Τίποτε δεν δικαιολογεί πλήγμα σε νοσοκομείο γεμάτο αμάχους

Kαμία δικαιολογία δεν υπάρχει για να χτυπηθεί νοσοκομείο γεμάτο πολίτες, τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Εχθές το βράδυ, μια νέα, παράλογη τραγωδία μας συγκλόνισε όλους. Ένα νοσοκομείο στη Γάζα – όπου νοσηλεύονται εκατοντάδες τραυματίες – μετατράπηκε σε κόλαση φωτιάς. Οι σκηνές από το νοσοκομείο Al Ahli είναι ανατριχιαστικές και οδυνηρές. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να χτυπηθεί ένα νοσοκομείο γεμάτο με πολίτες», σημείωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επισημαίνοντας ότι πρέπει να να εξακριβωθούν τα δεδομένα και «οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν».

Την ίδια ώρα, η πρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασε τα συλλυπητήριά της στις οικογένειες των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων των Βρυξελλών και του Αρράς. «Βλέπουμε ότι ο τρόμος επανεμφανίζεται» υπογράμμισε.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε επίσης ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

«Η Χαμάς είναι τρομοκράτες. Ο παλαιστινιακός λαός υποφέρει επίσης από αυτόν τον τρόμο. Πρέπει να τους στηρίξουμε. Δεν υπάρχει καμία αντίφαση στην αλληλεγγύη προς το Ισραήλ και ενεργώντας για τις ανθρωπιστικές ανάγκες των Παλαιστινίων» προσέθεσε.

Όπως επανέλαβε «η Ευρώπη στέκεται στο πλευρό του Ισραήλ σε αυτή τη σκοτεινή στιγμή».

«Μόνο αν αναγνωρίσουμε τον πόνο του Ισραήλ, και το δικαίωμά του να υπερασπιστεί τον εαυτό του, θα έχουμε την αξιοπιστία να πούμε ότι το Ισραήλ πρέπει να αντιδράσει ως δημοκρατία, σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», τόνισε η Πρόεδρος της Επιτροπής.

Ταυτόχρονα, υπογράμμισε την ανάγκη η ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει επειγόντως στους Παλαιστίνιους αναφέροντας τον τριπλασιασμό της αρωγής προς τους Παλαιστίνιους καθώς και την αερογέφυρα της ΕΕ προς την Αίγυπτο, η οποία ξεκινά αυτή την εβδομάδα.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν πάντα ο μεγαλύτερος διεθνής δωρητής στην Παλαιστίνη. Αυτό δεν θα αλλάξει. Αλλά καθώς η κατάσταση επί του πεδίου εξελίσσεται, είναι επίσης σημαντικό να επανεξετάσουμε επειγόντως και προσεκτικά την οικονομική μας βοήθεια για την Παλαιστίνη», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σημειώνοντας ότι η χρηματοδότηση της ΕΕ δεν πήγε ποτέ στη Χαμάς ή σε οποιαδήποτε τρομοκρατική οντότητα.

«Οι ενέργειες της Χαμάς έχουν μεγάλες γεωπολιτικές επιπτώσεις», τόνισε προσθέτοντας ότι η αστάθεια μπορεί να περιοριστεί.

«Ο διάλογος μεταξύ του Ισραήλ και των γειτόνων του μπορεί και πρέπει να συνεχιστεί», δήλωσε και συμπλήρωσε ότι αυτή η εποχή του πολέμου πρέπει επίσης να είναι μια περίοδος αδυσώπητης διπλωματίας.

Επιπροσθέτως, εξέφρασε την ανησυχία της για την εξάπλωση της ρητορικής μίσους και τα fake news και τόνισε ότι η ανοχή στο μίσος είναι μηδενική.

Ζ. Μπορέλ: «Το δικαίωμα στην αυτοάμυνα έχει όρια που καθορίζονται από το διεθνές και ανθρωπιστικό δίκαιο»

«Το δικαίωμα στην αυτοάμυνα έχει όρια που καθορίζονται από το διεθνές και ανθρωπιστικό δίκαιο», τόνισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Ο Ζ. Μπορέλ , αφού επανέλαβε ότι όλοι στην ΕΕ καταδικάζουν έντονα τις θηριωδίες και τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στον Ισραηλινό λαό, τόνισε ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα να αμυνθεί, αλλά «πρέπει να ακουστεί και η φωνή της λογικής». «Πρέπει ο ανθρωπιστικός νόμος να γίνει σεβαστός από όλες τις πλευρές» και «η ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να φτάσει στη Γάζα», τόνισε ο Μπορέλ.

Καταδικάζουμε τις θηριωδίες της Χαμάς, αλλά πρέπει να καταδικάσουμε και τα θύματα των αμάχων στη Γάζα που ξεπερνούν τους 3.000 , το ένα τέταρτο τον οποίων είναι παιδιά, ανέφερε ο Ζ. Μπορέλ. Από την άλλη, ανέφερε ότι η Χαμάς είναι μια τρομοκρατική οργάνωση που δεν πρέπει να ταυτίζεται με το λαό της Παλαιστίνης. «Η Χαμάς μποϊκοτάρει κάθε προσπάθεια για ειρήνη και θέλει να εξαφανίσει το Ισραήλ από το Χάρτη. Δεν θέλουν ειρήνη, αλλά καταστροφή», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι ο παλαιστινιακός λαός δεν είναι υπεύθυνος και η επίθεση σε νοσοκομείο της Γάζας που ακόμη δεν γνωρίζουμε σε ποιόν πρέπει να αποδοθεί , είναι μια τρομερή μαρτυρία του τί συμβαίνει. «Ο πόλεμος έχει κανόνες», πρόσθεσε ο Μπορέλ, επαναλαμβάνοντας ότι η διακοπή νερού, ηλεκτρικού, τροφίμων, φαρμάκων από τον άμαχο πληθυσμό δεν είναι σύμφωνη με τους κανόνες του πολέμου.

Ο Μπορέλ ανέφερε, επίσης, ότι η τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, ενδεχομένως να είχε ως στρατηγικό στόχο την αποτροπή της ειρήνης. «Η Χαμάς είναι πιθανό να ήθελε να προκαλέσει μια ισραηλινή επίθεση που θα καθιστούσε αδύνατη την ύπαρξη ομαλών σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας», είπε.

Ο Ζ. Μπορέλ κατέληξε λέγοντας ότι η ΕΕ πρέπει να εργαστεί με τα κράτη των Ηνωμένων Εθνών για να οικοδομηθεί μια βιώσιμη ειρήνη στην περιοχή. Η ΕΕ συνεργάζεται με την Ιορδανία, τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο για να επανεκκινήσει η διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει σε δύο κράτη, είπε. «Χρειάζεται μια πολιτική ώθηση» είπε και πρόσθεσε ότι η σημερινή ψήφος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα καθορίσει το ρόλο της Ευρώπης για τα επόμενα χρόνια.

Περισσότερα

Newsroom

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ανατροπή με Αναστασία Γιάμαλη και ΣΚΑΪ;

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....

Νέα δημοσκόπηση-σοκ για τον ΣΥΡΙΖΑ – Μεγάλες απώλειες και για τη ΝΔ – Που πάνε οι ψηφοφόροι

Τα κριτήρια ψήφου στις ευρωεκλογές, τη συνεχή «αιμορραγία» των...