Στις κορυφαίες θέσεις στις αυξήσεις στα τρόφιμα η Ελλάδα

Στις κορυφαίες θέσεις όσον αφορά τις αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων βρίσκεται η Ελλάδα τον Ιανουάριο, ανάμεσα σε όλες τις χώρες για τις οποίες καταγράφει στοιχεία ο ΟΟΣΑ, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του οργανισμού για τον πληθωρισμό την Τετάρτη (6.4.2024).

τον Ιανουάριο του 2024 ο πληθωρισμός στα τρόφιμα στην ελληνική οικονομία «έτρεξε» με ρυθμό 8,3%, σε ελαφρά επιβράδυνση από το 8,7% τον Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους.

Ταχύτερες αυξήσεις από την Ελλάδα σημείωσαν τον Ιανουάριο μόνο η Ισλανδία (8,9%), η Νορβηγία (8,7%), και η Τουρκία, της οποίας τα τρόφιμα ακρίβυναν κατά 69,7%, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ.

Σε επίπεδο γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή ο ρυθμός στη χώρα μας επιβραδύνθηκε σε 3,1% από 3,5% τον Δεκέμβριο, ενώ ο εναρμονισμένος δείκτης επιβραδύνθηκε σε 3,2% από 3,7%.

Στον αντίποδα των αυξήσεων, οι ενεργειακές τιμές υποχώρησαν κατά -5,7% από -3,2% τον Δεκέμβριο. Ο δομικός πληθωρισμός, εξαιρουμένων τροφίμων και ενέργειας, επιταχύνθηκε από το 3% στο 3,2%.

Τέλος, όπως επισημαίνει ο ΟΟΣΑ, η συμβολή των τροφίμων στο γενικό δείκτη ανήλθε σε 1,8% ενώ της ενέργειας σε -0,7%.

Σε διεθνές επίπεδο ο ετήσιος πληθωρισμός στις χώρες του ΟΟΣΑ επιβραδύνθηκε από 6% τον Δεκέμβριο του 2023 σε 5,7% τον Ιανουάριο του 2024. Ο γενικός πληθωρισμός μειώθηκε στα δύο τρίτα των χωρών του ΟΟΣΑ, με τις μεγαλύτερες μειώσεις (πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα) να καταγράφονται στην Τσεχία, τη Σλοβακική Δημοκρατία, την Ουγγαρία, την Αυστρία και την Ισλανδία. Ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε κάτω από 3% (ή ήταν αρνητικός) σε 14 χώρες του ΟΟΣΑ τον Ιανουάριο του 2024, σε σύγκριση με 11 χώρες τον Δεκέμβριο του 2023.

Ο δομικός πληθωρισμός στον ΟΟΣΑ ήταν γενικά σταθερός, φθάνοντας το 6,6% τον Ιανουάριο του 2024 σε σύγκριση με 6,7% τον Δεκέμβριο του 2023 και παρέμεινε υψηλότερος από τον γενικό πληθωρισμό τους τελευταίους εννέα συνεχόμενους μήνες.

Ο πληθωρισμός στην ενέργεια ήταν αρνητικός από τον Μάιο του 2023 και παρέμεινε αρνητικός σε 23 χώρες του ΟΟΣΑ.

Ωστόσο, η Τουρκία και η Κολομβία παρουσίασαν πληθωρισμό ενέργειας άνω του 25% τον Ιανουάριο. Ο πληθωρισμός των τροφίμων στον ΟΟΣΑ συνέχισε να επιβραδύνεται, στο 6,2% τον Ιανουάριο του 2024 σε σύγκριση με 6,7% τον Δεκέμβριο του 2023. Μειώθηκε στα τρία τέταρτα των χωρών του ΟΟΣΑ και ήταν κάτω από το 10% παντού εκτός από την Τουρκία.

Στην Ευρωζώνη, ο ετήσιος πληθωρισμός, όπως μετράται με τον Εναρμονισμένο Δείκτη ήταν γενικά σταθερός στο 2,8% τον Ιανουάριο του 2024, σε σύγκριση με 2,9% τον Δεκέμβριο του 2023. Ο πληθωρισμός των τροφίμων υποχώρησε για δέκατο συνεχόμενο μήνα, φτάνοντας το 5,4%.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...