Τι θα γίνει με τις συντάξεις από το 2025 – Πώς γίνεται ο νέος υπολογισμός

Με μικρές αυξήσεις έρχονται το 2025 οι συντάξεις. Η εθνική σύνταξη θα είναι στα 437 ευρώ, ενώ η ανταποδοτική σύνταξη θα έχει την αύξηση του δείκτη μισθών του 2024.

Συγκεκριμένα, η ανταποδοτική σύνταξη και αντί για τον πληθωρισμό θα αυξάνεται με τον δείκτη μεταβολής μισθών για το σύνολο της οικονομίας.

Αυτές τις ημέρες συγκροτείται η επιτροπή για την κατασκευή του δείκτη μισθών που προβλέπει η νομοθεσία, ανέφερε σε δηλώσεις του ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου.

Ο δείκτης αυτός θα δείχνει πόση ήταν η αύξηση του μέσου μισθού κάθε χρόνο. Από το αποτέλεσμα που θα προκύπτει θα κρίνεται εάν οι νέες συντάξεις θα είναι υψηλότερες ή χαμηλότερες από τις τωρινές. Ανάλογη θα είναι και η επίδραση στις ασφαλιστικές εισφορές των μη μισθωτών.

Ο δείκτης μεταβολής μισθών θα αντικαταστήσει από το 2025 την τιμαριθμοποίηση των αποδοχών που θα παραμείνει για να αναπροσαρμόζονται οι συντάξιμοι μισθοί από το 2002 ως και το 2024. Έτσι ο νέος δείκτης αναμενεται να οδηγήσει και σε μεγαλύτερες ανταποδοτικές συντάξεις, αν οι μισθοί αυξάνονται πάνω από τα επίπεδα του πληθωρισμού.

Αλλωστε για το 2024 η μέση αύξηση των μισθών εκτιμάται γύρω στο 4% ενώ ο πληθωρισμός κάτω από 3%. Με αυτή τη διαφορά της μιας μονάδας, τα κέρδη στη σύνταξη για όσους περιμένουν να βγουν το 2025, θα είναι μεγαλύτερα από τα κέρδη που θα έχουν όσοι αποχωρήσουν φέτος.

Παράλληλα, εκτός από τις συντάξιμες αποδοχές που θα λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης, με τον δείκτη μεταβολής μισθών θα γίνονται οι αναπροσαρμογές που προβλέπει η σχετική νομοθεσία στο ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών και στις εισφορές αυτοαπασχολουμένων, ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών.

Διαβάστε οπωσδήποτε

Αποκλειστικά στο Periodista:

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Έγινε viral: Σάλος με τη σύζυγο του πρώην πρωθυπουργού που έγινε τρολ – Έρχονται αποκαλύψεις για πρόσωπα υπεράνω υποψίας

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Σάλος...