Το μήνυμα Κασσελάκη για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς: «Τα κόμματα δεν είναι επιχειρήσεις για να έχουμε συγχωνεύσεις και εξαγορές»

«Πέρα από την Ακροδεξιά θεωρώ ότι ουδείς μπορεί να υποστηρίξει ότι κέρδισε, όλα τα συστημικά κόμματα δέχθηκαν πλήγματα», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, μιλώντας για τις ευρωεκλογές στο 28th Annual Economist Government Roundtable.

Επιπλέον, ο Στέφανος Κασσελάκης δήλωσε περήφανος που ο ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε την δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές «δεδομένων των συνθηκών που είχε να αντιμετωπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τους τελευταίους εννέα μήνες», ενώ κάνει λόγο και για την μείωση της απόστασης από την ΝΔ.

«Το 28% της ΝΔ δεν προέκυψε εν κενώ»

«Η κυβέρνηση σήμερα δεν είναι εκτός ελέγχου και κριτικής και δεν έχει την αλαζονεία του 41%. Το 28% της ΝΔ δεν προέκυψε εν κενώ. Ο πρωθυπουργός χθες στο συνέδριό σας παραδέχθηκε ότι είχαν μείωση του ποσοστού τους, λόγω του κόστους διαβίωσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξε το θέμα της ακρίβειας και κατέθεσε πρόταση. Μετά τις εκλογές η κυβέρνηση υλοποίησε μία από τις δικές μας προτάσεις για την φορολόγηση των υπερκερδών στα διυλιστήρια. Το ίδιο έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ για τα θέματα περιβάλλοντος ενώ έκανε μεγάλη εκστρατεία για την υγεία», σημείωσε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Στο σημείο αυτό υπογράμμισε ότι «για εμάς η καθολική υγεία είναι δικαίωμα. Αν γεννηθείς Έλληνας πολίτης πρέπει να έχεις δωρεάν υπηρεσίες υγείας. Αυτό όμως προϋποθέτει γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό που να αμείβονται. Το εισόδημα που έχουν σήμερα είναι απαράδεκτο, δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους».

Γενικεύοντας ο κ. Κασσελάκης υποστήριξε ότι «το 20% του πληθυσμού της χώρας τα πηγαίνει καλά, βελτιώνει την διαβίωσή του και είναι αισιόδοξο. Όμως ένα 80%, σύμφωνα με την εμπειρία μου, είναι είτε στάσιμο είτε είναι σε κατάσταση πανικού». Ακολούθως έθεσε το ερώτημα «γιατί η χώρα που είναι από το 1981 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είδε τόσες χώρες να την προσπερνούν και να είναι στις χειρότερες θέσεις σε μία σειρά δείκτες;», για να σημειώσει ότι «η απάντηση είναι η πολιτική ηγεσία. Υπάρχει μία πραγματική ανάγκη. Οι παλιές γενιές πρέπει να αφήσουν την δική μου γενιά να φτιάξει τα πράγματα».

Τι έχει αποκομίσει από την 9μηνη ηγεσία του

Σε ερώτηση για το τι αποκόμισε τους εννέα μήνες που είναι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέφανος Κασσελάκης απάντησε: «Έχω μάθει ότι το πιο σημαντικό για έναν ηγέτη είναι να ακούς τους ανθρώπους, ακούγοντας μαθαίνεις και έχεις πυξίδα για το τι πρέπει να πετύχεις. Πρέπει να είσαι αληθινός. Προσπάθησα να μιλήσω στους ανθρώπους, να ξεπεράσω τα στερεότυπα, να ενώσω το κόμμα. Δυστυχώς δεν έχουν όλοι τα ίδια συναισθήματα και δεν λειτουργούν όλοι με καλή πίστη. Από εκεί και πέρα δεν είμαι ανόητος».

Ο κ. Κασσελάκης ξεκαθάρισε πάντως ότι «δεν θα χρειάζεται να παίρνω κανενός την άδεια για να κάνω αυτά που πρέπει για τους απλούς ανθρώπους. Θα είμαστε ανεξάρτητοι. Θέλουμε να είμαστε συγκεκριμένοι, θέλουμε μία οικονομία όπου οι αγορές θα λειτουργούν με ρύθμιση, θα υπάρχουν κοινωνικά αγαθά και μία κυβέρνηση που να μπορεί να παρέμβει όπως στο στεγαστικό και στην υγεία».

«Είμαστε υπέρ του ΝΑΤΟ ως αμυντική συμμαχία»

Για την εξωτερική πολιτική, ο Στέφανος Κασσελάκης είπε: «Έχω δηλώσει ότι είμαστε υπέρ του ΝΑΤΟ ως αμυντική συμμαχία». Ανέφερε ότι «στηρίζω την Ουκρανία», αλλά διευκρίνισε ότι «δεν θέλουμε η χώρα να συρθεί σε περιπέτειες, δεν είναι σωστό να παράσχουμε οπλισμό στη Ουκρανία όταν έχουμε δικές μας προκλήσεις να αντιμετωπίσουμε».

«Είναι προοδευτικό το ΠΑΣΟΚ;»

Για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς και τις συγκλίσεις κομμάτων, ο κ. Κασσελάκης ανέφερε: «Τα κόμματα δεν είναι επιχειρήσεις για να έχουμε συγχωνεύσεις και εξαγορές. Το ΠΑΣΟΚ έχει μια μακρά ιστορία, από το 1980 με τον Ανδρέα Παπανδρέου που έφερε ανατροπές, αλλά είναι και το ένα από τα δύο κόμματα που προκάλεσαν την έξοδο της γενιάς μου από την χώρα και μας άφησαν με χρέος. Στο θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών το 35% απείχε, άρα για ποιο ΠΑΣΟΚ μιλάμε; Μπορούμε στο κοινοβούλιο να δουλέψουμε μαζί σε προτάσεις πολιτικής, όπως για την υγεία για την στέγαση. Είναι προοδευτικό το ΠΑΣΟΚ; Για τον ΣΥΡΙΖΑ μπορώ να πω ότι είναι προοδευτικό κόμμα».

Στο θέμα των συγκλίσεων, ο Στέφανος Κασσελάκης είπε ότι «είμαι ανοικτός προσωπικά, άλλα πρέπει να γίνουν από κάτω προς τα πάνω. Δεν με νοιάζει ούτε το πρεστίζ ούτε η δύναμη, αν θέλει το ΠΑΣΟΚ να συντονίσει τις ενέργειες του μαζί μας είμαι εδώ για να συζητήσουμε».

Ακολούθως διευκρίνισε: «Η βάση του κόμματος, χιλιάδες μέλη και ψηφοφόροι, θέλουν έναν ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ και όχι να λιώσει σε κάποιο αμάλγαμα ή να υπάρξει συμβιβασμός. Ένας ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι επικεφαλής μιας Προοδευτικής Συμμαχίας. Ανεξάρτητος, ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ, δίχως συμβιβασμούς. Ο πρωθυπουργός είπε ότι θα γίνουν εκλογές το 2027, τον πιστεύω, άρα έχουμε χρόνο για να διαμορφώσουμε τις προτάσεις για την βελτίωση της ζωής των πολιτών».

Σε ερώτηση ποιο θέμα αξιολογεί ως πιο σημαντικό, απάντησε ότι «η πρώτη πρόταση νόμου που θα διαμορφώσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα αφορά τη φορολογία» και εξήγησε: «Είναι σημαντικό να έχουμε προοδευτικό σύστημα, να καταργηθεί η προκαταβολή φόρου. Επίσης να είναι ένα σταθερό φορολογικό σύστημα για δέκα χρόνια σύστημα. Η χώρα έχει πολύ υψηλό επίπεδο έμμεσων φόρων, είναι ένας τρόπος να κάνεις πιο φτωχούς τους αδύναμους».

«Αγαπώ τον Τζο Μπάιντεν»

Σε ερώτηση για το πώς σχολιάζει τις εξελίξεις στις ΗΠΑ ενόψει των εκλογών, ο Στέφανος Κασσελάκης απάντησε ότι «αγαπώ τον Τζο Μπάιντεν, πέτυχε μία ισορροπία στην οικονομική πολιτική. Όμως δεν θα είναι εύκολο να επανεκλεγεί από όσα είδαμε και στο ντιμπέιτ. Η ηλικία είναι ένα ζήτημα. Δεν πρέπει να υπάρχει ένα ανώτατο όριο για να γίνεις πρόεδρος; Θα διευκόλυνε αν οι δημοκρατικοί πήγαιναν με πρόεδρο που μπορεί να καλύψει τις ανησυχίες που υπάρχουν».

Ο κ. Κασσελάκης σημείωσε ακόμη ότι «δεν μετανιώνω που γύρισα στην Ελλάδα. Είναι τιμή μου που είμαι επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Προσπαθώ κάθε μέρα να γίνω πιο Έλληνας σε σχέση με αυτά που περιμένει η χώρα από εμένα. Πρέπει να αφομοιώσω τα ζητήματα. Από την άλλη απεχθάνομαι την ηττοπάθεια στη χώρα, την άποψη ότι έτσι είναι τα πράγματα και δεν μπορούν να αλλάξουν. Είμαι περήφανος που πήραμε ξανά την ψήφο των νέων. Σέβομαι τους συντηρητικούς ανθρώπους, θέλω να χτίσω γέφυρες».

«Λυπηρή στιγμή να σαρώνει η Ακροδεξιά την Ευρώπη»

Για τις ευρωεκλογές, ο Στέφανος Κασσελάκης ανέφερε: «Είναι λυπηρή στιγμή να βλέπεις την Ακροδεξιά να σαρώνει στην Ευρώπη. Όμως δεν μας προκάλεσε έκπληξη, είχαμε παρόμοια ποσοστά και πριν από πέντε χρόνια. Αυτή την φορά το κίνητρο για την ψήφο των πολιτών δεν ήταν τόσο τα κοινωνικά ζητήματα, αλλά τα αμιγώς τα οικονομικά. Υπάρχει μία γραφειοκρατία στην Βρυξέλλες, επίσης οι πολίτες την θεωρούν ως ένα κέντρο για λόμπινγκ, δεν νιώθουν ότι μπορούν να συμμετέχουν στις αποφάσεις. Αυτό υποστήριξε και η Ακροδεξιά. Η ΕΕ αποτέλεσε το πιο επιτυχημένο πολιτικό παράδειγμα στην ιστορία αλλά βασίστηκε στην αλληλεγγύη. Τώρα υπάρχει κρίση σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας. Στα ταξίδια που έκανα στις Βρυξέλλες μου μετέφεραν ότι το 70% των ευρωβουλευτών ασχολούνταν περισσότερο με την συνταξιοδότηση τους παρά με ευρωπαϊκές πολιτικές. Η Αριστερά, οι προοδευτικές δυνάμεις, πρέπει να εμπνεύσουν τους πολίτες, να πείσουν ότι υπάρχει ένα διαφορετικό μοντέλο που δεν βασίζεται στην ιδιωτικοποίηση των πάντων. Χρειάζονται πολιτικές για την μεταφορά πόρων από τον Βορρά όπως και για την κλιματική αλλαγή. Άσκησα κριτική στην ελληνική κυβέρνηση γιατί δεν διερεύνησε το ναυάγιο στην Πύλο. Και αυτός είναι και ο ρόλος της Ευρώπης, να οδηγεί τις κυβερνήσεις να λογοδοτούν».

Διαβάστε οπωσδήποτε

Αποκλειστικά στο Periodista:

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η «βόμβα» που έχει στο συρτάρι του ο Στέφανος Κασσελάκης για τον Αλέξη Τσίπρα

Η Πυθία αναρωτιέται Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Ο...

To μαρτυριάρικο παρεάκι της COSMOTE στην Κίμωλο και τα χαμένα εσώρουχα της «κακιάς» μάγισσας με τα κοτσιδάκια

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου.Το καλοκαίρι έχει μπει...

Τα τρία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που αν «πέσει» ο Στέφανος Κασσελάκης «χάνονται»

Η Πυθία αποκαλύπτειΑς μην γελιόμαστε. Τα φαινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ...