Τι γράφουν τα διεθνή ΜΜΕ για την απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του Λούλα στη Βραζιλία

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Οι οπαδοί του Μπολσονάρο εισβάλλουν στο Κογκρέσο και το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας». Χιλιάδες οπαδοί του ακροδεξιού πολιτικού εισέβαλαν σε κυβερνητικά κτίρια και κάλεσαν ακόμα και τις ένοπλες δυνάμεις να απομακρύνουν το Λούλα από την εξουσία. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας, ένας αλλόφρων όχλος κατακλύζει το Κογκρέσο». Η επίθεση έμοιαζε με εκείνη στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, στις 6 Ιανουαρίου 2021. Οι οπαδοί του Μπολσονάρο ισχυρίζονται ότι έγινε λαθροχειρία στις εκλογές χωρίς αποδείξεις. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Οι ΗΠΑ συσφίγγουν τις στρατιωτικές σχέσεις με την Ιαπωνία για να αντιμετωπίσει την απειλή στον Ειρηνικό από την Κίνα». Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι οι επιχειρήσεις κλιμακώνονται, ενώ το μοντέλο της Ουκρανίας δείχνει το δρόμο, εκτιμά η εφημερίδα. Τέλος η Washington Post: «Τα γραφεία της κυβέρνησης της Βραζιλίας δέχτηκαν επίθεση». Σε σκηνές που θύμισαν την εισβολή στο Καπιτώλιο, οι οπαδοί του Μπολσονάρο κατέλαβαν κυβερνητικά κτίρια.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Χιλιάδες μπολσοναριστές επιτέθηκαν στο Κογκρέσο και το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας». Ο Λούλα πήρε τον ομοσπονδιακό έλεγχο στη Μπραζίλια για να αποκαταστήσει την ασφάλεια. Και η El Mundo: «Οι μπολσοναριστές επιχείρησαν ένα πραξικόπημα στη δημοκρατία της Βραζιλίας». Ο πρόεδρος Λούλα ντα Σίλβα επικαλέστηκε ειδικές εξουσίες για να αποκαταστήσει την τάξη μετά την εισβολή στην έδρα της κυβέρνησης, της Βουλής και του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βραζιλίας. Κατακραυγή εναντίον της “βαρβαρότητας”, ενώ ο Μπολσονάρο μένει σιωπηλός.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Οι ακραίοι οπαδοί του Μπολσονάρο επιτίθενται στο Κοινοβούλιο». Ο πρόεδρος Λούλα αποκάλεσε τους πολίτες που συμμετείχαν στα επεισόδια «φανατικούς φασίστες». Στη La Stampa διαβάζουμε: «Η Βραζιλία πολιορκημένη». Οι οπαδοί του Μπολσονάρο κατέλαβαν το Κοινοβούλιο, με την αστυνομία να είναι συνένοχη, εκτιμά η εφημερίδα. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Τρέλα στο δρόμο ανάμεσα σε οπαδούς, μέσα στα αυτοκίνητα». Κλειστή παρέμεινε η ιταλική εθνική οδός κοντά στο Αρέτσο από οπαδούς της ποδοσφαιρικής ομάδας Νάπολι και της Ρόμα που «έπαιξαν ξύλο» μέσα στο δρόμο. . Τέλος, η Corriere della Sera: «Επίθεση στο κοινοβούλιο της Βραζιλίας». Οι οπαδοί του πρώην προέδρου Μπολσονάρο μπήκαν ακόμη και στο προεδρικό μέγαρο του Λούλα, ενώ συγκρούστηκαν με την αστυνομία.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Οι απαιτήσεις για παράδοση τανκ γίνονται όλο και πιο έντονες». Η Πολωνία προσφέρει το δικό της τανκ Leopard. Πολλά από τα οχήματα που προσφέρονται δεν είναι επιχειρησιακά. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Η Φέζερ θέλει να απαγορεύσει ορισμένα όπλα». Η υπουργός Εσωτερικών σχεδιάζει αυστηρότερους κανόνες για τα ημιαυτόματα τουφέκια και τα πιστόλια, αλλά και τα σκοπευτήρια. Οι βαλλίστρες θα πρέπει να εξακολουθούν να είναι διαθέσιμες με άδεια όπλου. Τέλος, η Die Welt: «Υποψία τρόμου με δηλητηριώδη αέρια: Σύλληψη Ιρανών». 32χρονος λέγεται ότι προμηθεύτηκε ρικίνη και κυάνιο.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Η βασιλική οικογένεια είναι συνένοχη στον πόνο της Μέγκαν, λέει ο δούκας». Ο Χάρι είπε ότι η οικογένειά του ενεπλάκη στις περιπέτειες που είχε η σύζυγός του με τα βρετανικά Μέσα. Ο Guardian έχει τίτλο: «Ο πρωθυπουργός κοιτάζει μια εφάπαξ καταβολή χρημάτων για να σταματήσει την απεργία των νοσοκόμων». Ο Σούνακ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια αύξηση με σκοπό να αποφύγει περαιτέρω κινητοποιήσεις. Στον Independent διαβάζουμε: «O Σούνακ προκαλεί αισιοδοξία για τις διαπραγματεύσεις των αμοιβών του NHS». Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο μεγαλύτερης αύξησης στους μισθούς των εργαζομένων στο σύστημα Υγείας. Τέλος, η Daily Telegraph: «Ο Ουίλιαμ και η Κέιτ αντιμετώπισαν στερεοτυπικά τη Μέγκαν, ισχυρίζεται ο πρίγκιπας Χάρι». Ο δούκας του Σάσεξ λέει ότι ο πρίγκιπας της Ουαλίας και η σύζυγός του δημιούργησαν ένα τείχος απέναντι στη σύντροφό του και δεν την αποδέχθηκαν από την αρχή.

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Πέντε χρόνια πολέμου στα συνδικάτα». Με τις «εντολές Μακρόν» το 2017 στην αντι-μεταρρύθμιση για τις συντάξεις, η οποία θα ανακοινωθεί στις 10 Ιανουαρίου, ο γάλλος πρόεδρος και η κυβέρνησή του έχουν τιμωρήσει τις οργανώσεις των μισθωτών και τα σωματεία. Στη Libération διαβάζουμε: «Συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση: μικροί υπολογισμοί και μεγάλα κενά». Mετά από εβδομάδες διαβούλευσης, οι τρόποι που σκιαγράφησαν τα συνδικάτα για τη χρηματοδότηση του συστήματος συνταξιοδότησης αποκλείστηκαν από την κυβέρνηση. Αυτή την Τρίτη, η Ελιζαμπέτ Μπορν θα φέρει μια αναφορά που θα ανεβάζει την ηλικία αποχώρησης στα 64 έτη. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Υγεία: το σχέδιο του Μακρόν απέναντι στην ατέλειωτη κρίση». Μπροστά στους επαγγελματίες υγείας, ο γάλλος πρόεδρος υποσχέθηκε την περασμένη Παρασκευή να κάνει πιο γρήγορα τις μεταρρυθμίσεις. Τέλος, η Le Figaro: «Ιράν: οι μουλάδες καταπνίγουν την διαμαρτυρία». Μετά από μήνες καταπίεσης, η εξέγερση ξεθύμανε. Η εξουσία άφησε την οικονομία να φθίνει για να αποθαρρύνει τους πολίτες, εκτιμά η εφημερίδα.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ