Τι θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης

Μπαράζ συσκέψεων εν όψει των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, που ξεκινούν την Πέμπτη στη Βουλή και ολοκληρώνονται το Σάββατο.

Η νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την εκλογική ήττα και την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία του κόμματος, καθιστά αδύναμη την αντιπολιτευτική παρουσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε αυτή την κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία, δίνοντας «αέρα» στο ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος θα έχει αυτοπρόσωπη πλέον παρουσία στην Βουλή. Ενώ, έκδηλο είναι το ενδιαφέρον για τις θέσεις και την παρουσία των κομμάτων δεξιά της ΝΔ που κατάφεραν να μπουν στη Βουλή.

Οι ανακοινώσεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του, θα παρουσιάσει τους βασικούς άξονες των νομοθετικών πρωτοβουλιών που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση, με έμφαση στο πρώτο οικονομικό νομοσχέδιο που κατατίθεται άμεσα και θα περιλαμβάνει τις προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ. Δηλαδή την αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ σε οικογένειες με παιδιά, τη σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος κ.α..

Παράλληλα ο Κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει και την επέκταση του “καλαθιού του νοικοκυριού” για 6 ακόμη μήνες, δηλαδή ως τα τέλη του χρόνου, αλλά και την επέκταση του market pass με περισσότερους δικαιούχους, δύο μέτρα βοηθητικά για την ανακούφιση των πολιτών από την ακρίβεια και τον πληθωρισμό.

Το συνολικό ύψος των παρεμβάσεων θα κοστίσει περίπου 2 δισ. ευρώ και θα αφορά πάνω περίπου 3 εκατ. νοικοκυριά.

Εν αναμονή της επανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας

Σε αυτή τη χρονική στιγμή και αν αναμονή της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας – που εκτιμάται ότι είναι θέμα ίσως και ελάχιστων εβδομάδων να ”σφραγιστεί” – η κυβέρνηση δεν θέλει να στείλει λάθος μηνύματα στις αγορές. Έτσι, ο Πρωθυπουργός δεν αναμένεται να αναφερθεί σε νέες πρωτοβουλίες, όπως για παράδειγμα στη χορήγηση έκτακτου επιδόματος, σε οικονομικά ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες τα Χριστούγεννα.

Ωστόσο, η θέση της κυβέρνησης είναι πως εφόσον δημιουργείται νέος δημοσιονόμος χώρος, θα επιστρέφεται στους πολίτες για τη στήριξη τους.

Τέλος, από το βήμα της Βουλής, ο Κ. Μητσοτάκης θα αναφερθεί και στη δέσμευση για την επαναφορά της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ από το Υπερταμείο στο δημόσιο, ενώ θα δώσει έμφαση και στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την αναμόρφωση του Ε.Σ.Υ., την αναδιάρθρωση του κράτους κ.α..

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ