Συνάντηση Μητσοτάκη – Τουσκ: Πρέπει να υπερασπιζόμαστε τα σύνορά μας

Το μεταναστευτικό, η ασφάλεια και η άμυνα ήταν τα βασικά θέματα των δηλώσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Πολωνού ομολόγου του Ντόναλντ Τουσκ, μετά από τη συνάντησή τους στη Βαρσοβία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι κατά τη συνάντησή του με τον κ. Τουσκ δόθηκε έμφαση στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι η ρωσική επίθεση έχει αντίκτυπο και στην Πολωνία. «Θα συνεχίσουμε τη σθεναρή στήριξη στην Ουκρανία, οικονομικά και στρατιωτικά, για όσο χρειαστεί» επεσήμανε.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι η Ε.Ε. εμφανίστηκε ενωμένη σε ό,τι αφορά τη στήριξή της στο Κίεβο, κάτι που δεν περίμενε η Μόσχα.

Επιπλέον μίλησε για κοινές προκλήσεις που αφορούν την παράνομη μετανάστευση. «Πρέπει να υπερασπιζόμαστε τα σύνορά μας που είναι και σύνορα της Ε.Ε.» επεσήμανε και πρόσθεσε ότι «πρέπει τα κυρίαρχα κράτη να αποφασίζουν ποιος θα μπαίνει στις χώρες μας και όχι οι διακινητές».

«Συμφωνούμε ότι η άμυνα και η ασφάλεια πρέπει να είναι ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «πρέπει να είμαστε στην πρώτη γραμμή των πρωτοβουλιών που αφορούν την κοινή άμυνα της Ευρώπης».

Ενώ επιπλέον τόνισε πως «η πράσινη μετάβαση είναι απαραίτητη, αλλά πρέπει να δώσουμε στους αγρότες χρόνο να προσαρμοστούν».

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Πολωνό πρωθυπουργό για τη συνδρομή Πολωνών πυροσβεστών στην κατάσβεση πυρκαγιών στην Ελλάδα το περασμένο καλοκαίρι. Είπε επίσης ότι εξετάζεται μηχανισμός ώστε Πολωνοί πυροσβέστες να βρίσκονται στην Ελλάδα για κάποιους μήνες.

Αναφερόμενος στον τουρισμό, έστειλε μήνυμα προς τους πολίτες της Πολωνίας να επισκεφθούν την Ελλάδα.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η συζήτηση για κοινό δανεισμό που θα δημιουργήσει ευρωπαϊκό ταμείο για θέματα ασφάλειας πρέπει να αρχίσει τώρα. «Έχουμε κοινές προκλήσεις να αντιμετωπίσουμε όπως η αντιπυραυλική άμυνα» επεσήμανε και πρόσθεσε ότι «όταν η τελευταία στρατηγική πυξίδα είχε σχεδιαστεί το 2019 κανείς δεν θεωρούσε ότι θα έχουμε πόλεμο στην ευρωπαϊκή ήπειρο».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ