Το παρασκήνιο της κηδείας του Κωνσταντίνου: Γιατί θα ταφεί ως ιδιώτης;

Ως ιδιώτης θα ταφεί ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, ενώ έχει ήδη αποκλειστεί το ενδεχόμενο για λαϊκό προσκύνημα. Η κηδεία του θα γίνει τη ερχόμενη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου στη Μητρόπολη Αθηνών.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τα μέλη της οικογένειας επιθυμούσαν η σορός του τέως βασιλιά να τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη, όμως το συγκεκριμένο σενάριο φαίνεται να απορρίφθηκε από την κυβέρνηση. Αυτό που αξίζει να επισημανθεί είναι πως, το ζήτημα της τελετής και ταφής του πρώην μονάρχη βρέθηκε στο επίκεντρο της οικογένειάς του, αφού το τελευταίο διάστημα έκανε «διαπραγματεύσεις» με την κυβέρνηση για το πώς θα γίνουν πραγματικότητα οι επιθυμίες της. Η ταφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου θα πραγματοποιηθεί στο Τατόι, δίπλα στους τάφους των γονέων του, Παύλου και Φρειδερίκης.

Γιατί θα ταφεί ως ιδιώτης;
Τα επιχειρήματα της Κυβέρνησης:

  • δεν διαθέτει ελληνική υπηκοότητα, πέρα από το δανέζικο διαβατήριο χρονολογίας του 1983 που εκδόθηκε στη χώρα καταγωγής της συζύγου του Άννας Μαρίας
  • δεν θεωρείται δημόσιο πρόσωπο και ότι μετά το δημοψήφισμα του 1974 έκλεισε οριστικά το κεφάλαιο αυτό


H εξόδιος ακολουθία θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι, στη Μητρόπολη Αθηνών. Ωστόσο, σε εξέλιξη φέρεται να υπάρχει συζήτηση για προσκύνημα λίγων ωρών στο παρεκκλήσι του Αγ. Ελευθερίου, ίσως από τις 8 το πρωί της ίδιας ημέρας. Της ακολουθίας αναμένεται να χοροστατήσει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμος, μαζί με τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, «κατά τα προβλεπόμενα υπό της εκκλησιαστικής τάξης και εθιμοτυπίας», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΔΙΣ. «Ήταν μονόδρομος» δηλώνει στέλεχος της κυβέρνησης σχετικά με την απόφαση να ταφεί ο τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος σαν ιδιώτης στο Τατόι.

Αυτό που διεύρευσε είναι πως, η απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου για την ταφή του τέως πάρθηκε υπό τον φόβο πιθανών αντιδράσεων, όχι μόνο από τους πολιτικούς αντιπάλους αλλά και από την κοινή γνώμη.

ΠΗΓΗnewsbreak.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ