Σοκάρουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Τουρκία

Ο γερμανικός τύπος εκφράζει έντονες αμφιβολίες ως προς την ακρίβεια των στοιχείων για τον πληθωρισμό στην Τουρκία.

Συγκεκριμένα, η «Handelsblatt» αναφέρεται κατά κύριο λόγο στον ρόλο της κεντρικής τράπεζας στην Τουρκία, με αφορμή την απόφασή της να μην μεταβάλει το ύψος των επιτοκίων, για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2023.

Τονίζει πως «είναι η πρώτη απόφαση που φέρει την υπογραφή του νέου κεντρικού τραπεζίτη Φατίχ Καραχάν. Τον Φεβρουάριο είχε απροσδόκητα διαδεχθεί τη Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν, η οποία πρέσβευε μία αυστηρή νομισματική πολιτική».

Η «οικονομική επιθεώρηση» επισημάινει ότι «η ίδια η κεντρική τράπεζα χάνει όλο και μεγαλύτερο μέρος της αξιοπιστίας της. Η Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν παραιτήθηκε μετά από μόλις οκτώ μήνες στο αξίωμα, καθώς η 44χρονη, άλλοτε τραπεζίτης στις ΗΠΑ, αντιμετώπιζε κατηγορίες για διαφθορά, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Η ίδια κάνει λόγο για ‘δολοφονία χαρακτήρων’. Υπό την ηγεσία της Ερκάν το βασικό επιτόκιο αυξήθηκε από 8,5% σε 45%. Πριν την επανεκλογή του, τον Ιούνιο του 2023, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέμενε για μεγάλο χρονικό διάστημα σε μία πολιτική χαμηλών επιτοκίων, παρότι ο πληθωρισμός κατά διαστήματα είχε εκτοξευθεί σε ποσοστά άνω του 80%».

Μήπως δεν αληθεύουν τα επίσημα στατιστικά στοιχεία για τον πληθωρισμό;

Ο αρθρογράφος αναφέρει ότι «εκτός από την αλλαγή ηγεσίας (στο τιμόνι της κεντρικής τράπεζας) παρατηρητές ανησυχούν και για τα στοιχεία που δημοσιεύει η τουρκική Στατιστική Υπηρεσία. Τα εν λόγω στοιχεία δεν συνάδουν με τον δείκτη τιμών που έχει δημοσιεύσει το Εμπορικό Επιμελητήριο της Κωνσταντινούπολης. Αυτό σημαίνει ότι οι τιμές θα μπορούσαν να έχουν ανέβει ακόμη περισσότερο από τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις. Ο υψηλός πληθωρισμός πλήττει μεγάλα τμήματα του πληθυσμού στην Τουρκία. Για παράδειγμα, στο τέταρτο τρίμηνο του 2023 οι τιμές των ενοικίων έχουν αυξηθεί κατά 86,5%».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...