Το έκτακτο μέτρο-τομή για τη μείωση του φυσικού αερίου οδηγεί σε «καραντίνα»

Τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν την Παρασκευή (05.08.2022) να μειώσουν τη ζήτηση φυσικού αερίου κατά 15% σε σύγκριση με τη μέση κατανάλωσή τους την τελευταία πενταετία. Η περίοδος για την εθελοντική μείωση με τα μέτρα επιλογής κάθε κράτους θα είναι μεταξύ 1ης Αυγούστου 2022 και 31ης Μαρτίου 2023.

«Ο κανονισμός που εγκρίθηκε την Παρασκευή (05.08.2022) προβλέπει τη δυνατότητα για το Συμβούλιο της ΕΕ να ενεργοποιήσει «ενωσιακό συναγερμό» σχετικά με την ασφάλεια του εφοδιασμού και σε αυτή την περίπτωση η μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου θα καταστεί υποχρεωτική», επισημαίνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Όπως γίνεται αντιληπτό βασικός σκοπός της μείωσης της ζήτησης φυσικού αερίου είναι η εξοικονόμηση πόρων για τον χειμώνα που έρχεται, ίσως τον πιο δύσκολο αν αναλογιστεί κανείς τις πιθανές διακοπές της παροχής φυσικού αερίου από τη Μόσχα, καθώς οι απειλές που έρχονται με οδηγίες του Κρεμλίνου έχουν σπείρει τον φόβο, ειδικά σε χώρες που εξαρτώνται σε μεγάλο ποσοστό από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Κάποια από τα πιο πιθανά μέτρα που συζητιόνται ανάλογα τη χώρα περιλαμβάνουν τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, μέτρα για την ενθάρρυνση της αλλαγής καυσίμου στη βιομηχανία, εθνικές εκστρατείες ευαισθητοποίησης, υποχρεώσεις για μείωση της θέρμανσης και ψύξης και μέτρα που βασίζονται στην αγορά, όπως οι πλειστηριασμοί μεταξύ εταιρειών.

ΠΗΓΗinstanews.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ