Στο προσκήνιο η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων: Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση

Τη συζήτηση για τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα επανέφερε στο προσκήνιο η χθεσινή ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης από τον πρωθυπουργό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε «μεγάλη μεταρρύθμιση του άρθρου 16 του Συντάγματος» τονίζοντας ότι «σε αυτόν τον δρόμο θα κινηθούμε άμεσα». Έθεσε όμως τη συζήτηση σε νέα βάση, αναφερόμενος στην ενεργοποίηση διακρατικών συμφωνιών – μέσω των προβλέψεων του άρθρου 28 του Συντάγματος – που, όπως είπε, προσφέρουν ήδη τη δυνατότητα, με την ευθύνη της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, να υπάρξει αναγνώριση ξένων πανεπιστημίων, που θα ήθελαν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Κάτι τέτοιο, όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, θα ξεκαθάριζε την κατάσταση στο σημερινό τοπίο της μεταλυκειακής εκπαίδευσης, ενώ θα προετοίμαζε το πλαίσιο για την μελλοντική μεταρρύθμιση του άρθρου 16.

Τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού εξειδίκευσε σήμερα ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Real FM. Ο κ. Βορίδης έκανε λόγο για «σπουδαία ανακοίνωση» εκ μέρους του κ. Μητσοτάκη, μια ανακοίνωση, η οποία «σε ένα πρώτο επίπεδο έρχεται να αθροιστεί στην προσπάθεια που κάνουν η χώρα και η κυβέρνησή μας να ξεπεράσει τη φοβερή αυτή αγκύλωση, η οποία έχει δημιουργηθεί με το άρθρο 16 και η οποία μας έχει αφήσει ως τη μοναδική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς ιδιωτικά πανεπιστήμια».

«Αυτός ο αφόρητος παραλογισμός είναι κάτι που εξοργίζει το σύνολο της κοινωνίας, ελπίζω να τελειώσει με τη συνταγματική αναθεώρηση», υπογράμμισε ο κ. Βορίδης. Εξηγώντας δε, ότι «η συνταγματική αναθεώρηση θα πάρει αρκετά χρόνια», επέμεινε ότι «μέχρι τότε θέλουμε να εξαντλήσουμε κάθε μέσο και κάθε δυνατότητα προκειμένου οι νέοι άνθρωποι στην Ελλάδα να μην αναγκάζονται να ξενιτεύονται για να σπουδάσουν, αν θέλουν να πάνε σε ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο».

Όπως διευκρίνισε, «αυτό το οποίο σκεφτόμαστε, είναι να ενεργοποιήσουμε τις διακρατικές συμφωνίες, οι οποίες στο πλαίσιο του άρθρου 28 του Συντάγματος μας επιτρέπουν να φέρουμε τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα, κάνοντας μια διακρατική συμφωνία με κάποια ευρωπαϊκή χώρα κατ’ αρχήν». Στο σημείο αυτό, μάλιστα, αποσαφήνισε ότι γίνεται λόγος για ευρωπαϊκή χώρα γιατί «οι διακρατικές συμφωνίες θα γίνονται εις εκτέλεση της ευρωπαϊκής Συνθήκης». Αυτό, εξήγησε, έχει «υπερσυνταγματικό χαρακτήρα και μπορεί να κάμψει κάποιες επιφυλάξεις και αντιρρήσεις».

Δήλωσε ακόμη πως «προσωπικά θα δοκίμαζα να πάω τη διακρατική και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να δούμε και εκεί τη σχέση των διεθνών συνθηκών σε σχέση με το άρθρο 16 του Συντάγματος». «Είναι ακόμη μία προσπάθεια αυτής της κυβέρνησης, να ξεπεράσει τις αγκυλώσεις αυτές μέσω αυτού του τρόπου» σημείωσε ο κ. Βορίδης.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μαξίμου 2015: Το απειλητικό μήνυμα πανίσχυρου εκδότη που «πάγωσε» κορυφαίο υπουργό του Αλέξη Τσίπρα – Η αλήθεια για τους εκβιασμούς στα media

Πρωτοκλασάτος υπουργός δείχνει SMS εκδότη με έμμεση απειλή για πρωτοσέλιδο. Το περιστατικό που αποκαλύπτει πώς λειτουργούσε η πίεση.

ΑΝΑΤΡΟΠΗ στην υπόθεση «εκβιασμού» της Ζέττας Μακρή – Κλειδί το τιμολόγιο που παρουσίασε ο δημοσιογράφος

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση εκβιασμού της Ζέττας Μακρή από δημοσιογράφο. Ο κατηγορούμενος παρουσιάζει τιμολόγιο και κάνει λόγο για εμπορική συμφωνία. Όλα θα κριθούν στο Αυτόφωρο. Οι ισχυρισμοί και η αντίδραση της βουλευτού.

Ο Μάκης Βορίδης στη «Γη της Ελιάς»; Παραιτήθηκε και πάει… Μάνη με ρόλο-έκπληξη!

Ο Μάκης Βορίδης παραιτήθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και φημολογείται ότι θα παίξει στη "Γη της Ελιάς" ως Επιθεωρητής Επιδοτήσεων!

Ναύαρχος Αποστολάκης: Σοβαρές καταγγελίες για τις επιπτώσεις του έργου του Λάτση – Ποιος πληρώνει τις ρήτρες εκατομμυρίων ευρώ;

Ο Ευάγγελος Αποστολάκης καταγγέλλει τα προβλήματα των έργων στο Ελληνικό: κυκλοφορία, ηχορύπανση, πλημμύρες και απώλεια πρασίνου.