Τεράστια κρίση στο Κίεβο – Σκάνδαλα διαφθοράς πλήττουν τον Ζελένσκι

Στην πιο κρίσιμη στιγμή του πολέμου, την ώρα που οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις φαίνονται να κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος στο Donbass και στη Zaporizhia, και ενώ η Δύση διχάζεται για το είδος και το μέγεθος της στρατιωτικής βοήθειας αλλά και της εμπλοκής της στις συγκρούσεις στο ουκρανικό έδαφος, η κυβέρνηση του Ουκρανού προέδρου, Volodymyr Zelensky αντιμετωπίζει μια τεράστια κρίση καθώς καλείται να διαχειριστεί καταγγελίες για σκάνδαλα διαφθοράς, γεγονότα που αν μη τι άλλο εκτιμάται πως θα ληφθούν υπόψη από τους Δυτικούς, οι οποίοι εξακολουθούν να στέλνουν στο Κίεβο δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική και οικονομική βοήθεια.
Μια από τις καταγγελίες αφορούσε σκάνδαλο διαφθοράς σε ότι αφορά τις συμβάσεις για την επιμελητεία του στρατού, συγκεκριμένα, αφορούσαν την προμήθεια τροφίμων για τον ουκρανικό στρατό σε υπέρογκες τιμές, ενώ την περασμένη Κυριακή συνελήφθη ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών με την κατηγορία ότι έλαβε μίζα 400.000 δολαρίων για την εισαγωγή γεννητριών τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Η Ουκρανία θεωρείται μια από τις πιο διεφθαρμένες χώρες στην Ευρώπη, παράμετρος που αναμφίβολα θα επηρεάσει μελλοντικά σε μεγάλο βαθμό τις αποφάσεις της Δύσης για το ύψος και τη συνέχεια της βοήθειας της.

Παραίτηση Tymoshenko

Ενδεικτικό του αρνητικού κλίματος που επικρατεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης είναι ότι ο αναπληρωτής επικεφαλής του προεδρικού γραφείου της Ουκρανίας, ο Kyrylo Tymoshenko έκανε γνωστό σήμερα Τρίτη 24/1 πως ζήτησε από τον πρόεδρο Zelensky να τον απαλλάξει από τα καθήκοντα του.
«Ευχαριστώ τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskiy για την εμπιστοσύνη και την ευκαιρία να κάνω καλές πράξεις κάθε μέρα και κάθε λεπτό» ανέφερε σε ανάρτηση του στο Telegram ο Tymoshenko, ο οποίος όμως δεν έκανε γνωστή την αιτία της παραίτησης του.
Τα ουκρανικά ΜΜΕ αναφέρουν πως ο 33χρονος Tymoshenko που ήταν αναπληρωτής επικεφαλής του Zelensky για θέματα περιφερειακής πολιτικής και που είχε εργαστεί στην προεκλογική εκστρατεία του Zelenksy, επιβλέποντας τα ΜΜΕ, είναι θύμα των αλλαγών που πραγματοποιεί ο πρόεδρος Zelensky.
Μάλιστα ουκρανικά ΜΜΕ αναφέρουν πως ο Tymoshenko έχει εμπλακεί σε πολλά σκάνδαλα σχετικά με την προσωπική χρήση πολυτελών αυτοκινήτων, ιδιαίτερα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022

«Βροχή» οι αποχωρήσεις κορυφαίων συμβούλων

Πρόκειται για τη δεύτερη παραίτηση κορυφαίου στελέχους και συμβούλου του Zelensky, ο οποίος υπέβαλε και αυτός την παραίτηση του την περασμένη εβδομάδα καθώς επί της ουσίας παραδέχθηκε ότι το χτύπημα στο Dnipro δεν προήλθε από ρωσικό πύραυλο, αλλά από ουκρανικό πύραυλο από το σύστημα αεράμυνας.
Αν και στην επιστολή παραίτησης του παραδέχθηκε πως έκανε κολοσσιαίο λάθος, αυτό δεν ήταν αρκετό για να αποτρέψει την αποπομπή του από την κυβέρνηση.

Σαρωτικές αλλαγές

Αλλά δεν είναι μόνο τα «λάθη» και η ασυνεννοησία στο εσωτερικό της ουκρανικής κυβέρνησης.
Είναι ότι τώρα τελευταία εντείνονται οι καταγγελίες για διαφθορά.
Ο πρόεδρος Zelensky υποστηρίζει ότι γίνονται σαρωτικές αλλαγές προσωπικού σε ανώτερα αλλά και κατώτερα κλιμάκια της κυβέρνησης.
«Υπάρχουν ήδη αποφάσεις για αλλαγές στο προσωπικό, κάποιες είναι προγραμματισμένες για σήμερα, κάποιες για αύριο.
Αφορούν αξιωματούχους σε διάφορα επίπεδα, σε υπουργεία και σε άλλες δομές της κεντρικής κυβέρνησης, καθώς και στις περιφέρειες αλλά και σε δομές επιβολής του νόμου» είπε ο Zelensky στο χθεσινοβραδινό μήνυμα του προς τον ουκρανικό λαό.
Πάντως, ο Ουκρανός πρόεδρος δεν αναφέρθηκε στο ποιοι είναι αυτοί οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης του, οι οποίοι πρόκειται να αντικατασταθούν.
Όπως είπε, το σχέδιο του περιλαμβάνει αυστηρότερη εποπτεία για τις επίσημες αποστολές που ταξιδεύουν στο εξωτερικό.

Μίζες στο στρατό;

Μια από τις καταγγελίες κάνει λόγο για διαφθορά όσον αφορά την επιμελητεία του ουκρανικού στρατού, με τον υπουργό Άμυνας, Oleksiy Reznikov να την απορρίπτει κατηγορηματικά.
«Ο πιο προφανής στόχος των καταγγελιών αυτών μοιάζει να είναι η υπονόμευση της εμπιστοσύνης στο υπουργείο Άμυνας αυτή την πολύ κρίσιμη περίοδο», ανέφερε ο Reznikov, ο οποίος υποστήριξε πως οι καταγγελίες αυτές δεν έχουν καμία βάση στην πραγματικότητα, αν και υποσχέθηκε πλήρη διαφάνεια στην έρευνα που ανέφερε ότι διενεργείται.
«Στην πραγματικότητα, πρόκειται για συνηθισμένο τεχνικό λάθος των προμηθευτών», υπογράμμισε ο Reznikov, εξηγώντας με αυτόν τον τρόπο την τριπλάσια τιμή που πληρώνει ο ουκρανικός στρατός για να προμηθεύεται αυγά σε σχέση με τις τιμές που υπάρχουν στο Κίεβο.
«Τα κόστη μεταφοράς, ιδίως οι κίνδυνοι που συνδέονται με τις παραδόσεις κοντά στα μέτωπα, είναι επίσης παράγοντας που αυξάνει τις τιμές» τόνισε ο Reznikov, ο οποίος είπε πως για κάθε Oυκρανό στρατιώτη, το κόστος για τρόφιμα σε ημερήσια βάση ισούται με λίγα λιγότερα από 3,7 δολάρια.
Η αύξηση του κόστους από πέρυσι έχει φθάσει το 21,5%, όπως είπε ο Reznikov, αναφέροντας πως αυτή είναι χαμηλότερη από τον επίσημο πληθωρισμό (26,6%).
Σημειώνεται πως πρόσφατο δημοσίευμα στην εφημερίδα Zn.Ua για τις τιμές στις οποίες προμηθεύονται τρόφιμα οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις προκάλεσε σάλο στην Ουκρανία, που θεωρείται από τις πιο διεφθαρμένες στην Ευρώπη.
Οι αρχές κατόπιν ανακοίνωσαν πως διενεργούν ήδη έρευνες για αγορές αξίας περίπου 326 εκατομμυρίων δολαρίων.

Συλλήψεις

Σημειώνεται πως την περασμένη Κυριακή 22 Ιανουαρίου, συνελήφθη ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών της Ουκρανίας Vassily Lozinsky ως ύποπτος για υπεξαίρεση κονδυλίων από τον προϋπολογισμό, ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του υπουργείου στο Facebook.
«Έγινε γνωστό ότι ο Vassily Lozinsky αναπληρωτής υπουργός Υποδομών της Ουκρανίας, έχει συλληφθεί για κλοπή κονδυλίων του προϋπολογισμού.
Σύμφωνα με αναφορές των μέσων μαζικής ενημέρωσης, το Εθνικό Γραφείο Καταπολέμησης της Διαφθοράς της Ουκρανίας έκανε έρευνα και συνέλαβε τον αναπληρωτή υπουργό.
Η αστυνομία συνέλαβε τον Lozinsky με την υποψία ότι έλαβε το ποσό των 400.000 δολαρίων για την εισαγωγή γεννητριών τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Ο υπουργός απορρίπτει τις εις βάρος του κατηγορίες.

Διαβάστε οπωσδήποτε

Αποκλειστικά στο Periodista:

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η «βόμβα» που έχει στο συρτάρι του ο Στέφανος Κασσελάκης για τον Αλέξη Τσίπρα

Η Πυθία αναρωτιέται Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Ο...

To μαρτυριάρικο παρεάκι της COSMOTE στην Κίμωλο και τα χαμένα εσώρουχα της «κακιάς» μάγισσας με τα κοτσιδάκια

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου.Το καλοκαίρι έχει μπει...

Τα τρία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που αν «πέσει» ο Στέφανος Κασσελάκης «χάνονται»

Η Πυθία αποκαλύπτειΑς μην γελιόμαστε. Τα φαινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ...