Τα σοβαρά ερωτήματα που εγείρονται για το αναξιόπιστο και «πειραγμένο» ανακριτικό υλικό για τα Τέμπη

Του Βασίλη Γαλούπη

Σοβαρά ερωτήματα για την αυθεντικότητα των στοιχείων που έχουν στα χέρια τους οι ανακριτικές Αρχές για την υπόθεση των Τεμπών εγείρονται μετά και τις τελευταίες αποκαλύψεις από την τεχνική έκθεση του ειδικού πραγματογνώμονα Βασίλη Κοκοτσάκη.

Όπως δημοσίευσε χθες η εφημερίδα «δημοκρατία», ο τεχνικός σύμβουλος οικογενειών θυμάτων εξακρίβωσε αλλοίωση φωτογραφιών, με σκηνοθετημένα πλάνα και παρεμβάσεις στον φάκελο που έδωσε η Ελληνική Αστυνομία για να συμπεριληφθούν στη δικογραφία.

Κάνει λόγο, επίσης, και για παραλείψεις και λάθη των ανακριτικών υπαλλήλων της Πυροσβεστικής, που «παραπλάνησαν την εισαγγελική δικαστική έρευνα», ενώ κατηγορεί το Γενικό Χημείο του κράτους για «επιχειρούμενη χειραγώγηση της παρουσίασης του αποτελέσματος» σχετικά με το ξυλόλιο και την έκρηξη.

Όλα αυτά που εντόπισε ο ειδικός πραγματογνώμονας 15 μήνες μετά την τραγωδία είναι στοιχεία τα οποία, αλλοιωμένα ή χειραγωγημένα, περιλαμβάνονται ως αληθή στον ανακριτικό φάκελο, βάσει των οποίων τους επόμενους μήνες αναμένονται να ασκηθούν οι διώξεις.

Όμως δεν είναι και τα μοναδικά «fake» ή ελλιπή ευρήματα που βρίσκονται στα χέρια των Αρχών.

Όπως πλέον έχει αποκαλυφθεί από τους ανακριτές, έχει αποκρυφτεί ένας διάλογος 11 λεπτών στους ηχογραφημένους διαλόγους που παρέδωσε ο ΟΣΕ στη Δικαιοσύνη από τη μοιραία βραδιά.

Επίσης, από τον ΟΣΕ έφυγαν τα μονταρισμένα ηχητικά που παρουσιάστηκαν από ΜΜΕ και κανένας δεν γνωρίζει ποιο υλικό, τελικά, βρίσκεται στα χέρια του ανακριτή. Το αυθεντικό ή το παραποιημένο;

Επίσης, η υπόθεση του μπαζώματος, των επιχωματώσεων και των βαγονιών που ουδέποτε ανευρέθησαν για να εξεταστούν αποτελούν «μαύρη τρύπα» στις έρευνες.

Στην τελευταία του έκθεση ο Κοκοτσάκης αφιερώνει ειδικό κεφάλαιο για την «αλλοίωση της σκηνής του δυστυχήματος» και την «καταστροφή στοιχείων και πειστηρίων».

Αποκαλύπτει ότι «οι δικαστικοί πραγματογνώμονες πουθενά δεν αναφέρουν ότι έκαναν αυτοψία ή έρευνα επί των εμπορευματοκιβωτίων στον τόπο του συμβάντος» και ότι «η Τροχαία παραλείπει να αναφέρει πώς, πότε, από ποιον και με ποια διαδικασία απομακρύνθηκαν τα κοντέινερ από το πεδίο».

Σημειώνει, δε, ως νέο στοιχείο, ότι «η Δίωξη Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού όχι μόνο δεν έδωσε τις πρέπουσες οδηγίες για την αποφυγή των παραλείψεων από τους προανακριτικούς υπαλλήλους, αλλά ουδέποτε διενήργησε προανακριτική πράξη γι’ αυτό».

Επισημαίνει, τέλος, οι φωτογραφίες που λήφθηκαν από τις Αρχές στο κοντέινερ που θεωρείται ότι προκλήθηκε η έκρηξη είναι μη πειστικές, ενδεχομένως και ψεύτικες, ενώ για τα αίτια της φωτιάς αναφέρει ότι «η ανακριβής αιτία επηρεάζει την εισαγγελική δικαστική έρευνα».

ΠΗΓΗnewsbreak.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ