Σοκ στη κυβέρνηση από την απόφαση του Moody’s

Σοκ στην κυβέρνηση μετά την απόφαση του Moody’s να μη δώσει στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα την περασμένη Παρασκευή.

Ο Moody’s είναι ο μόνος εκ των τεσσάρων μεγάλων οίκων αξιολόγησης που κρατά τη χώρα μας κάτω από το επίπεδο της επενδυτικής βαθμίδας.

Συγκεκριμένα ο Moody’s αποφάσισε να εκδώσει μια ανάλυση για τη χώρα μας, χωρίς να αλλάξει ούτε τις προοπτικές (outlook) ούτε τη βαθμολογία της Ελλάδας.

Ουσιαστικά δεν έδωσε στην ελληνική οικονομία ούτε την επενδυτική βαθμίδα ούτε ένα «σήμα» αναβάθμισης τους επόμενους μήνες. Οι λόγοι εξηγούνται εν μέρει από την ανάλυση του οίκου: υψηλό χρέος, μεγάλο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών και αδυναμία της Ελλάδας να αντιμετωπίσει νέες εξωγενείς αναταράξεις, εφόσον προκύψουν, ενώ οι κίνδυνοι υποβάθμισης που προβάλλει όχι μόνο δεν φαντάζουν… θεωρητικοί αυτή τη φορά, αλλά είναι άκρως ρεαλιστικοί.

Ο οίκος αξιολόγησης στην ανάλυσή του για τη χώρα μας αναφέρει πως παρά την αναμενόμενη μεγάλη μείωση του δημόσιου χρέους, ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ θα παραμείνει υπερβολικά υψηλός. Μάλιστα, προβλέπει ανάπτυξη 2,4% το 2024 και 2,3% το 2025, με στήριξη από την εγχώρια ζήτηση και τις εξαγωγές, ενώ ο πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει γύρω στο 2%. Όπως αναφέρει σχετικά, «το σταθερό outlook εξισορροπεί βαθιές διαρθρωτικές βελτιώσεις που θα μπορούσαν να προσφέρουν ισχυρότερες πιστωτικές μετρήσεις από αυτές που αναμένει επί του παρόντος ο Moody’s έναντι των διαρθρωτικών προκλήσεων, οι οποίες θα μπορούσαν να επιβαρύνουν το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας περισσότερο από ό,τι αναμενόταν επί του παρόντος». Στις μεγαλύτερες προκλήσεις για την οικονομία περιλαμβάνεται το μεγάλο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών. Επιπλέον, δεδομένου του μεγέθους και της σημασίας τομέων όπως ο τουρισμός και η ναυτιλία, η οικονομία είναι επιρρεπής σε εξωτερικούς κραδασμούς, ενώ περαιτέρω βελτιώσεις όσον αφορά την οικονομική ανθεκτικότητα με τη διεύρυνση της εξαγωγικής βάσης θα απαιτήσουν χρόνο.

Πτωτικές πιέσεις στο rating θα μπορούσαν να προκύψουν εάν καταγραφεί μια αντιστροφή της πορείας πολιτικής που παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια ή ενδείξεις ότι οι προηγούμενες μεταρρυθμίσεις δεν δίνουν την ώθηση στην ανάπτυξη και τους δημοσιονομικούς λογαριασμούς που αναμένεται επί του παρόντος, επιβαρύνοντας το επιχειρηματικό κλίμα και τις επενδύσεις, επισημαίνει ο οίκος.

Οι ενδείξεις ότι είναι πιθανή μια διαρκής, ουσιώδης επιδείνωση της δημοσιονομικής θέσης της κυβέρνησης, πιθανώς σε συνδυασμό με απότομη επιδείνωση της υγείας του τραπεζικού τομέα, θα προκαλούσαν αρνητική κίνηση στην αξιολόγηση. Μια κλιμάκωση της γεωπολιτικής κατάστασης στην Ευρώπη με τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ πιθανότατα θα οδηγήσει σε καθοδική πίεση στην αξιολόγηση.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Υπάρχω» – Κριτική στην ταινία-αφιέρωμα στον Στέλιο Καζαντζίδη (vid)

Από στο stelioskazantzidis.blogspot.comΠαρακολουθήσαμε κι εμείς την πολυαναμενόμενη ταινία-αφιέρωμα στον...

Ο Μητσοτάκης «τελειώνει» τον πρώην υπουργό του μετά το σάλο για το ροζ σκάνδαλο που απειλεί να ρίξει ακόμη και την κυβέρνηση

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι. Οι...

Νέος Αυτιάς ο Άρης Πορτοσάλτε – Ο Μητσοτάκης τον θέλει στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας (vids)

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου.Ο Άρης Πορτοσάλτε έχει...