Σπέρνουν τρόμο για σεισμό – τέρας και στην Ελλάδα

Το ενδεχόμενο χτυπήματος του Εγκέλαδου με 8,5 Ρίχτερ από το ελληνικό τόξο ανέφερε ο ακαδημαϊκός καθηγητής Φυσικών Καταστροφών Κωνσταντίνος Συνολάκης

Τον κώδωνα του κινδύνου για σεισμό-τέρας στη χώρα μας, μεγέθους έως 8,5 Ρίχτερ, κρούουν οι Ελληνες σεισμολόγοι σχολιάζοντας τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ στην Τουρκία. Μία ημέρα μετά τις ανησυχητικές δηλώσεις του καθηγητή Σεισμολογίας στο ΑΠΘ Κώστα Παπαζάχου ότι «κάποια στιγμή θα βιώσουμε στον ελληνικό χώρο έναν σεισμό σαν της Τουρκίας και θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες», ακόμα τρεις σεισμολόγοι αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού.

Την πιθανότητα να προκληθεί σεισμός 8,5 Ρίχτερ από το ελληνικό τόξο τόνισε ο ακαδημαϊκός καθηγητής Φυσικών Καταστροφών Κωνσταντίνος Συνολάκης, επισημαίνοντας ότι τέτοιοι μεγασεισμοί γίνονται κάθε 600 χρόνια. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στον σεισμό που είχε γίνει στην Κρήτη το 365 μ.Χ., όταν το νησί ανυψώθηκε 10 μέτρα εξαιτίας της σεισμικής δόνησης.

«Ο τελευταίος μεγάλος σεισμός στην Κρήτη έγινε το 1403 και υπολογίζεται ότι τέτοιοι σεισμοί γίνονται κάθε 600 με 800 χρόνια. Είμαστε ήδη στο “παράθυρο” του αιώνα, που μπορεί να δούμε μεγάλο σεισμό στο ελληνικό τόξο, της τάξης των 8,5 Ρίχτερ» τόνισε.

Σενάριο που σοκάρει

Σχολιάζοντας δήλωση Τούρκου σεισμολόγου ότι κάτω από τα συντρίμμια βρίσκονται θαμμένοι τουλάχιστον 184.000 άνθρωποι, ο κ. Συνολάκης παρατήρησε πως το σενάριο αυτό μπορεί να είναι ακραίο, όμως μπορεί να επιβεβαιωθεί. Ο καθηγητής τόνισε ότι τα περισσότερα θύματα βρίσκονται στις πόλεις, καθώς εκεί υπάρχουν πολυώροφες πολυκατοικίες. Εξάλλου, παρατήρησε ότι έως την Τρίτη υπήρχαν περιοχές τις οποίες δεν κατάφεραν να προσεγγίσουν οι διασώστες, ενώ ο χρόνος μετρά αντίστροφα.

«Το “παράθυρο” είναι συνήθως μέχρι 72 ώρες. Μπορεί -και μακάρι- να υπάρξουν εκπλήξεις, έστω για μία και δύο ανθρώπινες ζωές πρέπει να συνεχίσουν τις προσπάθειες οι διασώστες. Ομως, οι πιθανότητες είναι πάρα πολύ μικρές» ανέφερε σε δηλώσεις του. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε χθες και ο διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών Γεράσιμος Χουλιάρας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για έναν σεισμό-τέρας, όπως τον χαρακτήρισε σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ.

«Δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει έναν σεισμό-τέρας στην Ελλάδα» τόνισε, προσθέτοντας πως «οι σεισμολόγοι βρισκόμαστε στο “παράθυρο” του αιώνα για έναν μεγασεισμό».
Ο κ. Χουλιάρας ανέφερε ότι στην Ελλάδα ιστορικά έχουν εκδηλωθεί σεισμοί τέτοιου μεγέθους, οπότε κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει έναν τέτοιο σεισμό. Σημείωσε επίσης ότι οι μεγάλοι σεισμοί έχουν μεγάλες περιόδους επανάληψης, που σημαίνει ότι ένας σεισμός της τάξης των 7-8 Ρίχτερ θα κάνει πολλά χρόνια να εκδηλωθεί ξανά.

Σύμφωνα με τον σεισμολόγο, σχεδόν κάθε χρόνο έχουμε έναν σεισμό της τάξης των 6 Ρίχτερ, όμως όταν μιλάμε για 7 Ρίχτερ, τέτοιοι σεισμοί έχουν επανάληψη ύστερα από 100 έως 1.000 χρόνια. Ο τελευταίος μεγασεισμός που έγινε στο ελληνικό τόξο ήταν το 365 μ.Χ. και το μέγεθός του ήταν 8,2 Ρίχτερ, είπε ο κ. Χουλιάρας. Επομένως εκτιμά ότι έχουμε ξεπεράσει τα χρόνια επανεμφάνισης και άρα θα μπορούσε να εκδηλωθεί ένας μεγάλος σεισμός τα επόμενα χρόνια. «Δεν νομίζω ότι μπορούμε να βάλουμε χρονικό πλαίσιο, λέμε τα επόμενα χρόνια» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Τα δεδομένα που υπάρχουν από τους σεισμογράφους στη χώρα μας είναι από το 1964, όταν άρχισε να δημιουργείται το ηχητικό σεισμολογικό δίκτυο. Τα δεδομένα που έχουμε για σεισμούς που έγιναν παλαιότερα δεν έχουν μεγάλη ακρίβεια, οπότε υπάρχουν μεγάλο σφάλμα και αβεβαιότητα» πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι «γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν μπορεί κανένας να είναι συγκεκριμένος σε αυτό το θέμα».

Σε ό,τι αφορά την αντοχή των κτιρίων σε περίπτωση σεισμού, ο κ. Χουλιάρας σημείωσε ότι «τα κτίριά μας είναι καλύτερα από αυτά που καταρρέουν στην Τουρκία». Ωστόσο, τόνισε ότι έχουμε μείνει πίσω στους ελέγχους κτιρίων. Στο… κάδρο ενός μεγάλου σεισμού έβαλε την Ελλάδα και ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ο οποίος τόνισε: «Αυτός ο σεισμός των 7,8 και των 7,5 Ρίχτερ στην Τουρκία μπορεί να ενεργοποιήσει ρήγματα στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου».

Η Πάρνηθα

«Η Ελλάδα δεν βγαίνει από το κάδρο, αλλά είναι πιο πιθανό να συμβεί στις πιο κοντινές περιοχές σε αυτό το ρήγμα, δηλαδή στην Τουρκία, στη Συρία, αλλά και στην Κύπρο, στο κυπριακό σεισμικό τόξο, που είναι πολύ κοντά στην περιοχή» δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο κ. Παπαδόπουλος. Οπως είπε, σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα μπορεί να συμβούν και στην Ελλάδα ισχυροί σεισμοί, αντίστοιχοι αυτών που έπληξαν τη Δευτέρα την Τουρκία και τη Συρία.

«Είχαμε τα 7,5 Ρίχτερ στη θάλασσα του Μαρμαρά το 1999 και 21 ημέρες μετά διέγειρε, προκάλεσε τον σεισμό της Πάρνηθας. Δημοσιεύσεις επιστημονικές απέδειξαν ότι ο σεισμός της Πάρνηθας προκλήθηκε από τον σεισμό στη θάλασσα του Μαρμαρά» υπενθύμισε. «Σεισμοί έντασης 6,5 και 7 Ρίχτερ στην περιοχή μας είναι μέσα στα ενδεχόμενα να συμβούν» κατέληξε.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ