Τα Ηνωμένα Έθνη ζητούν διεθνή έρευνα για παραβιάσεις του ανθρωπιστικού δικαίου στη Γάζα

Τα Ηνωμένα Έθνη ζητούν διεθνή έρευνα για παραβιάσεις του ανθρωπιστικού δικαίου στη Γάζα. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έκανε σήμερα λόγο για “εξαιρετικά σοβαρούς ισχυρισμούς” περί παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου στον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς και ζήτησε τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας.

Η πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ αντέδρασε λέγοντας πως το ανθρωπιστικό δίκαιο δεν είναι μια “αυτοκτονική συνθήκη” που επιτρέπει σε “τρομοκρατικές οργανώσεις” να “αποκομίζουν συνεχή διεθνή υποστήριξη” και ο πρεσβευτής της Παλαιστίνης κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να “ξυπνήσει” απέναντι σε εκείνο που χαρακτήρισε “σφαγή” και “γενοκτονία”.

Τα Ηνωμένα Έθνη ζητούν διεθνή έρευνα

“Οι εξαιρετικά σοβαροί ισχυρισμοί για πολλαπλές και σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, όποιοι κι αν είναι οι δράστες τους, απαιτούν ενδελεχή έρευνα και απόδοση ευθυνών”, δήλωσε ο Φόλκερ Τουρκ, σε μια ενημέρωση των χωρών μελών για το πρόσφατο ταξίδι του στη Μέση Ανατολή, προσθέτοντας πως “μια διεθνής έρευνα είναι απαραίτητη”.

Κατά την επίσκεψή του στην περιοχή, ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΟΗΕ μετέβη στον συνοριακό σταθμό της Ράφα ανάμεσα στην Αίγυπτο και στη Γάζα.

Στις 7 Οκτωβρίου η Χαμάς εξαπέλυσε πολυαίμακτη επίθεση στο Ισραήλ σκοτώνοντας περίπου 1.200 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές. Περίπου 240 άνθρωποι συνελήφθησαν εξάλλου ως όμηροι κατά την επίθεση. Από τότε, σε αντίποινα, το Ισραήλ που ορκίστηκε να “εξαλείψει” τη Χαμάς, σφυροκοπεί αδιάκοπα τη Γάζα και 11.500 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με την κυβέρνηση του ισλαμιστικού κινήματος.

Κατά την παρέμβασή του σήμερα, ο Τουρκ είπε πως οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ “είναι μιας έντασης που σπάνια έχουμε ζήσει αυτόν τον αιώνα”, και εξέφρασε επίσης ανησυχία για την αυξανόμενη βία και τις διακρίσεις σε βάρος των Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, περιλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

“Κατά τη γνώμη μου, αυτό δημιουργεί μια δυνητικά εκρηκτική κατάσταση και θέλω να είμαι σαφής: βρισκόμαστε πολύ πέραν του επιπέδου έγκαιρης προειδοποίησης”, είπε ο Τουρκ.

“Κρούω τον πιο ηχηρό κώδωνα συναγερμού για την κατεχόμενη Δυτική Όχθη” είπε, καλώντας τις πλευρές να αναγνωρίσουν πως όλες οι ανθρώπινες ζωές έχουν ίση αξία.

“Είναι προφανές πως από τις δύο πλευρές, ορισμένοι πιστεύουν πως ο φόνος αμάχων είναι μια παράπλευρη απώλεια που είναι αποδεκτή ή ένα σκόπιμο και χρήσιμο όπλο πολέμου. Πρόκειται για μια ανθρωπιστική καταστροφή και για πλήγμα στα ανθρώπινα δικαιώματα”, είπε.

“Δεν πρέπει να αφήσουμε την έκρηξη της οργής να κατακλύσει την ηθική συνείδησή μας”, είπε, προτού να υπογραμμίσει πως “η ελευθερία των Ισραηλινών είναι αναπόσπαστα δεμένη με εκείνην των Παλαιστινίων, οι Παλαιστίνιοι και οι Ισραηλινοί είναι οι μεν για τους δε η μοναδική ελπίδα για ειρήνη”.

Κατά τη διάρκεια της συνόδου, το Ισραήλ απέρριψε έντονα τις επικρίσεις του ΟΗΕ για φερόμενες παραβιάσεις στον πόλεμό του απέναντι στη Χαμάς, υπογραμμίζοντας πως το ανθρωπιστικό δίκαιο δεν είναι μια “αυτοκτονική συνθήκη”.

Αν ένα κράτος δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του “ή επικρίνεται επειδή το κάνει σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τότε οι τρομοκρατικές οργανώσεις θα ενθαρρυνθούν όλο και περισσότερο να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τις μεθόδους τους, βέβαιες πως αποκομίζουν συνεχή διεθνή υποστήριξη”, είπε η Μεϊράβ Εϊλόν Σαχάρ, η Ισραηλινή πρεσβευτής στον ΟΗΕ στη Γενεύη μετά την παρέμβαση του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής στον ΟΗΕ κάλεσε τις χώρες να “ξυπνήσουν” απέναντι στις επιχειρήσεις που έχει εξαπολύσει ο ισραηλινός στρατός στη Λωρίδα της Γάζας, λέγοντας: “Είναι σφαγή, είναι γενοκτονία”.

“Πρέπει να ξυπνήσετε σε αυτή την αίθουσα. Είναι σφαγή, είναι γενοκτονία. Και τη βλέπουμε στην τηλεόραση. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί”, είπε ο Παλαιστίνιος διπλωμάτης Ιμπραχίμ Χραΐσι στους εκπροσώπους των κρατών μελών των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είπε επίσης πως το ξέσπασμα μεταδοτικών ασθενειών και ο λιμός μοιάζουν “αναπόφευκτοι” στη Γάζα έπειτα από εβδομάδες ισραηλινής επίθεσης στον πυκνοκατοικημένο θύλακα.

Ο Φόλκερ Τουρκ είπε πως η εξάντληση των καυσίμων θα ήταν “καταστροφική” για όλη τη Γάζα, οδηγώντας στην κατάρρευση των αποχετευτικών συστημάτων, της υγειονομικής περίθαλψης και βάζοντας τέλος στην ελάχιστη ανθρωπιστική βοήθεια που παρέχεται.

“Μαζικές εξάρσεις μεταδοτικών ασθενειών, και λιμός, μοιάζουν αναπόφευκτοι”, είπε.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει προειδοποιήσει για “ανησυχητικές τάσεις” στην εξάπλωση ασθενειών στη Γάζα λέγοντας πως έχει καταγραφεί ένας ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός διαρροϊκών ασθενειών στον θύλακα, όπου οι βομβαρδισμοί και μια χερσαία επιχείρηση έχουν διαταράξει το υγειονομικό σύστημα, την πρόσβαση σε καθαρό νερό και έχουν αναγκάσει τους ανθρώπους να στοιβάζονται σε καταφύγια.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ