Το παρασκήνιο στον «κατακερματισμένο» ΣΥΡΙΖΑ και η πρόταση Τεμπονέρα που προκάλεσε αίσθηση

Την Κυριακή, όπου η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ μέσα από μία δύσκολη διαδικασία κατάφερε να καταλήξει στον χρόνο του συνεδρίου και στην εκλογή του νέου προέδρου, ανέδειξε και τα προβλήματα της επόμενης μέρας στην μετά Αλέξη Τσίπρα εποχή.

Αυτό που προέκυψε είναι ότι η πρώην προεδρική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε διχασμένη, για την ακρίβεια κατακερματισμένη, με εμφανή την απουσία του Αλέξη Τσίπρα.

Tα στελέχη που στο παρελθόν ήταν με τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, συμφώνησαν με την πρόταση της Γραμματέως του ΣΥΡΙΖΑ Ράνιας Σβίγγου – την οποία αποδέχθηκαν και τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης – ενώ ο Διονύσης Τεμπονέρας κατέθεσε δική του πλατφόρμα η οποία ψηφίστηκε μόνο από τον ίδιο.

Από την πλευρά του ο Χρήστος Σπίρτζης κατέθεσε δική του πρόταση για τον χρόνο εκλογής του νέου προέδρου, με την οποία συμφώνησε ο Παύλος Πολάκης και η Κατερίνα Νοτοπούλου.

O «οδικός χάρτης» για την ΚΟ

Η απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας αναφέρει ότι την Πέμπτη 5 Ιουλίου θα συνεδριάσει και πάλι η Πολιτική Γραμματεία για να προετοιμάσει την ΚΕ που θα συγκληθεί στις 15 και 16 Ιουλίου. Εκεί θα κατατεθούν όλα τα ονόματα των στελεχών που θέλουν να θέσουν υποψηφιότητα για την θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Στην συνέχεια στο τέλος Αυγούστου θα συνεδριάσει το διαρκές συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο θα δρομολογήσει τις εξελίξεις για την εκλογή του νέου προέδρου μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Τον ερχόμενο Νοέμβριο θα γίνει το έκτακτο συνέδριο της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ότι αφορά τα πρόσωπα που ανέλαβαν ρόλο στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ: Ο Σωκράτης Φάμελλος θα είναι ο πρόεδρος της ΚΟ, και οι Νίκος Παππάς, Θεοδώρα Τζάκρη και Νάσος Ηλιόπουλος θα είναι οι τρεις κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι.

Γραμματέας εξελέγη ο Διονύσης Καλαματιανός ενώ διευθυντής της ΚΟ θα παραμείνει ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Για αντιπρόεδρος της Βουλής θα προταθεί είναι η Όλγα Γεροβασίλη.

Ο Διονύσης Τεμπονέρας, ανέφερε στην ομιλία του: 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βαθιά κρίση ταυτότητας.

«Είμαστε με τον λαό» λέγαμε συχνά, όμως ο λαός έχει ταξική διάρθρωση, οι αντιθέσεις και τα ταξικά συμφέροντα, δεν μπορούν να είναι ποτέ ενιαία. Στην πολιτική εκφράζεις συμφέροντα, τα οποία δεν κοιτούν προς την ίδια κατεύθυνση. Όταν υπόσχεσαι μια «δίκαιη κοινωνία για όλους», τότε μάλλον παραγνωρίζεις αυτές τις αντιθέσεις.

Η ριζοσπαστικοποίηση αποδεικνύεται, ότι τελικά δεν αφορά μόνο την Αριστερά, αλλά και την Δεξιά, όπως αποδείχτηκε στις πρόσφατες εκλογές. Η Αριστερά έχει μερίδιο ευθύνης για την άνοδο την ακροδεξιάς στη χώρα, όχι μόνο γιατί δεν την αντιμετώπισε στα ίσα, μέσα στην κοινωνία, αλλά και γιατί θεώρησε την μάχη αυτή δευτερεύουσα. Πρώτιστο καθήκον του νέου φορέα, πρέπει να είναι η μάχη απέναντι στο φασισμό.

Όλα τα παραπάνω δεν είναι απλές διαπιστώσεις. Παράγουν πολιτικό αποτέλεσμα και πρέπει να μας οδηγήσουν σε κρίσιμες υπαρξιακές αποφάσεις. Είναι τέτοιες οι αποφάσεις αυτές, που μας οδηγούν στην εξαγωγή των συμπερασμάτων για το μέλλον. Ο οδικός χάρτης της επόμενης μέρας, μπορεί να προκύψει μόνο, αν γίνει ειλικρινής και ψύχραιμη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος:

Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται ένα συνέδριο απολογισμού, ταυτότητας, θέσεων, πολιτικής φυσιογνωμίας και στρατηγικής. Πρέπει να γίνει διάλογος στη βάση, να κατατεθούν κείμενα συμβολής, να μιλήσουν δημοκρατικά όλα τα μέλη του κόμματος. Να μιλήσουν για όλα, για την κατεύθυνση, για το ύφος, για το πολιτικό σχέδιο, για τις σύγχρονες αντιθέσεις και διαιρετικές τομές, για το μοντέλο του κόμματος, για τις νέες προκλήσεις του αιώνα μας. “

Από την πλευρά του ο Χρήστος Σπίρτζης που μέχρι πρότινος ανήκε στην κλειστή ομάδα των προεδρικών είπε ότι ο ίδιος θα παραιτηθεί από την Πολιτική Γραμματεία και εμφανίστηκε να ζητά την παραίτηση όλων των οργάνων με το αιτιολογικό ότι πλέον δεν εκφράζουν τους συσχετισμούς μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Όσοι μίλησαν μέσα στην συνεδρίαση ανεξάρτητα από τις τάσεις που εκπροσωπούσαν αναφέρθηκαν στο έργο του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά κατάφερε να κάνει το κόμμα της αριστεράς από μία ισχνή μειοψηφία κόμμα εξουσίας.

Τόνισαν ωστόσο ότι έχουν το χρέος απέναντι στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ να βρουν γρήγορα τον βηματισμό τους και να καταλήξουν στις διαδικασίες ανάδειξης του προέδρου και όλων των οργάνων όσος πιο γρήγορα γίνεται».

Διαβάστε οπωσδήποτε

Αποκλειστικά στο Periodista:

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η «βόμβα» που έχει στο συρτάρι του ο Στέφανος Κασσελάκης για τον Αλέξη Τσίπρα

Η Πυθία αναρωτιέται Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Ο...

Τα τρία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που αν «πέσει» ο Στέφανος Κασσελάκης «χάνονται»

Η Πυθία αποκαλύπτειΑς μην γελιόμαστε. Τα φαινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ...

To μαρτυριάρικο παρεάκι της COSMOTE στην Κίμωλο και τα χαμένα εσώρουχα της «κακιάς» μάγισσας με τα κοτσιδάκια

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου.Το καλοκαίρι έχει μπει...