Το απίστευτο ποσό που έπαιξαν το 2023 οι Έλληνες σε παράνομο τζόγο

Σε ποσό «μαμούθ» 1,7 δισ. ευρώ(!) υπολογίζεται ο ετήσιος τζίρος του παράνομου τζόγου μέσα από τα παράνομα δίκτυα, ενώ την ίδια στιγμή αυξάνονται οι ανήλικοι που εθίζονται στον τζόγο.

Όπως αποκαλύπτει έρευνα που παρουσίασε η Επιτροπή Παιγνίων, στον παράνομο τζόγο στρέφονται οι νέοι από 17 ετών και πάνω, οι οποίοι δεν μπορούν να παίξουν στους νόμιμους παρόχους, καθώς ο νόμος προβλέπει τη συμμετοχή στα παίγνια των ατόμων που έχουν ολοκληρώσει 21ο έτος της ηλικίας τους.

Συγκεκριμένα, μελέτη της Kapa Research για λογαριασμό της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, αναφέρει ότι από τα 1,7 δισ. ευρώ που παίχτηκαν το 2023 σε μη αδειοδοτημένο περιβάλλον, το 1 δισ. ευρώ κατευθύνθηκε σε διαδικτυακά παιχνίδια και τα 700.000.000 ευρώ σε επίγεια παιχνίδια.

Περίπου 900.000 Ελληνες, δηλαδή σχεδόν 1 στους 10, έχει συμμετάσχει σε παράνομο τζόγο έστω μία φορά τους τελευταίους 12 μήνες. Σύμφωνα με την έρευνα, οι παίκτες στο παράνομο δίκτυο τοποθέτησαν ξανά το 47,55% των κερδών τους κατά μέσον όρο, ενώ το μέσο ετήσιο ποσό που δαπανήθηκε ανά παίκτη ανέρχεται στο ποσό των 1.934 ευρώ.

Συγκεκριμένα, 1.194 ευρώ είναι ο ετήσιος μέσος όρος δαπάνης ανά παίκτη στα διαδικτυακά μη αδειοδοτημένα δίκτυα και 738 ευρώ είναι ο ετήσιος μέσος όρος δαπάνης ανά παίκτη στα επίγεια μη αδειοδοτημένα δίκτυα.

Σύμφωνα με την έρευνα, η αίσθηση που έχουν οι παίκτες από τη συμμετοχή τους στο μη αδειοδοτημένο τζόγο είναι:

  • το 9,6% ότι βγήκαν κερδισμένοι
  • το 15,6% μάλλον κερδισμένοι
  • το 20,5% ούτε κερδισμένοι ούτε χαμένοι
  • το 25,2% μάλλον χαμένοι
  • το 27,2% χαμένοι

Σε απάντηση για τον τρόπο που ενημερώνονται για τα παράνομα δίκτυα, το 58,57% απάντησε μέσω φίλων και γνωστών, το 40,41% μέσω διαφημίσεων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το 23,06% μέσω του «σκοτεινού διαδικτύου», το 22,86% μέσω άμεσης προωθητικής ενέργειας, το 9,59% κατόπιν απευθείας επικοινωνίας με τον παράνομο διοργανωτή, το 3,88% απάντησε «δεν ξέρω/δεν απαντώ».

Όσον αφορά στα κίνητρα που τους οδήγησαν στον παράνομο τζόγο:

  • το 48,37% ανέφερε ότι δεν απαιτεί ταυτοποίηση παίκτη
  • το 45,71% ότι δεν φορολογούνται τα κέρδη
  • πάνω από 41% τονίζει ότι προσφέρουν πιο ελκυστικές αποδόσεις και καλύτερα μπόνους

Το 68,5% που έπαιξαν είναι άνδρες και το υπόλοιπο 31,5% γυναίκες. Σε ό,τι αφορά την ηλικία, «πρωταθλητές» στα παράνομα πονταρίσματα αναδεικνύονται τα άτομα 25 έως 54 ετών, ενώ για πρώτη φορά στην έρευνα εισήχθη η ηλικιακή ομάδα 17-24 ετών, η οποία αντιπροσώπευσε το 10,3% των παικτών στο μη αδειοδοτημένο περιβάλλον. Να σημειωθεί ότι η ηλικιακή ομάδα 17-24 ετών προσανατολίζεται κατά κύριο λόγο στο διαδίκτυο, επιλέγοντας σε μεγάλο βαθμό τον αθλητικό στοιχηματισμό (77,4%), ενώ ακολουθούν τα παιχνίδια καζίνα μέσω διαδικτύου και τα «φρουτάκια» μέσω διαδικτύου.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, όσον αφορά τη συχνότητα ανά ηλικιακή ομάδα, στο διαδίκτυο σχεδόν κάθε μέρα παίζει η πλειονότητα σε ηλικίες 17 έως 24, μία ή δύο φορές την εβδομάδα παίζει η πλειονότητα των 23-34, μία δύο φορές τον μήνα παίζουν οι ηλικίες έως 53 ετών και πιο σπάνια όσοι είναι πάνω από 63 ετών.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...