Στο φως οι εκτιμήσεις των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών για τις κινήσεις του Πούτιν

Έντονη ανησυχία προκαλεί τις τελευταίες ώρες στη Γερμανία δημοσίευμα στο Spiegel σχετικά με την ακρόαση στο γερμανικό κοινοβούλιο των επικεφαλής των τριών κορυφαίων μυστικών υπηρεσιών της Γερμανίας: Μπρούνο Καλ από την Ομοσπονδιακή Yπηρεσία Πληροφοριών (BND) Τόμας Χάλντενβανγκ από την Αρχή Προστασίας του Συντάγματος (Verfassungsschutzt) και Μαρτίνα Ρόζενμπεργκ από τις Μυστικές Υπηρεσίες των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων MAD.

Αν και η ακρόαση αυτή αποτελεί καθιερωμένη διαδικασία ενώπιον της γερμανικής βουλής, εντούτοις φέτος αποκτά βαρύνουσα σημασία εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, της απειλής χρήσης πυρηνικών όπλων αλλά και των πρόσφατων σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream 1 και Nord Stream 2 καθώς και στο γερμανικό σιδηροδρομικό δίκτυο.

Προειδοποιήσεις για χρήση πυρηνικών όπλων

Για «κήρυξη πολέμου του Πούτιν στον ελεύθερο, δημοκρατικό, κόσμο» κάνει λόγο ευθέως ο Μπρούνο Καλ, ενώ ο Τόμας Χάλντενβανγκ και για μια «αντιπαλότητα που σιγόκαιγε, ωστόσο έχει μετατραπεί πλέον σε ανοιχτή διαμάχη». Aμφότεροι δεν διστάζουν να μιλήσουν για μια «de facto επίθεση σε ολόκληρη τη Δύση». Μάλιστα ο Χάλντεβανγκ χαρακτηρίζει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία «game changer», με την έννοια ότι αλλάζει τους όρους διεξαγωγής πολέμων μέσα στο ευρύτερο γεωπολιτικό σκηνικό.

Οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες, προειδοποιούν επίσης για τον κίνδυνο χρήσης πυρηνικών όπλων επί του ουκρανικού πεδίου, αν και για την ώρα δεν έχουν απτές αποδείξεις για προσφυγή στη χρήση τους στην Ουκρανία. Αίσθηση προκαλεί επίσης το γεγονός ότι δεν αποκλείουν ακόμη και δολοφονίες με πολιτικά κίνητρα από ρωσικές μυστικές υπηρεσίες επί γερμανικού εδάφους.

Αίσθηση προκαλεί, τέλος, το γεγονός ότι οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες φέρονται να γνώριζαν εδώ και καιρό τους κινδύνους, για τους οποίους τώρα κάνουν ανοιχτά λόγο εξαιτίας του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία. Ανοιχτό παραμένει το ερώτημα βέβαια κατά πόσον οι προειδοποιήσεις ή οι πληροφορίες που είχαν στη διάθεσή τους στο παρελθόν αξιοποιήθηκαν, όπως έπρεπε.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το… απαγορευμένο βίντεο που λαμβάνουν στα κινητά τους επιτελείς του Mega Channel για το παρελθόν της Αναστασίας Γιάμαλη (vid)

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....

Δημοσκόπηση για γέλια για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς – Ποιοι κύκλοι τρομοκρατούνται από την άνοδο Κασσελάκη

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Είδατε,...