Τελειώνει η πανδημία του κορωνοϊού το 2022

Το τέλος της πανδημίας του κορονοϊού τον επόμενο χρόνο διακρίνει ο καθηγητής μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Ο κ. Βατόπουλος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, εξήγησε πως μέσα στο 2022 με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα έχει ανοσοποιηθεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού και έτσι η πανδημία θα υποχωρήσει.

Ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος εξήγησε πως σίγουρα δεν είναι καλύτερο το να νοσήσουμε από το να κάνουμε το εμβόλιο, καθώς υπάρχουν πολλά περιστατικά ανεμβολίαστων που καταλήγουν στις ΜΕΘ. Μάλιστα, εξήγησε πως οι μακροπρόθεσμες συνέπειες του κορονοϊού ακόμα δεν είναι γνωστό ποιες ή πόσες θα είναι: «Το θέμα είναι να μην ανοσοποιηθεί με την νόσο ο κόσμος που θα έχουμε θανάτους και θα έχει απώτερες συνέπειες».

Ο καθηγητής κλήθηκε να σχολιάσει και τα χθεσινά στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, ότι το 9% όσων βρίσκονται στις ΜΕΘ είναι εμβολιασμένοι. Ο ίδιος είπε πως αυτή τη στιγμή έχει εμβολιαστεί το 54% του πληθυσμού, έτσι «αν στις ΜΕΘ είναι εμβολιασμένο μόλις το 9% μπορεί να γίνει κατανοητό ότι το εμβόλιο προστατεύει».

Σχετικά με τα σχολεία ανέφερε πως καθώς βρισκόμαστε στην τρίτη χρονιά της πανδημίας πρέπει να γίνει ότι είναι δυνατό, ώστε οι μαθητές να μην χάσουν μια ακόμη χρονιά. Όπως είπε γίνεται μεγάλη προσπάθεια να λειτουργήσουν κανονικά τα σχολεία και η επιτροπή θα ανακοινώσει σύντομα τις όποιες αποφάσεις της: «Λογικά θα υπάρχει πάλι ένα μείγμα μέτρων με τις μάσκες και τις αποστάσεις, όλα αυτά που λέγαμε πέρυσι και φυσικά ο εμβολιασμός».

Σε ερώτηση πως ένα στα πέντε κρούσματα αφορούν σε παιδιά απάντησε πως η πανδημία πλέον μεταδίδεται πιο εύκολα στα παιδιά, λόγω της μετάλλαξης Δέλτα και του εμβολιασμού των ενηλίκων. Ωστόσο, έσπευσε να σημειώσει πως η συζήτηση για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στα παιδιά είναι πρόωρη.

Ο ίδιος μίλησε για έναν αγώνα δρόμου ανάμεσα στην ικανότητα του ιού να μεταλλάσσεται και στα μέτρα που παίρνει η κοινωνία όπως ο εμβολιασμός. Εξήγησε πως η φιλοσοφία είναι ότι δεν θα χρειαστεί να πάρουμε μέτρα αυτό το φθινόπωρο όπως πέρυσι: «Έχουμε τρία όπλα εμβολιασμός, μέτρα κοινωνικής απόστασης (μάσκα, αποστάσεις κλπ) και τα τεστ».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...