Το ΕΣΡ ψάχνει «πολιτική πολυφωνία» στα ΜΜΕ

Το ΕΣΡ ψάχνει «πολιτική πολυφωνία» στα ΜΜΕ. Θέμα μείζονος σημασίας αποτελεί για το ΕΣΡ το θέμα της Πολιτικής Πολυφωνίας, την τήρηση δηλαδή των κανόνων που αφορά στην δίκαιη και αντιπροσωπευτική προβολή των κομμάτων από τα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ βάσει του ποσοστού που απέσπασαν κατά τις τελευταίες εθνικές εκλογές.

Γνώμονας για τη νέα οδηγία είναι οι αποφάσεις του ΣτΕ για προσφυγές των καναλιών επί προηγούμενων αποφάσεων του ΕΣΡ.

Ομάδα νομικών του ΕΣΡ εργάζεται με εντατικούς ρυθμούς ώστε να είναι έτοιμο το σχετικό κείμενο μέσα στο μήνα και ενοψει των Ευρωεκλογών του Ιουνίου. Σύμφωνα με τον Γιάννη Μιχελάκη, μέλος του ΕΣΡ, η ομάδα των νομικών θα συνεκτιμήσει τις αποφάσεις του ΣτΕ αναφορικά με ποιοτικά στοιχεία που αφορούν στην προβολή των κομμμάτων (αν δηλαδή τα κανάλια τοποθετήθηκαν θετικά, αρνητικά ή ουδέτερα απέναντι σε ένα κόμμα, έναν αρχηγό κόμματος ή μέλος του).

Εποπτεία με υποστελεχωμένο επιστημονικό προσωπικό

Το μέλος του ΕΣΡ παραδέχθηκε ότι υπάρχουν πολλές υποθέσεις σε εκκρεμότητα ωστόσο αιτιολόγησε την προηγούμενη διοίκηση της εποπτικής αρχής ακριβώς επειδή έχει να ασχοληθεί με έξι κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, τρία κρατικά, 111 περιφερειακούς σταθμούς και 839 τοπικά ραδιόφωνα. Και όλα αυτά έπρεπε και πρέπει να εποπτεύονται ενώ η στελέχωση του ΕΣΡ, όπως τόνισε, είναι αδύναμη. Από 81 άτομα που απασχολούσε η ανεξάρτητη διοικητική αρχή το 2020, σήμερα το δυναμικό του ΕΣΡ αποτελείται από 34 (-58%). Στόχος είναι να ανακτηθούν τουλάχιστον τα 14.

Επί πλέον το ΕΣΡ πρέπει να εξοπλιστεί με νέο-σύγχρονο σύστημα καταγραφής τηλεοπτικών προγραμμάτων καθώς ο περίφημος «Πανόπτης», η διαδικτυακή πλατφόρμα παρακολούθησης και αναζήτησης ραδιοτηλεοπτικού προγράμματος, θα συμπληρώσει σύντομα επτά χρόνια και εκτιμάται ότι είναι ξεπερασμένος.

Ο «Πανόπτης» παρέχει άμεσες αποδείξεις για την επιβολή κυρώσεων σε περιπτώσεις παραβίασης της νομοθεσίας μέσω ελέγχου της ποιότητας του προγράμματος και παρέχει δυνατότητα μέτρησης της πολιτικής πολυφωνίας.

ΠΗΓΗtopontiki.gr

Περισσότερα

Newsroom

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ανατροπή με Αναστασία Γιάμαλη και ΣΚΑΪ;

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....

Νέα δημοσκόπηση-σοκ για τον ΣΥΡΙΖΑ – Μεγάλες απώλειες και για τη ΝΔ – Που πάνε οι ψηφοφόροι

Τα κριτήρια ψήφου στις ευρωεκλογές, τη συνεχή «αιμορραγία» των...