Τι να προσέξετε για να αποφύγετε τα «ραβασάκια» από ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ – Πως και έως πότε θα γλιτώσετε τη «μαύρη λίστα»

Ξεκινά σήμερα η μαζική αποστολή ειδοποιητηρίων από την ΑΑΔΕ και τον ΕΦΚΑ σε όσους χρωστάνε πάνω από 150.000 ευρώ (κύρια οφειλή), προκειμένου να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν εντός του επόμενου 15θημερου τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους.

Όσοι δεν εξοφλήσουν ολόκληρη, μερικώς (δηλαδή σε σημείο μέχρι να πέσει κάτω από 150.000 ευρώ) ή δεν προβούν σε ρύθμιση των χρεών τους μέχρι τις 24 Ιουλίου, τις μετέπειτα μέρες θα δουν το όνομα τους δημοσιοποιημένο -δηλαδή στην “κοινή θέα” – στη “μαύρη λίστα” των οφειλετών του Δημοσίου.

Σύμφωνα με όσα λένε αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες στο newsit.gr, για να δημοσιοποιηθεί το όνομα ενός οφειλέτη θα πρέπει να χρωστά (και να μην έχει ρυθμίσει) χωριστά είτε στην ΑΑΔΕ, είτε στον ΕΦΚΑ πάνω από 150.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει πως αν κάποιος οφειλέτης, χρωστά αθροιστικά (ακόμα και αν δεν έχει ρυθμίσει), δηλαδή τόσο στην ΑΑΔΕ όσο και στον ΕΦΚΑ, πάνω από 150.000 ευρώ (κύρια οφειλή, χωρίς προσαυξήσεις) δεν θα δει το όνομα του δημοσιοποιημένο.

Επίσης, για να δει κάποιος οφειλέτης το όνομα του στα “μανταλάκια” θα πρέπει οι οφειλές του, είτε προς την ΑΑΔΕ, είτε προς τον ΕΦΚΑ, όχι μόνο να μην υπερβαίνουν τις 150.000 ευρώ και να μην έχουν ρυθμισθεί, αλλά να βρίσκονται σε καθυστέρηση για πάνω από ένα έτος, δηλαδή από τον Ιούλιο του 2023.

Αυτό σημαίνει πως όσες κύριες οφειλές ξεπερνούν μεν τις 150.000 ευρώ, αλλά κατέστησαν ληξιπρόθεσμες το προηγούμενο 12μηνο, δηλαδή μεταξύ Ιουλίου 2023 – Ιουλίου 2024 δεν θα οδηγήσουν σε δημοσιοποίηση εκείνου του οποίου τις δημιούργησε. Αντίθετα, οι κύριες οφειλές προς την ΑΑΔΕ ή τον ΕΦΚΑ, οι οποίες ξεπερνούν τις 150.000 ευρώ και είναι σε καθυστέρηση πάνω από τους τελευταίους 12 μήνες, δηλαδή στο διάστημα πριν τον Ιούλιο του 2023, θα δημοσιοποιηθούν.

ΕΦΚΑ
ΕΦΚΑ

ΑΑΔΕ-ΕΦΚΑ: Εξαιρούνται της δημοσιοποίησης:

  • οι οφειλές οι οποίες έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης και τηρούνται οι όροι αυτής,
  • οι οφειλές οι οποίες τελούν υπό αναστολή καταβολής με προσωρινή διαταγή, δικαστική απόφαση, πράξη διοικητικού οργάνου ή εκ του νόμου,
  • οι οφειλές οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτες είσπραξης,
  • οι οφειλές των αποβιωσάντων ή ανηλίκων
  • οι οφειλές των νομικών προσώπων εντός του στενού ή ευρύτερου δημοσίου τομέα.

Επίσης, ακόμα και μετά την δημοσιοποίηση των οφειλών, προβλέπεται η δυνατότητα διόρθωσης, άρσης ή διαγραφής των δημοσιοποιούμενων στοιχείων, είτε αυτεπάγγελτα είτε κατόπιν αιτήσεως του φυσικού ή νομικού προσώπου.

Αιτήματα οφειλετών για την διόρθωση, άρση ή διαγραφή των δημοσιοποιούμενων στοιχείων θα διαβιβάζονται στις αρμόδιες υπηρεσίες, με σχετική εισήγηση των αρμοδίων οργάνων των υπηρεσιών σας, μόνο εφόσον από τον διενεργηθέντα έλεγχο προκύπτει η συνδρομή των απαιτούμενων προϋποθέσεων για την ικανοποίηση του αιτήματος, ενώ σε αντίθετη περίπτωση το αίτημα θα απορρίπτεται από τις υπηρεσίες σας χωρίς τη προαναφερόμενη διαβίβαση.

Διαβάστε οπωσδήποτε

Αποκλειστικά στο Periodista:

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η «βόμβα» που έχει στο συρτάρι του ο Στέφανος Κασσελάκης για τον Αλέξη Τσίπρα

Η Πυθία αναρωτιέται Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Ο...

Τα τρία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που αν «πέσει» ο Στέφανος Κασσελάκης «χάνονται»

Η Πυθία αποκαλύπτειΑς μην γελιόμαστε. Τα φαινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ...

To μαρτυριάρικο παρεάκι της COSMOTE στην Κίμωλο και τα χαμένα εσώρουχα της «κακιάς» μάγισσας με τα κοτσιδάκια

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου.Το καλοκαίρι έχει μπει...