Τα κρίσιμα σημεία για την ελληνική οικονομία έως τις κάλπες

Δύο κρίσιμα στοιχεία από το εσωτερικό και μία αξιολόγηση από το εξωτερικό «αναμένει» η ελληνική οικονομία αυτή την εβδομάδα.

Παράλληλα η ΕΚΤ αποφασίζει για την πορεία των επιτοκίων βασιζόμενη στις νέες της εκτιμήσεις για την πορεία του πληθωρισμού στην ευρωζώνη.

Η αρχή γίνεται σήμερα από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) καθώς ανακοινώνει το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ το α΄ τρίμηνο του έτους. Ήδη οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ένα δυναμικό ξεκίνημα για την ελληνική οικονομία, με ποσοστό πιθανόν υψηλότερο από τον ετήσιο στόχο που είναι 2,3%. Παράγοντες που συνηγορούν σε αυτή την εκτίμηση είναι:

  • η σημαντική αύξηση 63,8% που κατέγραψαν οι τουριστικές εισπράξεις το πρώτο τρίμηνο του έτους και γενικότερα η αύξηση της τουριστικής κίνησης,
  • ο τζίρος των καταλυμάτων κα εστίασης ξεπέρασε τα επίπεδα του 2019 αλλά και
  • η αύξηση των εξαγωγών σε σχέση με τις εισαγωγές συμβάλλοντας στη μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος σημείωσε βελτίωση στις 106,8 μονάδες από 101,5 το τελευταίο τρίμηνο του 2022.

Η εν λόγω πρόβλεψη αναμένεται να είναι ένα ακόμα σήμα για το αν πράγματι η ελληνική οικονομία «τρέχει» με ρυθμό πολύ ταχύτερο από αυτό της Ευρωπαϊκής Ένωσης αν και, όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, λόγω των συχνών αναθεωρήσεων στοιχείων και πάλι παραμένει ένας βαθμός ασάφειας για το τελικό αποτέλεσμα.

Στα τέλη της εβδομάδας, η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει τον πληθωρισμό του Μαΐου. Ήδη τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι ο τιμάριθμός στην Ελλάδα υποχώρησε εκ νέου, με τις αυξήσεις των τιμών στα τρόφιμα να αποτελούν το βασικό πρόβλημα. Αντίθετα οι τιμές της ενέργειας συνέχισαν την πτωτική τους πορεία συμβάλλοντας καθοριστικά στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά οι καταναλωτές συνεχίζουν να πληρώνουν ακριβά τα τρόφιμα. Υπηρεσιακοί παράγοντες από το υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι και στα τρόφιμα θα δούμε κάποια στιγμή τις τιμές να υποχωρούν, ίσως και μέσα στο 2023.

Την Παρασκευή, υπάρχει ένα γεγονός που έρχεται από το εξωτερικό. Ο οίκος αξιολόγησης Fitch αναμένεται να δημοσιοποιήσει την έκθεση του για την ελληνική οικονομία. Οι πιθανότητες για αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου «δίνοντας» έτσι στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα, είναι σχεδόν μηδενικές, εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Ωστόσο, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο πιθανής αναβάθμισης των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας σε θετικές από σταθερές.

Επόμενος σταθμός η 15η Ιουνίου, με τα φώτα να πέφτουν στην Φρανκφούρτη οπότε και συνεδριάζει η ΕΚΤ. Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις των αναλυτών αλλά και με βάση τις δηλώσεις τόσο της προέδρου της Κριστίν Λαγκάρντ όσο κι άλλων ευρωπαίων κεντρικών τραπεζιτών, η ΕΚΤ θα αποφασίσει μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων, πιθανότατα κατά 0,25%. Μία αύξηση η οποία δεν φαίνεται ότι θα είναι και η τελευταία. Μένει να φανεί ωστόσο αν πλέον οδηγούμαστε προς την ολοκλήρωση της ανοδικής πορείας των επιτοκίων ή έχουμε λίγο «δρόμο» ακόμα να διανύσουμε.

Κινητικότητα, όμως καταγράφεται και στο μέτωπο των τραπεζών. Αυτή την εβδομάδα και πιο συγκεκριμένα σήμερα, πραγματοποιείται το Investor Day της Αlpha Bank και αύριο, αντίστοιχη διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί από την Τράπεζα Κύπρου, δίνοντας τη δυνατότητα σε ξένους επενδυτές να πάρουν μία εικόνα για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του ευρωπαϊκού Νότου.

Αλλά και μετά την 25η Ιουνίου περίοδος χάριτος δεν υπάρχει για την νέα κυβέρνηση καθώς πολλά πεδία παραμένουν σε πλήρη εξέλιξη: οι διαπραγματεύσεις για το νέο προϋπολογισμό, τα αιτήματα για το Ταμείο Ανάκαμψης, η προώθηση επενδύσεων, η τιθάσευση της ακρίβειας και των ελλείψεων εργατικού δυναμικού που εξακολουθούν να προκαλούν δυσκολίες στην τουριστική βιομηχανία.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θα το δείτε στα κανάλια – Σκληρή γραμμή από Μαξίμου και μεγαλοεπιχειρηματίες υπέρ Λατινοπούλου μέχρι τις εθνικές εκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου.Η Αφροδίτη Λατινοπούλου ήταν...

Η Νάνσυ «καίει» με την ατζέντα της την VIP Αθήνα

Κατάλαβε τη θηλυκή της πλευρά στα δεκαπέντε της. Τέσσερα...

Ο Ανδρουλάκης μοιράζει αντικρουόμενα ρεπορτάζ στα μαγαζιά του Βαγγέλη Μαρινάκη και του Ιβάν Σαββίδη;

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....