Το παρασκήνιο του εμφυλίου που ξέσπασε ανάμεσα σε Μητσοτάκη και Μαρινάκη

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς «χωμένος» στα έγκατα κράτους και παρακράτους για να καταλάβει ότι η αστυνομική έρευνα και η προανάκριση για την οπαδική βία που κατέληξε στον φόνο αστυνομικού από φωτοβολίδα δεν βγήκε τυχαία τώρα.
Αλλωστε, ο προϊστάμενος υπουργός των αστυνομικών – προανακριτικών οργάνων έχει επανειλημμένα αποδείξει ότι είναι πρόθυμος να εξυπηρετήσει την ατζέντα της κυβέρνησης Μητσοτάκη από όποιο πόστο κι αν του ανατεθεί. Πολύ περισσότερο από τον θώκο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, απ’ όπου αποπέμπεται και επανέρχεται κατά περίπτωση, χωρίς να διαμαρτύρεται.

Εδώ και μερικές μέρες η δικογραφία για τα έργα και τις ημέρες του «αθλητικού» εσμού, που δραστηριοποιείται κάτω από την ομπρέλα της ΠΑΕ του Πειραιά, γίνεται φέιγ βολάν, αποκαλύπτοντας ένα περίπλοκο σύστημα διαπλοκής αφοσιωμένων οπαδών έτοιμων για όλα, ενός μεγάλου επιχειρηματικού ομίλου και ενός μεγάλου δήμου που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ομίλου αυτού.

Δεν έχουμε καμιά αμφιβολία ότι το ίδιο ισχύει και για άλλες ποδοσφαιρικές ΠΑΕ ή καλαθοσφαιρικές ΚΑΕ που βρίσκονται υπό τον έλεγχο άλλων επιχειρηματικών ομίλων, με δραστηριότητα σε όμοια ή άλλα κερδοσκοπικά πεδία και με άμεση ή έμμεση επιρροή σε μεγάλους δήμους της χώρας.

Αλλωστε, όλοι οι συντελεστές του αθλητικού και οπαδικού τζόγου βρίσκονται πάντα στη «σωστή πλευρά της Ιστορίας» και, κυρίως, της εξουσίας. Στην πραγματικότητα συγκυβερνούν, όπως μπορεί κάποιος να διαπιστώσει κάνοντας έναν προσεκτικό απολογισμό του νομοθετικού και χρηματοδοτικού έργου της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Από το 2019 και μέχρι το 2022 αυτό το μπλοκ εξουσίας, το μέτωπο των συγκυβερνητών, ήταν αρραγές. Σχεδόν δεν υπήρχε μεγάλος επιχειρηματικός όμιλος που να μην εξέφραζε την προσήλωσή του στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ιδιαίτερα αν είχε στη συλλογή του και μερικά ΜΜΕ μικρής ή μεγάλης εμβέλειας.

Από το 2022 και μετά, ιδιαίτερα μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών, στο πλαίσιο του οποίου μάθαμε ότι ακόμη και σύμμαχοι του μεγάρου Μαξίμου τελούσαν υπό παρακολούθηση, το μέτωπο αυτό διερράγη. Το διαπιστώσαμε από δημόσιες δηλώσεις των επιχειρηματικών παραγόντων, αλλά και από την επιθετική στάση των ΜΜΕ που αυτοί ελέγχουν -ιδιαίτερα του Ομίλου Μαρινάκη- απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη σε συγκεκριμένα πεδία.

Είναι η πιο ισχυρή ένδειξη του κλιμακούμενου εμφυλίου στο μπλοκ εξουσίας, που την εξέλιξή του είναι δύσκολο να προβλέψουμε. Αλλά έχει τη σημασία της, καθώς 40 μέρες πριν από τις ευρωεκλογές η κυριαρχία Μητσοτάκη εμφανίζεται να αναμετράται με φυσικούς συμμάχους της.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ