Τι συμβαίνει στη Ράφα: Εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι δεν έχουν πού να πάνε

Ραγδαίες εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας, με τον ισραηλινό στρατό να αναλαμβάνει τον «επιχειρησιακό έλεγχο» του περάσματος της Ράφα, στο νότιο άκρο του παλαιστινιακού θύλακα.

Υπάρχει μεγάλη αγωνία εάν η «περιορισμένης κλίμακας επιχείρηση ακριβείας», όπως τη χαρακτηρίζει το Ισραήλ, θα εξελιχθεί στην πλήρη εισβολή για την οποία έχει προειδοποιήσει εδώ καιρό ή θα πιέσει προς την κατεύθυνση μίας συμφωνίας κατάπαυσης πυρός.

Το CNN εξηγεί το τι συμβαίνει και ποια είναι η σημασία τους με 5 ερωτήσεις – απαντήσεις:

Τι είναι το πέρασμα της Ράφα;
Η εγκατάσταση είναι η μόνη συνοριακή διέλευση της Γάζας που δεν ελεγχόταν από το Ισραήλ, το οποίο έκλεισε τις διελεύσεις του με το παλαιστινιακό έδαφος μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Από την έναρξη του πολέμου, το πέρασμα της Ράφα έχει αναδειχθεί σε κρίσιμη τοποθεσία που επιτρέπει την περιορισμένη ανθρωπιστική βοήθεια και την εκκένωση ενός μικρού αριθμού Παλαιστινίων και ξένων υπηκόων.

Τι συμβαίνει εκεί τώρα;
Ο ισραηλινός στρατός κατέλαβε τον έλεγχο της πλευράς της Γάζας του περάσματος της Ράφα. Αρνήθηκε να πει πόσο καιρό θα ελέγχουν την εγκατάσταση τα ισραηλινά στρατεύματα. Η εξέλιξη έρχεται μετά από ημέρες θανατηφόρων αεροπορικών επιδρομών στη Ράφα και ισραηλινή εντολή εκκένωσης Παλαιστινίων σε περιοχές της πόλης.

Τι σημαίνει για την ανθρωπιστική βοήθεια;
Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) είπε ότι αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να σταματήσει τις προσπάθειες ανθρωπιστικής βοήθειας σε ολόκληρη τη Γάζα.

Τα ευρύτερα σχέδια του Ισραήλ;
Πηγές με γνώση των ισραηλινών σχεδίων είπαν στο CNN ότι η ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα θα είναι «πολύ περιορισμένη», με σκοπό τη διατήρηση της πίεσης στη Χαμάς να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση ομήρων.


Πού αφήνει αυτό τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες;
Εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι στη Ράφα δεν έχουν πού να πάνε. Περισσότεροι από 1,4 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι έχουν καταφύγει στη Ράφα κατά τη διάρκεια επτά μηνών πολέμου, με πολλά από τα σπίτια τους να έχουν ήδη καταστραφεί ή να είναι απρόσιτα στο βόρειο τμήμα της λωρίδας.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δημοσκόπηση για γέλια για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς – Ποιοι κύκλοι τρομοκρατούνται από την άνοδο Κασσελάκη

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Είδατε,...

Το… απαγορευμένο βίντεο που λαμβάνουν στα κινητά τους επιτελείς του Mega Channel για το παρελθόν της Αναστασίας Γιάμαλη (vid)

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....