Σλοβενία – Θεσσαλία: 3-0

Του Μιχάλη Ψύλλου

Η Ελλάδα δεν ήταν η μόνη χώρα μέλος της ΕΕ που σαρώθηκε από τις πλημμύρες. Η Σλοβενία επίσης βίωσε το καλοκαίρι τις σφοδρότερες βροχοπτώσεις και τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων 30 ετών. «Ηταν η χειρότερη φυσική καταστροφή στην πρόσφατη ιστορία της Σλοβενίας, καθώς επηρέασε τα δύο τρίτα της χώρας », δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Ρόμπερτ Γκόλομπ.

Μεγάλες περιοχές της κεντρικής και βόρειας Σλοβενίας κατακλύστηκαν από τα νερά , αλλά το ευτύχημα-μέσα στην καταστροφή- είναι ότι μόνο τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Και αυτό γιατί ήχησαν έγκαιρα οι σειρήνες που προειδοποιούν τους πολίτες για πλημμύρες, καθώς η Υπηρεσία Περιβάλλοντος της χώρας εξέδωσε την υψηλότερη προειδοποίηση «κόκκινου συναγερμού» λόγω των έντονων βροχοπτώσεων.

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις είχαν ως αποτέλεσμα την κατάρρευση τουλάχιστον επτά περιφερειακών γεφυρών. Οι οδικές και ενεργειακές υποδομές επλήγησαν επίσης σοβαρά, αναγκάζοντας χιλιάδες κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Η κυβέρνηση της Σλοβενίας ζήτησε επίσης αμέσως βοήθεια πολιτικής προστασίας από την ΕΕ ,αλλά και το ΝΑΤΟ, που ανταποκρίθηκαν αμέσως στέλνοντας μηχανήματα, ελικόπτερα και συνεργεία διάσωσης στις πληγείσες περιοχές.

Η Αυστρία, η Κροατία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Σλοβακία ανταποκρίθηκαν επίσης ,προσφέροντας εξοπλισμό και προμήθειες στη Σλοβενία. Το «πακέτο υποστήριξης» περιελάμβανε σειρά πόρων: Ελικόπτερα, προκατασκευασμένες γέφυρες, δεκάδες εκσκαφείς καθώς και φορτηγά και φορτωτές. Τα ελικόπτερα και τα σκάφη έπαιξαν ρόλο στην εκκένωση όσων κινδύνευαν.

Για να διασφαλιστεί μάλιστα ο συντονισμός της βοήθειας από την ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αντιμετώπισης Εκτακτης Ανάγκης ( ERCC), έστειλε αμέσως στη Σλοβενία έναν αξιωματικό-σύνδεσμο.

Οι ζημιές από τις πλημμύρες στη Σλοβενία υπολογίζονται στα 4,7 δισ. ευρώ και η κυβέρνηση σχεδιάζει να δαπανήσει έως και 7 δισ. ευρώ για την ανοικοδόμηση. Εξασφάλισε άλλωστε πάνω από 2,7 δισεκατομμύρια βοήθεια από την ΕΕ.

Και κάτι ακόμη: Στη Σλοβενία, ο τραπεζικός τομέας θα πρέπει επίσης να συμβάλει οικονομικά στην προσπάθεια ανοικοδόμησης . Η κυβέρνηση της χώρας επέβαλε ειδικό φόρο 0,2 % επί του συνόλου του τζίρου των τραπεζών. Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Ρόμπερτ Γκόλομπ, ο νέος φόρος «από τη μια δεν θα προκαλέσει σοκ στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά από την άλλη θα είναι μια δίκαιη συνεισφορά του τραπεζικού τομέα στην ανασυγκρότηση και ανάπτυξη των πλημμυρισμένων περιοχών».

Τι από όλα αυτά έγιναν στη χώρα μας; Τίποτα, μα τίποτα. Τρέχουμε βέβαια εκ των υστέρων στα Στρασβούργα για βοήθεια. Μήπως η Ελλάδα τελικά δεν είναι μέλος της ΕΕ; Όπως η Σλοβενία; Όσο για τη δύσμοιρη τη Θεσσαλία; Μέχρι στιγμής χάνει με 3-0 από τη Σλοβενία…

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μαξίμου 2015: Το απειλητικό μήνυμα πανίσχυρου εκδότη που «πάγωσε» κορυφαίο υπουργό του Αλέξη Τσίπρα – Η αλήθεια για τους εκβιασμούς στα media

Πρωτοκλασάτος υπουργός δείχνει SMS εκδότη με έμμεση απειλή για πρωτοσέλιδο. Το περιστατικό που αποκαλύπτει πώς λειτουργούσε η πίεση.

ΑΝΑΤΡΟΠΗ στην υπόθεση «εκβιασμού» της Ζέττας Μακρή – Κλειδί το τιμολόγιο που παρουσίασε ο δημοσιογράφος

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση εκβιασμού της Ζέττας Μακρή από δημοσιογράφο. Ο κατηγορούμενος παρουσιάζει τιμολόγιο και κάνει λόγο για εμπορική συμφωνία. Όλα θα κριθούν στο Αυτόφωρο. Οι ισχυρισμοί και η αντίδραση της βουλευτού.

Ο Μάκης Βορίδης στη «Γη της Ελιάς»; Παραιτήθηκε και πάει… Μάνη με ρόλο-έκπληξη!

Ο Μάκης Βορίδης παραιτήθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και φημολογείται ότι θα παίξει στη "Γη της Ελιάς" ως Επιθεωρητής Επιδοτήσεων!

Ναύαρχος Αποστολάκης: Σοβαρές καταγγελίες για τις επιπτώσεις του έργου του Λάτση – Ποιος πληρώνει τις ρήτρες εκατομμυρίων ευρώ;

Ο Ευάγγελος Αποστολάκης καταγγέλλει τα προβλήματα των έργων στο Ελληνικό: κυκλοφορία, ηχορύπανση, πλημμύρες και απώλεια πρασίνου.