Τραγικές ώρες στην κυβέρνηση Μητσοτάκη – Όλα τινάχθηκαν στον αέρα – Αλλάζει ραγδαία το κλίμα στην κοινωνία

Παλινωδίες, λανθασμένοι χειρισμοί, αστοχίες και αναποτελεσματικότητα συνθέτουν το κυβερνητικό παζλ τις πρώτες αυτές εβδομάδες της δεύτερης τετραετίας.

Η εντύπωση ότι υπήρχε συνολικός σχεδιασμός και προετοιμασία, η οποία επίμονα είχε καλλιεργηθεί το προηγούμενο διάστημα από το Μέγαρο Μαξίμου, τινάχθηκε στον αέρα.

Εμφανίστηκαν, έτσι, οι πρώτες γκρίζες κηλίδες στο… γυαλιστερό προφίλ της κυβέρνησης. Με τα προβλήματα να σκάνε το ένα μετά το άλλο, από το μυαλό πολλών πέρασε η… κατάρα της δεύτερης τετραετίας!

Καταγεγραμμένα και… αποδεδειγμένα, από το 1974 μέχρι σήμερα η δεύτερη θητεία όλων των κυβερνήσεων ήταν σαφώς χειρότερη από την πρώτη. Η διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών που σαρώνουν τη χώρα τις τελευταίες ημέρες είναι το πρώτο ισχυρό crash test για την κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη. Χιλιάδες στρέμματα δάσους έχουν μετατραπεί σε κρανίου τόπο, δεκάδες σπίτια και περιουσίες παραδόθηκαν στις φλόγες. Προϊόντος του χρόνου, η οργή και η αγανάκτηση του κόσμου, ειδικά όσων επλήγησαν από τις πυρκαγιές, φουντώνουν. Ήδη τα κόμματα της αντιπολίτευσης ασκούν σκληρή κριτική, με κατηγορίες για αδράνεια, έλλειψη σχεδιασμού και αναποτελεσματικότητα.

Σύμφωνα με το paron.gr ευρύτερα στη κοινή γνώμη διαμορφώνεται κλίμα απογοήτευσης αλλά και δυσφορίας, αφού για μια ακόμη χρονιά ο κρατικός μηχανισμός δεν καταφέρνει να αποτρέψει τεράστιες καταστροφές από τις πυρκαγιές. «Φωτιές είχαμε, έχουμε και θα έχουμε», τόνισε προ ημερών ο πρωθυπουργός, με αρκετή δόση κυνικού ρεαλισμού. Έχοντας τη βεβαιότητα ότι στο επίπεδο της πρόληψης δεν υπάρχουν αποτελεσματικά μέτρα, ρίχνει το βάρος στις αποζημιώσεις των πληγέντων. Η εντολή προς τα αρμόδια υπουργεία είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και όσο γρηγορότερα είναι εφικτό οι πολίτες που έχασαν σπίτια ή άλλες περιουσίες να πάρουν τα πρώτα χρήματα προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις πρώτες ανάγκες τους.

Η προσπάθεια σε όλα τα επίπεδα θα είναι επίπονη και πιθανότατα μακρά, καθώς βρισκόμαστε στο μέσο του καλοκαιριού, άρα υπάρχει χρόνος για νέο γύρο πυρκαγιών. Αν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να ανακόψει το κύμα των πυρκαγιών, το πολιτικό κόστος θα είναι υψηλό και άμεσος ο κίνδυνος η κατάσταση να γίνει μη αναστρέψιμη, καθώς μια αποτυχημένη διαχείριση των πυρκαγιών θα έρθει να προστεθεί στις αστοχίες και τις παλινωδίες που σημειώθηκαν τις πρώτες ημέρες της θητείας της κυβέρνησης.

Από τις γκάφες του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Ν. Μηταράκη με την… έφιππη αστυνομία αλλά και την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, που υποχρέωσαν τον πρωθυπουργό να παρέμβει προσωπικά για να σβήσει τις… φωτιές. Μέχρι το… φάλτσο του υπουργού Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδη όσον αφορά το ακαταδίωκτο των τραπεζιτών. Συμπερασματικά, θα λέγαμε ότι η κυβέρνηση δεν έχει περιθώρια για άλλα φάουλ και νέες αστοχίες. Μπορεί η αντιπολίτευση να εμφανίζεται και να είναι ανοργάνωτη ακόμη, αλλά κάποια στιγμή θα οργανωθεί και θα… πυροβολεί σε καθημερινή βάση. Και τα δύσκολα θα ξεκινήσουν για την κυβέρνηση.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «μοναχικός» επιχειρηματίας στη δεξίωση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: λάθος σημειολογία ή προάγγελος νέων ισορροπιών;

Μόνος επιχειρηματίας στη δεξίωση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, ο Αλέξανδρος Εξάρχου συνοδευόμενος από την Ελένη Βρεττού. Ένδειξη άστοχης επιλογής ή προμήνυμα νέας εποχής στις επιχειρηματικές σχέσεις;

Σάλος: Κόβεται ο Κανάκης στον ΑΝΤ1; Όργιο φημών για παρέμβαση Μητσοτάκη στον Κυριακού

Πρεμιέρα για τους Ράδιο Αρβύλα με το τραγούδι «Γλέντι» και στίχους αιχμής για την κυβέρνηση. Η φράση «πέρασε μια εξαετία που μοιάζει με επταετία» προκάλεσε σάλο και φήμες για παρέμβαση του Μαξίμου στον ΑΝΤ1

Αποκάλυψη: Το βαθύ (παρα)κράτος του Μητσοτάκη μέσα στην επιτροπή Τσίπρα – Ποιος από τους «41» μιλούσε ως… «βαθύ λαρύγγι» σε σκοτεινά κέντρα;

Ανήκει στους 41 της «επιστημονικής επιτροπής» του Αλέξη Τσίπρα, αλλά φέρεται να είχε ανοικτή γραμμή με το πιο σκοτεινό κομμάτι του κρατικού μηχανισμού επί ΝΔ. Πόσα γνώριζε ο πρώην πρωθυπουργός;