταφορά τους στις κλινικές…

Στο ΓΝ «Αγιος Ανδρέας», χτες, δεν υπήρχαν κενά κρεβάτια στις 2 κλινικές για την πανδημία (συνολικά 75 κλίνες). Αντίστοιχα, γεμάτη ήταν η ΜΕΘ για τα συμβάντα κορονοϊού (7 κλίνες), ενώ από τα 10 διαθέσιμα κρεβάτια Εντατικής, για περιστατικά εκτός πανδημίας, κενά ήταν μόλις τα 2.

Την ίδια ώρα, μεγαλώνουν οι δυσκολίες και στο ΓΝ Πύργου. Πρόσφατα, απέμειναν μόλις 2 γιατροί για τη ΜΕΘ, ενώ ακόμη και με βάση τις οδηγίες του ΚΕΣΥ, αυτοί θα έπρεπε να είναι 6 (ένας για κάθε κρεβάτι), καθιστώντας ουσιαστικά τη λειτουργία της αδύνατη, μεγαλώνοντας ταυτόχρονα την πίεση στα νοσοκομεία της Πάτρας, που υποδέχονται κατά κύριο λόγο τις ανάγκες τέτοιων περιστατικών, από τους γειτονικούς νομούς.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, εδώ και ένα 6μηνο παραμένουν απλήρωτοι για τις εφημερίες τους και οι γιατροί που μετακινούνται στο νοσηλευτικό ίδρυμα από άλλους νομούς, με την πίεση συνολικά στον χώρο να μεγαλώνει.

Συνολικά, απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, εκτός από τις «συγχωνεύσεις» κλινικών, η κυβέρνηση προβάλλει ως «λύση» την κάλυψη των τεράστιων κενών με προσωπικό 3μηνων συμβάσεων, που καλύπτουν θέσεις προσωπικού που η ίδια έβγαλε σε αναστολή!»

ΠΗΓΗieidiseis.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάλος: Κόβεται ο Κανάκης στον ΑΝΤ1; Όργιο φημών για παρέμβαση Μητσοτάκη στον Κυριακού

Πρεμιέρα για τους Ράδιο Αρβύλα με το τραγούδι «Γλέντι» και στίχους αιχμής για την κυβέρνηση. Η φράση «πέρασε μια εξαετία που μοιάζει με επταετία» προκάλεσε σάλο και φήμες για παρέμβαση του Μαξίμου στον ΑΝΤ1

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ερευνά το ρόλο ελληνικής τράπεζας στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ερευνά τραπεζικό σκάνδαλο γύρω από τον...

Ο «μοναχικός» επιχειρηματίας στη δεξίωση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: λάθος σημειολογία ή προάγγελος νέων ισορροπιών;

Μόνος επιχειρηματίας στη δεξίωση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, ο Αλέξανδρος Εξάρχου συνοδευόμενος από την Ελένη Βρεττού. Ένδειξη άστοχης επιλογής ή προμήνυμα νέας εποχής στις επιχειρηματικές σχέσεις;

Σάλος στο παρασκήνιο: Ο επιχειρηματίας φίλος του Τσίπρα που «αγοράζει» στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Αριστεράς

Παλιός φίλος του Αλέξη Τσίπρα, επιχειρηματίας με αλλεπάλληλα αποτυχημένα projects, φέρεται να χρηματοδοτεί πολιτικά πρόσωπα και από την Αριστερά και από το ΠΑΣΟΚ, επιδιώκοντας ρόλο διαμορφωτή των εξελίξεων. Στενές σχέσεις με Τσίπρα, παλιά στήριξη στην Αχτσιόγλου