Τέλος χρόνου για το «Εξοικονομώ – Επιχειρώ» – Πως και μέχρι πότε γίνονται αιτήσεις

Ούτε 10 μέρες δεν απομένουν στις επιχειρήσεις, ώστε να ολοκληρώσουν τις αιτήσεις τους για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Επιχειρώ», καθώς η προθεσμία εκπνέει στις 15 Μαΐου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται το αρμόδιο υπουργείο να δώσει νέα παράταση στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων, δεδομένου ότι το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων για την συμμετοχή τους σε αυτό είναι περιορισμένο. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι μέχρι στιγμής μόνο 600-700 επιχειρήσεις έχουν υποβάλλει αίτηση, την ώρα που το πρόγραμμα εκτιμάται πως μπορεί να καλύψει έργα βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης σε περίπου 3.000 επιχειρήσεις.

Στο πρόγραμμα, προϋπολογισμού 176.750.000 ευρώ, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, εφαρμόζεται η μέθοδος της άμεσης αξιολόγησης. Στόχος είναι η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και μη κτιριακών εγκαταστάσεων υφιστάμενων επιχειρήσεων -πολύ μικρών, μικρών, μεσαίων, μεγάλων και πολύ μεγάλων- της ελληνικής επικράτειας, που δραστηριοποιούνται σε επιλέξιμους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) από τους κλάδους του εμπορίου, των υπηρεσιών, της εστίασης, της παραγωγής αρτοσκευασμάτων και γλυκισμάτων, καθώς και του τουρισμού.

Σύμφωνα με την προκήρυξη για την εκκίνησή του, που υπογράφηκε από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη, την υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου και τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Παπαθανάση, ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός (δημόσια δαπάνη και ιδιωτική συμμετοχή, άνευ ΦΠΑ) κάθε επενδυτικής πρότασης δυνητικού δικαιούχου ενίσχυσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 500.000 ευρώ για τον κλάδο του τουρισμού και τα 250.000 ευρώ για τον κλάδο του εμπορίου και των υπηρεσιών. Οι δυνητικά ωφελούμενοι μπορούν να διεκδικήσουν επιδοτήσεις έως 325.000 ευρώ για τον κλάδο του τουρισμού και έως 175.000 ευρώ για το εμπόριο. Το ποσοστό ενίσχυσης για το σύνολο των επιλέξιμων δαπανών των επενδυτικών σχεδίων φτάνει έως και το 65%, αναλόγως του είδους της παρέμβασης (κτίρια και μη κτιριακές εγκαταστάσεις) και του μεγέθους της επιχείρησης.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι επιχειρήσεις να διαθέτουν ελληνικό ΑΦΜ και να είναι ενεργές κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συμμετοχής τους στην πλατφόρμα https://exoikonomoepixeiro.energy-invest.gov.gr.

Ειδικά για τις τουριστικές επιχειρήσεις, δικαίωμα συμμετοχής έχουν όσες (σύμφωνα με το σήμα λειτουργίας ή την υποβληθείσα γνωστοποίηση) έχουν δυναμικότητα που δεν υπερβαίνει τις 200 κλίνες. Οι ωφελούμενες επιχειρήσεις θα λάβουν ενίσχυση για την υλοποίηση παρεμβάσεων που αφορούν ενεργειακή αναβάθμιση κτιριακού κελύφους (π.χ., θερμομόνωση, εγκατάσταση συστημάτων σκίασης), εξοικονόμηση ενέργειας σε συστήματα θέρμανσης χώρων (αντικατάσταση λεβήτων από αντλίες θερμότητας), αλλά και ψύξης χώρων (αντικατάσταση ψυκτών), αερισμό χώρων, ζεστό νερό χρήσης, αντικατάσταση ενεργοβόρου εξοπλισμού που σχετίζεται με την παραγωγική διαδικασία των παρεχόμενων υπηρεσιών (π.χ., φούρνοι, ψυγεία) κ.ά.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ