«Σφαγή» κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ για τη μείωση του ΦΠΑ στην… Ισπανία – Τι τρομάζει το Μαξίμου

Λίγες ώρες πριν από την εκπνοή του 2022, στην Αθήνα κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση «σφάζονται» για τα μέτρα τα οποία έλαβε στην Ισπανία η κυβέρνηση Σαντσεθ και τα οποία στηρίζονται στην λογική της μείωσης του ΦΠΑ και των προτάσεων που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Για παράδειγμα, αποφάσισε τη μείωση του ΦΠΑ από 4% σε 0% στα βασικά τρόφιμα (ψωμί, αλεύρι, γάλα, τυρί, αυγά, φρούτα, λαχανικά, πατάτες, δημητριακά), τη μείωση του ΦΠΑ από 10% σε 5% στα έλαια και τα μακαρόνια, την ενίσχυση 200 ευρώ σε 4,2 εκατ. οικογένειες με εισόδημα έως και 27.000 ευρώ.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό έρχεται να προστεθεί και το γεγονός ότι για ενάτη συνεχόμενη ημέρα η Ελλάδα έχει την πιο ακριβή χονδεμπορική τιμή ρεύματος στην Ευρώπη με 248 ευρώ, έναντι 16 της Ισπανίας και 14 της Γερμανίας.

Στην κυβέρνηση εμφανίζονται αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν να περάσει επικοινωνιακά στους πολίτες ότι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ έχουν βάση, καθώς εφαρμόζονται σε άλλες γειτονικές χώρες φέρνοντας αποτέλεσμα.

Οι πληροφορίες λένε μάλιστα, ότι από το Μέγαρο Μαξίμου δόθηκε εντολή σε όλα τα μέλη της κυβέρνησης να αποδομήσουν το εν λόγω αφήγημα με στοιχεία, καθώς οι συνεργάτες του πρωθυπουργού αναγνωρίζουν ότι οι υψηλές τιμές στα τρόφιμα παραμένει το μεγάλο πρόβλημα για τους πολίτες.

Σε όλο αυτό το αφήγημα προφανώς παίζει ρόλο ο ιδεολογικός προσανατολισμός της κυβέρνησης Σαντσεθ καθώς λίγο πριν μπούμε στην χρονιά των εκλογών, η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Ισπανίας έδειξε ότι υπάρχει και άλλος δρόμος για να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά και κρίσιμα θέματα της ενέργειας και της ακρίβειας.

Έτσι, χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σε συνέντευξη του ανέφερε ότι η κεντροδεξιά Κυβέρνηση της Ελλάδας, έχει πετύχει πολύ καλύτερες επιδόσεις για την Πατρίδα και για την ελληνική κοινωνία από τη σοσιαλιστική Κυβέρνηση της Ισπανίας και τόνισε ότι «η Ισπανία έχει μεγαλύτερα δημοσιονομικά περιθώρια από εμάς. Έχει ένα χρέος της τάξεως του 112% του Α.Ε.Π., το δικό μας χρέος ήταν στο 194% του Α.Ε.Π.. Πέφτει, αποκλιμακώνεται με πολύ μεγάλους ρυθμούς, αλλά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι οι Ισπανοί έχουν μεγαλύτερα δημοσιονομικά περιθώρια. Με απλά λόγια, τα 3,5 δισ. που θα έλειπαν από την Ελλάδα αν εφαρμόζαμε αυτού του είδους τα μέτρα, θα μας έβαζαν σε περιπέτειες σαν κι αυτές που ζήσαμε στο παρελθόν. Κανείς δεν έχει υποδείξει από πού θα αναπληρωνόταν αυτό το κενό. Θα βάζαμε καινούργιους φόρους; Θα αυξάναμε ξανά τον ΕΝΦΙΑ; Θα ξαναμπαίναμε σε μια λογική και συζήτηση της προηγούμενης τετραετίας;».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συνέδεσε μάλιστα τη μείωση του ΦΠΑ με την υπερφορολόγηση ενώ επέμεινε ότι κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά εάν το μέτρο αυτό θα περάσει στην τσέπη των πολιτών.

«Το πρώτο ζήτημα, λοιπόν, ήταν ότι ο δημοσιονομικός χώρος θα έπρεπε από κάπου να καλυφθεί και αυτό θα σήμαινε, ενδεχομένως, παραπάνω φόρους και επιβαρύνσεις για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Κάτι που στη δική μας την πολιτική είναι εκτός ατζέντας, κάτι που κανείς στην ελληνική κοινωνία δεν θέλει να ξαναθυμηθεί. Το δεύτερο, που είναι πολύ βασικό και πολύ ουσιαστικό, είναι ότι υπάρχουν ισχυρές αμφιβολίες κατά πόσο θα απέδιδαν αυτού του είδους τα μέτρα σε αυτό που μας ενδιαφέρει όλους. Δηλαδή, στο να περάσει αυτή η μείωση του Φ.Π.Α. στην τσέπη του Έλληνα καταναλωτή» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Οικονόμου.

Διαβάστε οπωσδήποτε

Αποκλειστικά στο Periodista:

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τα τρία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που αν «πέσει» ο Στέφανος Κασσελάκης «χάνονται»

Η Πυθία αποκαλύπτειΑς μην γελιόμαστε. Τα φαινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ...

Η «βόμβα» που έχει στο συρτάρι του ο Στέφανος Κασσελάκης για τον Αλέξη Τσίπρα

Η Πυθία αναρωτιέται Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Ο...

Ο πόλεμος του Στέφανου Κασσελάκη στο deal της Attica Bank είναι πόλεμος (και) στον Αλέξη Τσίπρα

PeriodistaΤις προάλλες εξηγήσαμε για ποιους λόγους ο Στέφανος Κασσελάκης...