Τι είπε ο Μητσοτάκης για την ακρίβεια και τις πολυεθνικές εταιρείες

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το πρώτο πρόβλημα το οποίο απασχολεί τους πολίτες είναι το κόστος ζωής και η ακρίβεια, το οποίο είναι ένα ζήτημα το οποίο κυριαρχεί όχι μόνο στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.»

Τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη, λίγα εικοσιτετράωρα πριν πέσει η αυλαία της προεκλογικής περιόδου των Ευρωεκλογών 2024.

«Απλά στην Ελλάδα τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Διότι αυτή η έξαρση της ακρίβειας μας βρήκε σε μία εποχή που η χώρα τώρα εξέρχεται από μία υπερδεκαετή μεγάλη οικονομική κρίση, με τα εισοδήματα των Ελλήνων να είναι ακόμα αρκετά συμπιεσμένα. Αυτό είναι το μεγαλύτερο ζήτημα. Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να το αντιμετωπίσουμε. »

«Ποτέ δεν είμαστε ικανοποιημένοι από την πρόοδο την οποία έχουμε πετύχει. Ναι, είδαμε ότι ο πληθωρισμός τον Μάιο έχει μειωθεί αισθητά, αλλά έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε ακόμα σε αυτό το μέτωπο. Και βέβαια δεν θα κουραστώ να το λέω, ότι κάποια στιγμή η ακρίβεια θα υποχωρήσει, αλλά οι αυξήσεις των μισθών και των συντάξεων ήρθαν για να μείνουν και η στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος με μόνιμο τρόπο είναι το πιο βασικό ανάχωμα το οποίο έχουμε απέναντι στην ακρίβεια, στο οποίο βέβαια ανάχωμα προσθέτουμε και σημαντικές παρεμβάσεις που έχουμε κάνει στην ίδια τη λειτουργία της αγοράς, με πολλά πρόστιμα, με πολλούς ελέγχους και με την ανάδειξη της ευρωπαϊκής διάστασης του προβλήματος όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο οι πολυεθνικές εταιρείες τιμολογούν τα προϊόντα τους στην Ευρωπαϊκή αγορά, ένα ζήτημα στο οποίο προσωπικά θέλω να δώσω πάρα πολύ μεγάλη έμφαση, γι’ αυτό και το έθεσα από τώρα υπόψη της κυρίας φον ντερ Λάιεν, για την οποία είμαι σίγουρος ότι θα είναι η επόμενη η πρόεδρος της Επιτροπής, ώστε να γνωρίζει και η ίδια ποια είναι τα θέματα τα οποία είναι σημαντικά για την πατρίδα μας. »

«Ανοίγουμε ένα μέτωπο με τις πολυεθνικές εταιρείες, αλλά είμαι αναγκασμένος να το κάνω γιατί δεν μπορώ να ανεχθώ ότι σε μία ενιαία αγορά, πατώντας πάνω σε διάφορα τερτίπια και λογιστικά παιχνίδια, τελικά καταλήγουν να χρεώνουν το ίδιο προϊόν πιο ακριβά σε αγορές όπως είναι η Ελλάδα που είναι πιο μικρές σε σχέση με μεγαλύτερες αγορές, όπως μπορεί να είναι η Γαλλία, η Γερμανία».

Μεγαλύτερη διαφάνεια στις διακυμάνσεις των τιμών των καυσίμων

Ειδικά μιλώντας για την ακρίβεια και τους φόρους στα καύσιμα, παρά τη μείωση της τιμής του πετρελαίου τον τελευταίο μήνα, κυρίως στη διεθνή αγορά, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι πρόκειται για διαφορετικό ζήτημα.

«Είναι δύο διαφορετικά ζητήματα. Να τα εξηγήσω με απλά λόγια. Ναι, η Ελλάδα έχει σχετικά υψηλούς φόρους στα καύσιμα και ως προς τον ΦΠΑ και ως προς τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης γιατί ακριβώς είναι σημαντικά έσοδα για τον προϋπολογισμό, τα οποία αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να απωλέσουμε. Υπάρχει όμως και ένα άλλο ζήτημα εδώ πέρα το οποίο θίγετε και σας ευχαριστώ που μου δίνετε αυτή την ευκαιρία να αναφερθώ, στο ζήτημα ότι πρέπει και η όλη αλυσίδα των πετρελαιοειδών να εξηγεί με μεγαλύτερη διαφάνεια, θα έλεγα, πώς οι διακυμάνσεις στις διεθνείς τιμές επηρεάζουν τελικά την τιμή στη βενζίνη και στο ντίζελ την οποία βλέπει ο πολίτης στο βενζινάδικο. Και εμείς μερικές φορές παρατηρούμε ότι όταν πέφτουν οι διεθνείς τιμές, λίγο αργεί να προσαρμοστεί η αγορά. Ας το έχουν υπόψη όλοι ότι αυτό είναι κάτι που μας απασχολεί και θα εξαντλήσουμε τις δυνατότητες μας ώστε να εξασφαλίσουμε ότι στην αλυσίδα διύλισης και διακίνησης καυσίμων δεν υπάρχουν πρακτικές οι οποίες τελικά είναι εις βάρος του καταναλωτή».

Σχετικά με την συνολική προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων για τις Ευρωεκλογές, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι έγινε ελάχιστη συζήτηση για την Ευρώπη.

«Νομίζω ότι ήμασταν το μόνο κόμμα και σας ευχαριστώ που δώσατε την ευκαιρία σε αυτή τη συνέντευξη να μιλήσουμε για την Ευρώπη. Για να μην αδικήσω τα κόμματα, νομίζω ότι το ΠΑΣΟΚ μίλησε περισσότερο για την Ευρώπη από ό,τι ο ΣΥΡΙΖΑ, που δεν μίλησε καθόλου για την Ευρώπη ωσάν να μην υπάρχουν ευρωπαϊκές εκλογές και σαν αυτές οι εκλογές να είναι ένα δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης.

Βρήκα ενδιαφέρον το γεγονός ότι πια όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί υιοθετούν με έξυπνο και χιουμοριστικό τρόπο μερικές φορές τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καλό είναι αυτό και εγώ το έχω κάνει και μέσα από το TikTok, αλλά το χιούμορ δεν μπορεί να είναι υποκατάστατο για τις πραγματικές πολιτικές προτάσεις. Και για μένα, τα μέσα αυτά είναι ένας άλλος τρόπος να επικοινωνήσω τελικά τις προτάσεις μας και τις σκέψεις μας γύρω από τις εκλογές.

Και βέβαια, μιας και αναφέρθηκα και στο ζήτημα του ΠΑΣΟΚ, μπορώ να πω ότι μπορεί μεν να μίλησε ευρωπαϊκά, αλλά ο πολιτικός του λόγος παραμένει πολύ αρνητικός σε οποιαδήποτε μεγάλη μεταρρύθμιση πηγαίνει την Ελλάδα μπροστά. Όλες οι σημαντικές μεταρρυθμίσεις, που δρομολόγησε αυτή η κυβέρνηση τους 11 μήνες αφότου ο ελληνικός λαός επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη του σε εμάς, βρήκαν το ΠΑΣΟΚ απέναντι είτε μιλάμε για την επιστολική ψήφο, είτε μιλάμε για τον δικαστικό χάρτη, είτε μιλάμε για τα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, το ΠΑΣΟΚ ήταν απέναντι, οπότε δυσκολεύομαι να το προσδιορίσω σήμερα ως μια εκσυγχρονιστική μεταρρυθμιστική δύναμη».

Όσο αφορά στο πόθεν έσχες του προέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο οποίο επικεντρώνεται σχεδόν αποκλειστικά η συζήτηση, την τελευταία εβδομάδα των Ευρωεκλογών, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως «αν ο κύριος Κασσελάκης, ως όφειλε, είχε καταθέσει το πόθεν έσχες του εντός 90 ημερών αφότου είχε εκλεγεί πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα συζητούσαμε για το πόθεν έσχες του κυρίου Κασσελάκη την τελευταία εβδομάδα πριν από τις εκλογές».

«Νομίζω ότι οι πολίτες έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους. Αυτό το οποίο εγώ θέλω να επισημάνω σε πολιτικό επίπεδο είναι ότι από την αντιπολίτευση εξακολουθούμε να βλέπουμε ένα συνδυασμό τοξικότητας, ψεμάτων αλλά και μιας αφόρητης αλαζονείας και αυτοαναφορικότητας. Αλλά αυτό είναι δικό τους πρόβλημα, δεν είναι δικό μας ζήτημα το γεγονός ότι επέλεξε να μιλάει μόνο για το πόθεν έσχες του την τελευταία εβδομάδα πριν από τις εκλογές. Αν το είχε καταθέσει έξι μήνες πριν δεν θα συζητούσε κανείς σήμερα για το πόθεν έσχες του κυρίου Κασσελάκη» συμπλήρωσε.

Απαντώντας στην ερώτηση του δημοσιογράφου Κώστα Γιαννακίδη, «αν του λείπει ο Αλέξης Τσίπρας» ο Πρωθυπουργός ανέφερε «δεν καθορίζουμε εμείς τους πολιτικούς μας αντιπάλους. Επιλέγονται μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες. Αυτό το οποίο νομίζω λείπει συνολικά από τη χώρα, όχι πως το είχαμε πριν, επί εποχής Αλέξη Τσίπρα, είναι ένας πιο συγκροτημένος πολιτικός διάλογος για τα πραγματικά ζητήματα των πολιτών, χωρίς ακρότητες, χωρίς τοξικότητα, με τεκμηρίωση και κυρίως χωρίς αυτή την υπερβολική πόλωση που κάποια κόμματα επιδιώκουν, ενδεχομένως για να κρύψουν τις δικές τους αδυναμίες. Θέλω να αναφερθώ σε ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο, το οποίο διαβάζω αυτή την εποχή, το οποίο λέγεται Παράδοξη χώρα, είναι του Τάκη Παππά με υπότιτλο Γιατί η Ελλάδα υστερεί σε σχέση με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία και τι μπορούμε να μάθουμε από αυτές. Είναι μια αποτύπωση της ευρωπαϊκής διαδρομής τριών χωρών που μπήκαν στην ευρωπαϊκή οικογένεια πολύ πιο φτωχές από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Και η αλήθεια είναι ότι αυτά τα 50 χρόνια, παρότι πετύχαμε πολλά στη μεταπολίτευση, υστερούμε σε σχέση με αυτές τις δύο».

Ερωτηθείς ποιες είναι οι δύο πρώτες προτεραιότητές της κυβέρνησης στην τριετία ακολουθεί, ο Πρωθυπουργός τόνισε πως «αυτό το οποίο επείγει είναι η πραγματική σύγκλιση με την Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα και κυρίως στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ, το οποίο σημαίνει ότι πρέπει να αναπτυσσόμαστε με πολύ πιο γρήγορο ρυθμό από τον μέσο όρο της Ευρώπης για να καλύψουμε το μεγάλο χαμένο έδαφος της κρίσης».

«Αυτή είναι η πρώτη κεντρική προτεραιότητα και αυτό φυσικά θα έχει αποτύπωμα στους μισθούς και στις συντάξεις, στο κόστος δανεισμού και στους πόρους που θα μπορεί η χώρα να διαθέτει για το κοινωνικό κράτος, αλλά και για την άμυνα και την ασφάλεια. Πίσω από αυτήν την προτεραιότητα κρύβονται προφανώς πολλές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα κάνουν την ελληνική οικονομία πολύ πιο ανταγωνιστική, ώστε αυτοί οι ρυθμοί ανάπτυξης να είναι διατηρήσιμοι. Εκεί αναφερόμουν, όταν στις προγραμματικές δηλώσεις που έκανα στο Κοινοβούλιο, μίλησα γι’ αυτόν τον πολυδιάστατο και πολυδύναμο εκσυγχρονισμό. Πρέπει να τρέξουμε να καλύψουμε σε όλα τα επίπεδα το χαμένο έδαφος, είτε μιλάμε για το κράτος, είτε μιλάμε για τη δικαιοσύνη, είτε μιλάμε για την παιδεία, την υγεία, την ελκυστικότητα της χώρας ως επενδυτικό προορισμό, όλα αυτά τελικά εκεί κατατείνουν. Τώρα, για την αυτοκριτική μου, αρκεί να ανατρέξετε τις φορές εκείνες και δεν δίστασα να το κάνω, όπου ζήτησα συγγνώμη για σφάλματα ή για κακές επιλογές της κυβέρνησης. Νομίζω ότι είμαι ένας άνθρωπος ο οποίος αντέχει την κριτική και θέλει να κάνει και διαρκώς αυτοκριτική, γιατί προσπαθώ συνέχεια να γίνομαι καλύτερος, να μαθαίνω από τα λάθη μου και κυρίως να μην τα επαναλαμβάνω. Οπότε, νομίζω ότι μιλάτε σε έναν πολιτικό ο οποίος δέχεται πιο εύκολα θα έλεγα, την καλοπροαίρετη κριτική και φροντίζει πάντα να δει πώς ο ίδιος και η κυβέρνηση, την οποία έχω την τιμή να προΐσταμαι, μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ