Σοκ για χιλιάδες συνταξιούχους – Ποιοι είδαν σε ένα βράδυ μείωση 50%

Σοκ για χιλιάδες συνταξιούχους – τραπεζικούς της πάλαι ποτέ Εμπορικής Τράπεζας αλλά και της Alpha Bank – βλέποντας τις επικουρικές τους να μειώνονται κατά 50% σε ένα βραδύ.

Η αρμόδια διεύθυνση επικουρικής ασφάλισης του ΕΦΚΑ αποφάσισε να εφαρμόσει στις υψηλές επικουρικές συντάξεις των τραπεζών το πλαφόν που θεσπίστηκε με το νόμο 4997/2022, επιβάλλοντας όμως όλες τις μειώσεις που είχαν στην παλιά σύνταξη!

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, το πλαφόν ανέρχεται σήμερα στα 1.534 ευρώ και η εφαρμογή του στις υψηλές επικουρικές των συνταξιούχων τραπεζικών από το ΤΕΑΠΕΤΕ κατέβασε τις συντάξεις πιο κάτω και από αυτές που έπαιρναν οι συνταξιούχοι όταν έγιναν οι περικοπές του νόμου Κατρούγκαλου.

Είναι ενδεικτικό ότι συνταξιούχος που μέχρι τον Φεβρουάριο του 2024 (πριν το πλαφόν) έπαιρνε επικουρική 880 ευρώ, βρέθηκε στην πληρωμή του Μαρτίου (μετά το πλαφόν) με επικουρική 458 ευρώ, όταν με τις περικοπές του νόμου Κατρούγκαλου η σύνταξή του από τα 880 ευρώ είχε πέσει στα 588 ευρώ.

Η μείωση θεωρείται αυθαίρετη γιατί στο νόμο 4670/2020 (νόμος Βρούτση) με τον οποίο αποκαταστάθηκαν οι μειώσεις Κατρούγκαλου προβλέπεται ρητά ότι οι επικουρικές δεν μπορεί να μειώνονται πιο κάτω μετά την επαναφορά τους στα προ Κατρούγκαλου επίπεδα.

Οι συνταξιούχοι διαμαρτύρονται για τις ξαφνικές περικοπές και έστειλαν ήδη εξώδικο στο υπουργείο Εργασίας και στον ΕΦΚΑ, ενώ διοργανώνουν σήμερα παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας, ζητώντας ακύρωση των μειώσεων.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ