Τί όπλα έχει δώσει η Γερμανία στην Ουκρανία;

Για μεγάλο χρονικό διάστημα η Γερμανία δίσταζε με την παράδοση σημαντικών οπλικών συστημάτων, όπως τα άρματα μάχης, στην Ουκρανία. Όμως αυτό πλέον άλλαξε και το Βερολίνο στέλνει όπλα, με εξαίρεση τα μαχητικά αεροσκάφη και τους κατευθυνόμενους πυραύλους.

Σύμφωνα με κατάλογο του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, θα σταλούν στην Ουκρανία μεταξύ άλλων τα ακόλουθα οπλικά συστήματα:

Άρματα μάχης Leopard 2A6 και 1Α5

Η Ουκρανία έχει παραλάβει μέχρι στιγμής 18 άρματα τέτοιου τύπου από τη Γερμανία και κάποια ακόμα από άλλες χώρες. Πρόκειται για τα άρματα μάχης που θα χρησιμοποιεί ο γερμανικός στρατός τουλάχιστον μέχρι το 2030, ενώ ο κύριος σκοπός του είναι η άμυνα κατά των εχθρικών σχηματισμών αρμάτων μάχης.

Το Leopard 2, ένα άρμα 1.500 ίππων που φτάνει τα 60 χιλιόμετρα την ώρα, είναι βαρύ, ωστόσο μπορεί να επιτίθεται και εν κινήσει σε σταθερούς ή κινούμενους στόχους. Με βάρος που ξεπερνά τους 60 τόνους όμως, το Leopard 2 δυσκολεύεται να διασχίζει γέφυρες.

Leopard 2 A6Leopard 2 A6

Το Leopard 2 A6 είναι ένα βαρύ όχημαΕικόνα: Christoph Hardt/Panama Pictures/picture alliance
Η Ουκρανία έχει πλέον παραλάβει και 20 άρματα μάχης Leopard 1A5, «προγόνους» του Leopard 2, όμως συνολικά προβλέπεται η παράδοση περισσότερων από 100 οχημάτων τέτοιου τύπου, με τη συνδρομή της Δανίας και της Γερμανίας. Οι δύο χώρες είναι επίσης υπεύθυνες για την εκπαίδευση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων σε αυτόν τον τύπο άρματος μάχης.

Το Leopard 1 ήταν το πρώτο άρμα μάχης που αναπτύχθηκε στη Γερμανία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Από τα 4.700 που κατασκευάστηκαν μεταξύ 1964 και 1984, πολλά εξήχθησαν και μερικά συνεχίζουν να υπηρετούν στις χώρες αυτές μετά από πολλές αναβαθμίσεις. Τα άρματα μάχης που παραδίδονται τώρα στην Ουκρανία προέρχονται από βιομηχανικά αποθέματα και εκσυγχρονίζονται για πολεμική χρήση κατά των Ρώσων εισβολέων.

Όχηματα μάχης πεζικού Marder

Η Γερμανία έχει προμηθεύσει ήδη την Ουκρανία με 40 οχήματα μάχης πεζικού Marder. Πρόκειται για οχήματα που μεταφέρουν στρατεύματα πεζικού στη μάχη, τους παρέχουν υποστήριξη πυρός και οι τυφεκιοφόροι πυροβολούν από αυτά. Είναι επομένως ένα ευέλικτο οπλικό σύστημα, στο οποίο υπάρχει χώρος για έξι έως επτά σκοπευτές. Διαθέτει πολυβόλο 20 mm και, σε ορισμένες περιπτώσεις, πυραύλους Milan κατά στόχων εδάφους και αέρος.

Σε υπηρεσία από το 1971, το Marder είναι ένα ιδιαιτέρως παλιό μοντέλο και αντικαθίσταται σταδιακά στη Γερμανία από τον διάδοχό του, το Puma. Παρ’ όλα αυτά το Marder εξακολουθεί να χρησιμοποιείται στην Μπούντεσβερ και σε πολλούς άλλους στρατούς, έχοντας αποδείξει την αξία του, τόσο στο Κοσσυφοπέδιο όσο και στο Αφγανιστάν.

Αντιαεροπορικά άρματα μάχης Gepard

Δύο μήνες μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία η γερμανική κυβέρνηση υποσχέθηκε για πρώτη φορά την αποστολή ενός βαρέος οπλικού συστήματος:του αντιαεροπορικού άρματος μάχης Gepard. Από τότε έως σήμερα έχουν παραδοθεί 46 τέτοια άρματα στην Ουκρανία. Το Gepard διαθέτει δίδυμα πυροβόλα 35 χιλιοστών και μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον μαχητικών αεροπλάνων, ελικοπτέρων ή μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε ύψος έως και 3.500 μέτρων. Ταυτοχρόνως όμως μπορεί να καταβάλει και ελαφρώς θωρακισμένους στόχους εδάφους, όπως οχήματα μάχης πεζικού και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς.

Το Gepard παρουσιάστηκε το 1976 και αποτέλεσε για μεγάλο χρονικό διάστημα ακρογωνιαίο λίθο της αεράμυνας του γερμανικού, του βελγικού και του ολλανδικού στρατού. Εδώ και χρόνια όμως δεν χρησιμοποιείται πλέον και, ως εκ τούτου, τα άρματα έπρεπε να επισκευαστούν προτού αποσταλούν στην Ουκρανία. Και σε αυτήν την περίπτωση, λόγω της σχετικά περίπλοκης τεχνολογίας και λειτουργίας του αντιαεροπορικού άρματος, η Γερμανία εκπαίδευσε ουκρανικά πληρώματα για τη χρήση του.

Γεφυροποιοί «Κάστορες», αναγνωριστικά Vector

Η Ουκρανία έχει λάβει επιπλέον 10 τεθωρακισμένα οχήματα γεφυροποιίας Biber («Κάστορας»). Το γερμανικής κατασκευής άρμα Biber μπορεί να γεφυρώσει αποστάσεις πλάτους έως και 20 μέτρων στη μάχη. Η γέφυρά του έχει μήκος 22 μέτρα, πλάτος 4 μέτρα και μπορεί να τοποθετηθεί μέσα σε λίγα λεπτά. Επιπλέον, μπορεί να κρατήσει βάρος ακόμη και 55 τόνων.

Ωστόσο, με βαριά άρματα μάχης όπως το Leopard 2, η μεταφορική του δυνατότητα είναι ανεπαρκής. Έτσι, η Μπούντεσβερ βρίσκεται στη διαδικασία αντικατάστασής του με το Iguana, που έχει μεταφορική ικανότητα άνω των 70 τόνων.

Τέλος, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη απέκτησαν ολοένα μεγαλύτερη σημασία κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Γερμανία εξακολουθεί να προμηθεύει την Ουκρανία με αναγνωριστικά ντρόουνς, έχοντας στείλει 104 αναγνωριστικά Vector. Το γερμανικής κατασκευής αεροσκάφος μπορεί να παραμείνει στον αέρα έως και δύο ώρες, αναγνωρίζοντας μια έκταση 7.000 στρεμμάτων.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μυστικές συνεννοήσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ με Τσίπρα για το νέο κόμμα της διαπλοκής

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Η...

Ο Άρης Πορτοσάλτε τσίριζε στον ΣΚΑΪ: Αφήστε ήσυχους τους πλούσιους, να τα πάρετε από αλλού (vid)

Η Πυθία καταγράφειΧρειάζεται να σχολιάσω κάτι; Δεν χρειάζεται. Δείτε...

Εντολή Μαξίμου σε δημοσκόπους: Όχι πάνω από 20% στο ΠΑΣΟΚ

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Όπως...