Τα 3 ονόματα για τη θέση του Επιτρόπου μετά τον Σχοινά

Μετά τις Ευρωεκλογές αρχίζει μία ακόμα πολιτική «μάχη» μεταξύ των κρατών – μελών για το χαρτοφυλάκιο που θα λάβουν στη νέα Επιτροπή.

Η Ελλάδα φυσικά θα ήθελε να έχει ένα από τα χαρτοφυλάκια, που αφορούν φλέγοντα ζητήματα για τη χώρα μας, όπως αυτά της Άμυνας ή της Μετανάστευσης.

Στην τωρινή Επιτροπή, την Ελλάδα εκπροσωπεί βεβαίως ο Μαργαρίτης Σχοινάς, στη θέση του αντιπροέδρου, αρμοδίου για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, η οποία περιλαμβάνει σημαντικά καθήκοντα συνδεόμενα με τη μεταναστευτική πολιτική. Ειδικότερα, οι αρμοδιότητές του είναι:

 • Συντονισμός των εργασιών της Επιτροπής για ένα νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο.
 • Διασφάλιση της συνοχής της εξωτερικής και της εσωτερικής διάστασης της μετανάστευσης.
 • Ανάπτυξη διαύλων νόμιμης μετανάστευσης, με σκοπό την ένταξη στην αγορά εργασίας και στην κοινωνία.
 • Συντονισμός των εργασιών της Επιτροπής για την ανάπτυξη μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης Ασφάλειας.
 • Διασφάλιση της συνοχής της εξωτερικής και της εσωτερικής διάστασης της ασφάλειας.
 • Συντονισμός των εργασιών της Επιτροπής για την ενίσχυση των μέτρων πρόληψης, εντοπισμού και αντιμετώπισης υβριδικών απειλών.
 • Συντονισμός του θεματολογίου δεξιοτήτων και του Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης για μια πιο προσιτή και χωρίς αποκλεισμούς εκπαίδευση, την ενθάρρυνση της διά βίου μάθησης, την απόκτηση νέων δεξιοτήτων και τη διασυνοριακή μάθηση.
 • Συντονισμός εργασιών με αντικείμενο την ένταξη και την οικοδόμηση μιας πραγματικής Ένωσης ισότητας και διαφορετικότητας.
 • Πλήρης αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρουν τα προγράμματα στον τομέα του πολιτισμού και του αθλητισμού, το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης και το DiscoverEU.
 • Ανάληψη ηγετικού ρόλου στον διάλογο της Επιτροπής με τις εκκλησίες και τις θρησκευτικές οργανώσεις ή κοινότητες και με φιλοσοφικές και μη-ομολογιακές οργανώσεις.
 • Ανάληψη ηγετικού ρόλου στον αγώνα της Επιτροπής κατά του αντισημιτισμού.


Tα 3 ονόματα

Έχοντας δοκιμαστεί στο συγκεκριμένο πόστο και έχοντας στενή συνεργασία με πρόσωπα, όπως η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έχει σαφώς το προβάδισμα για τη θέση του Έλληνα Επιτρόπου.

Το Politico πρόσφατα σχολίαζε πως «υπάρχουν πολλές πιθανότητες ο Μητσοτάκης να αποφασίσει να διατηρήσει τον κ. Σχοινά στις Βρυξέλλες για δεύτερη θητεία, ειδικά αν παραμείνει και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν».

Σύμφωνα με το naftemporiki.gr υπάρχουν διάφορα σενάρια για το πολιτικό του μέλλον, μεταξύ των οποίων είναι η επιστροφή του στην Ελλάδα και η αξιοποίησή του στην κυβέρνηση.

Σε μία τέτοια περίπτωση, λοιπόν, ποιος θα μπορούσε να μετακομίσει Βρυξέλλες;

Τρία ονόματα έχουν ακουστεί το τελευταίο διάστημα: Νίκη Κεραμέως, Σταύρος Παπασταύρου και Γιώργος Γεραπετρίτης.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ