Το μεγαλύτερο στον κόσμο δίκτυο ανθρωπιστικής αρωγής καλεί να σταματήσει η «σφαγή» στη Γάζα

Η Διεθνής Ομοσπονδία Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC) έκανε σήμερα δραματική έκκληση για κατάπαυση του πυρός και για ανεμπόδιστη πρόσβαση της ανθρωπιστικής αρωγής στη λωρίδα της Γάζας, όπου εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν κατάσταση λιμού η οποία επιδεινώνεται.

Ο θύλακας πλήττεται από ανθρωπιστική καταστροφή σχεδόν οκτώ μήνες αφού το Ισραήλ εξαπέλυσε μια καταστροφική επίθεση ως απάντηση στις επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν στις 7 Οκτωβρίου από τη Χαμάς και στοίχισαν τη ζωή σε 1.200 ανθρώπους στο Ισραήλ.

«Χρειαζόμαστε απελπισμένα μια πολιτική λύση που θα μας επιτρέψει να έχουμε μια κατάπαυση του πυρός για να φέρουμε μέσα τη βοήθεια», τόνισε στο Reuters η πρόεδρος της IFRC Κέιτ Φορμπς, σε συνέντευξή της στην πρωτεύουσα των Φιλιππίνων Μανίλα.

«Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τη διαφορά. Πρέπει να έχουμε πρόσβαση και για να έχουμε πρόσβαση εκεί πρέπει να έχουμε κατάπαυση του πυρός», δήλωσε η Φορμπς, η οποία έγινε το Δεκέμβριο η δεύτερη γυναίκα που ανέλαβε ποτέ την κορυφαία θέση στο μεγαλύτερο παγκοσμίως δίκτυο ανθρωπιστικής αρωγής.

Η θέση του προέδρου του IFRC είναι εθελοντική και ο κάτοχός της επιβλέπει ένα δίκτυο που ενώνει 191 οργανώσεις οι οποίες εργάζονται στη διάρκεια καταστροφών και πολέμων και μετά από αυτούς, όπως είναι η Παλαιστινιακή Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου που διαθέτει πληρώματα ασθενοφόρων στη Γάζα.

Η Φορμπς δήλωσε ότι είδε τη «φρικτή» κατάταση στη Ράφα στη διάρκεια επίσκεψής της το Φεβρουάριο, μήνες πριν το Ισραήλ εξαπολύσει στρατιωτική επίθεση σ’ αυτή τη νότια πόλη της λωρίδας της Γάζας, στην οποία έχουν καταφύγει περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι που διέφυγαν από επιθέσεις σε άλλα τμήματα του θύλακα.

«Δεν υπήρχε επαρκής στέγαση. Δεν υπήρχε νερό, δεν υπήρχαν αρκετές υγειονομικές τουαλέτες. Είχαμε ένα νοσοκομείο χωρίς εξοπλισμό… και δυστυχώς συνέβη και αυτό που φοβόμουν, ότι δεν θα υπάρχει αρκετή τροφή», δήλωσε η Φορμπς.

«Εκλιπαρώ τις κυβερνήσεις σε όλες τις πλευρές να διαπραγματευθούν μια κατάπαυση του πυρός ώστε να μπορέσουμε να φέρουμε μέσα τη βοήθεια», δήλωσε η Φορμπς. «Η δουλειά μου είναι να εξασφαλίσω πως όταν αυτό (η κατάπαυση του πυρός) συμβεί, θα μπορούμε να δώσουμε τη βοήθεια που είναι απαραίτητη. Και έτσι είναι ανάγκη να κάνουν τη δουλειά τους ώστε να μπορέσω κι εγώ να κάνω τη δική μου δουλειά», πρόσθεσε.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ