Τι συζήτησαν στο τηλέφωνο Ρούμπιο και Λαβρόφ για την Ουκρανία

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο επικοινώνησε τηλεφωνικά χθες Σάββατο με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ και «συζήτησαν τα επόμενα βήματα» στις συνομιλίες με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι δύο υπουργοί «συζήτησαν τα επόμενα βήματα μετά τις πρόσφατες συναντήσεις στη Σαουδική Αραβία και συμφώνησαν να συνεχίσουν να εργάζονται για την αποκατάσταση της επικοινωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας», δήλωσε η Τάμι Μπρους, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών. Συμπλήρωσε πως ο Ρούμπιο ενημέρωσε επίσης τον Λαβρόφ σχετικά με τις αμερικανικές επιθέσεις εναντίον των Χούθι στην Υεμένη.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν ανακοίνωσε πότε θα διεξαχθεί ο επόμενος γύρος των συνομιλιών ΗΠΑ-Ρωσίας υπό την αιγίδα της Σαουδικής Αραβίας.

Παρά τις εντάσεις που προηγήθηκαν μεταξύ του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του ουκρανού ομολόγου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, το Κίεβο αποδέχθηκε πρόταση της Ουάσινγκτον για 30ήμερη άνευ όρων κατάπαυση πυρός, εφόσον η Μόσχα σταματήσει τις επιθέσεις της στην ανατολική Ουκρανία.

Ωστόσο, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε επιφυλάξεις και έθεσε όρους, απαριθμώντας ζητήματα που κατά τον ίδιο χρειάζονται διευκρίνιση, φροντίζοντας να μην απορρίψει εντελώς την πρωτοβουλία Τραμπ.

Χθες Σάββατο, κατά την τηλεδιάσκεψη που οργάνωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ με περίπου 25 ηγέτες κρατών και οργανισμών που υποστηρίζουν την Ουκρανία, η αποκαλούμενη «συμμαχία των προθύμων» αποφάσισε να ασκήσει «συλλογική πίεση» στη Ρωσία προκειμένου να την υποχρεώσει να αποδεχθεί την εκεχειρία.

«Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ρωσίας», η οποία «αργά ή γρήγορα θα πρέπει να εμπλακεί σε σοβαρές συνομιλίες», δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ που θεωρεί ότι ο Πούτιν «προσπαθεί να κωλυσιεργήσει» για να συνεχίσει τον πόλεμο.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μυστικές δημοσκοπήσεις – Εφιάλτης για τον Μητσοτάκη: Η Ελληνική Λύση πρώτο κόμμα σε τρεις νομούς της Μακεδονίας

Ανατροπή στις μυστικές δημοσκοπήσεις: Η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου αναδεικνύεται πρώτο κόμμα σε τρεις νομούς της Μακεδονίας και διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στη Βόρεια Ελλάδα

Μυστική δημοσκόπηση – «καμπανάκι πολιτικού θανάτου» για τον Μητσοτάκη: Κατρακυλά η ΝΔ – Κάτω από το 25% η πραγματική απήχηση λίγο πριν τη...

Μυστική δημοσκόπηση-σοκ μετά το καλοκαίρι δείχνει κατάρρευση της ΝΔ κάτω από το 25%. Πτώση άνω των 5 μονάδων στην πρόθεση ψήφου και πανικός στο Μαξίμου λίγο πριν τη ΔΕΘ

Προβληματισμός και μεγάλη αγωνία των ολιγαρχών για τον Τσίπρα – Η αναπόφευκτη σύγκριση με τον Μαρινάκη

Σκεπτικισμός στους επιχειρηματικούς κύκλους που στηρίζουν τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς η εμφάνισή του στο συνέδριο του Economist θεωρήθηκε «άχρωμη» και χωρίς απήχηση

Η ηχηρή απουσία από την ομιλία Τσίπρα – Το μήνυμα που ανησύχησε τους επιτελείς

Η απουσία της Όλγας Γεροβασίλη από την ομιλία Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη προκαλεί ερμηνείες και σενάρια για την επόμενη μέρα του πρώην πρωθυπουργού