Τι αποκαλύπτει ο πρόεδρος του ΕΟΦ για τις ελλείψεις φαρμάκων – Το κρίσιμο δεκαήμερο

Ο πρόεδρος του ΕΟΦ τόνισε ότι η κατάσταση με τις ελλείψεις στα φάρμακα θα ομαλοποιηθεί το επόμενο δεκαήμερο.

Ο ίδιος μίλησε στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ για τη λίστα των 161 φαρμάκων που είναι σε έλλειψη από την ελληνική αγορά. Δήλωσε ότι είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα το οποίο είναι ιδιαίτερα έντονο στην Ευρώπη, πιο πολύ από ότι στη χώρα μας. Αναφορικά με την ανησυχία που δημιουργήθηκε, σχολίασε ότι «εμείς υπερβάλλουμε λιγάκι εαυτόν αυτές τις μέρες».

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Φιλίππου, στον ΕΟΦ δεν περίμεναν τώρα το φαινόμενο για να ξεκινήσουν να το αντιμετωπίζουν, αλλά εδώ και τρία χρόνια έχουν προβεί σε σχετικές ενέργειες.

Αναφορικά με τη λίστα των ιατρικών σκευασμάτων που είναι σε έλλειψη για διάφορους λόγους τόνισε ότι «αφορά χρόνιους ασθενείς και είναι ως επί το πλείστον αντιδιαβητικά φάρμακα, αντιεπιληπτικά, φάρμακα ψυχοτρόπα, τα οποία ευρίσκονται σε έλλειψη λόγω διαταραχής της παγκόσμιας παραγωγής».

Όσον αφορά τα εισπνεόμενα στα οποία αναφέρθηκαν οι περισσότερες ελλείψεις, αποκάλυψε ότι αποδεσμεύτηκαν από τις φαρμακαποθήκες μεγάλες ποσότητες και σύντομα θα είναι διαθέσιμες στους ασθενείς.

Τα γενόσημα θα βοηθήσουν στην επίλυση του προβλήματος

Μιλώντας για τα φάρμακα ευρείας χρήσεως τα οποία ήταν σε έλλειψη τις ημέρες των εορτών, ανέφερε ότι το πρόβλημα αντιμετωπίζεται.

«Στην Ελλάδα έχουμε μια ισχυρή φαρμακοβιομηχανία η οποία με τα γενόσημα έχει καλύψει σε πολύ σημαντικό βαθμό τις ανάγκες στα φάρμακα πρώτης ανάγκης, αυτά τα οποία πηγαίνει ο ασθενής για να εξυπηρετηθεί και παίρνει μόνος του το φαρμακείο», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΟΦ.

Μιλώντας για τα ογκολογικά φάρμακα, τόνισε ότι σε συνεργασία με τη φαρμακοβιομηχανία από το 2019 καταφέραμε και φέραμε την παραγωγή στην Ελλάδα. «Έτσι φέτος χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία μπορεί να έχουν προβλήματα σε ογκολογικά, εμείς δεν έχουμε», είπε σχετικά ο Δημήτρης Φιλίππου.

Έλεγχοι σε όλες τις φαρμακαποθήκες

Αναφορικά με την απαγόρευση εξαγωγών σε αρκετά σκευάσματα, ο κ. Φιλίππου διευκρίνισε ότι «ο ΕΟΦ έβγαλε μια πολύ μεγάλη απαγόρευση, πολύ ισχυρή, την ισχυρότερη που έχει βγάλει και αναφέρει 260 κωδικούς».

Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι έχουν γίνει έλεγχοι και στις φαρμακαποθήκες, στα φαρμακεία και στις εταιρείες που τα προμηθεύουν, με αποτέλεσμα να έχουν αρχίσει πλέον και ομαδοποιούνται, όχι πλήρως, με ένα 5% με 10% που είναι σε έλλειψη να επιστρέψουν στα ράφια των φαρμακείων το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου.

«Οι έλεγχοι που κάναμε είναι ότι να μην στοκάρουν φάρμακα για να τα εξάγουν. Τώρα υπάρχουν οι φαρμακαποθήκες διαφορετικών ειδών και διαφορετικού τρόπου λειτουργίας. Κάθε φαρμακαποθήκη μπορεί να έχει και ένα μικρό απόθεμα για να μπορεί να εξυπηρετεί και σε κάποιες οξείες καταστάσεις τους τα φαρμακεία με τα οποία συνεργάζεται», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΕΟΦ.

Όσον αφορά τις δύο φαρμακαποθήκες που ανεστάλη η λειτουργία τους λόγω άρνησης των ελέγχων από κλιμάκια του ΕΟΦ, τόνισε ότι δεν ανήκαν σε κάποιο σύλλογο αλλά ήταν ιδιώτες αυτόνομοι.

«Οι φαρμακαποθήκες, οι οποίες αρνήθηκαν τον έλεγχο, ανεστάλη η άδεια λειτουργίας τους. Εφόσον βρεθούν παραπτώματα τα οποία θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, προχωρούμε σε ανάκληση της άδειας» υποστήριξε ο κ. Φιλίππου.

«Η ουσία θεραπεύει και όχι το φάρμακο»

Ο πρόεδρος του ΕΟΦ υποστήριξε ότι «δεν έχει περάσει ακόμα στην κουλτούρα μας η χρησιμοποίηση των γενόσημων, όπως σε άλλες χώρες όπως είναι η Γερμανία.
Ο Δημήτρης Φιλίππου επισήμανε ότι για συγκεκριμένη κατηγορία σκευασμάτων, σε συνεργασία με την HΔΙΚΑ, θα συνταγογραφούνται οι δραστικές ουσίες.

«Η ουσία θεραπεύει και όχι το φάρμακο», προσέθεσε. Αναφορικά με τις τιμές των φαρμάκων και τις εξαγγελθείσες αυξήσεις σε φθηνά φάρμακα δήλωσε ότι αυτή «είναι μία πρακτική η οποία έχει εφαρμοστεί το 2020 που είχαμε πάλι φάρμακα τα οποία η τιμή τους ήταν χαμηλότερη από το κόστος παραγωγής τους», γεγονός που είχε ως συνέπεια η εταιρείες προχωρούν σε ανάκλησή τους.

Έχουν αποδεσμευτεί πολύ μεγάλες ποσότητες εισπνεόμενων

«Τα πράγματα δεν είναι τόσο τραγικά. Έλλειψη σημαίνει ότι όπου και να πάω δεν θα το βρω. Αυτό συνέβη γιατί υπήρχε μια πολύ μεγάλη αύξηση της ζήτησης λόγω των ιώσεων και υπήρχε και ένας περιορισμός της αγοράς, όπως γίνεται πάντα τις τελευταίες ημέρες του χρόνου. Από σήμερα, λοιπόν, που έχουν επανέλθει όλα στην εφοδιαστική αλυσίδα και ειδικά για τα εισπνεόμενα για τα οποία έχει γίνει πολύς λόγος, έχουν αποδεσμευτεί πολύ μεγάλες ποσότητες» δήλωσε ο κ. Φιλίππου τονίζοντας ότι τα όποια προβλήματα θα εξομαλυνθούν.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...