Σκάνδαλο Novartis: Ανασύρθηκαν από το αρχείο 21 μηνύσεις πολιτικών προσώπων σε βάρος των δύο μαρτύρων

Με κατεπείγουσες διαδικασίες ξεκινά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών ο ποινικός έλεγχος των μηνύσεων που κατέθεσαν πολιτικά πρόσωπα σε βάρος των δύο μέχρι πρόσφατα προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση των πρακτικών της φαρμακοβιομηχανίας Novartis, για όσα ισχυρίστηκαν σε βάρος τους.

Η ολοκλήρωση των ελέγχων θα φέρει το επόμενο διάστημα ενώπιον της εισαγγελικής Αρχής τους δύο μάρτυρες, οι οποίοι θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις για όσα τους καταλογίζονται στις μηνύσεις των πολιτικών που τους κατηγορούν για αδικήματα τα οποία αφορούν ψευδή καταμήνυση, ψευδορκία και συκοφαντική δυσφήμιση.

Ήδη, μετά την απόφαση της Οικονομικής Εισαγγελίας για άρση της προστασίας των δύο μαρτύρων, η Εισαγγελία Πρωτοδικών ανέσυρε από το αρχείο 21 μηνύσεις που έχουν κατατεθεί στους μέχρι πρότινος μάρτυρες με τις κωδικές ονομασίες «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης». Ο μεγάλος αριθμός των μηνύσεων που ανασύρθηκαν οφείλεται στο γεγονός ότι κάποιοι εκ των μηνυτών πολιτικών προσώπων έχουν στραφεί με δύο ή και τρεις εγκλήσεις σε βάρος των δύο μαρτύρων, οι οποίοι, με τις καταθέσεις τους, τους ενέπλεξαν στην υπόθεση δωροδοκιών της φαρμακοβιομηχανίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο έλεγχος και η επεξεργασία του υλικού των μηνύσεων θα γίνει με ταχύτατους ρυθμούς, καθώς το διάστημα για την παραγραφή των αδικημάτων που καταλογίζουν τα πολιτικά πρόσωπα στους δύο μηνυόμενους είναι ελάχιστο. Στις περιπτώσεις προστατευόμενων μαρτύρων, ο χρόνος παραγραφής είναι αυξημένος από τα πέντε στα οκτώ έτη. Έτσι, στην περίπτωση των δύο μαρτύρων, τον Νοέμβριο του 2025 συμπληρώνεται οκταετία και παραγράφονται οι πρώτες μηνυόμενες πράξεις, ενώ τον Φεβρουάριο του 2026 παραγράφονται οι τελευταίες.
Για αυτόν τον λόγο και μετά τη διαβίβαση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών των αποφάσεων άρσης του καθεστώτος προστασίας των οικονομικών εισαγγελέων με τα πραγματικά ονόματα των δύο μαρτύρων, ανατέθηκε ήδη σε δύο εισαγγελείς Πρωτοδικών να επεξεργαστούν τα 21 δικόγραφα που έως σήμερα έχουν βγει από το αρχείο και να διενεργήσουν ποινικό έλεγχο.

Το επόμενο βήμα της ποινικής διαδικασίας που ξεκινά θα είναι η κλήση των δύο προσώπων σε ανωμοτί καταθέσεις, ώστε μετά να κριθεί η ποινική αντιμετώπισή τους αλλά και η ποινική εξέλιξη της έρευνας.

Σημειώνεται, ότι σε κάποιες από τις εγκλήσεις των πολιτικών ζητείται όχι μόνο η άσκηση δίωξης κατά των δύο μαρτύρων αλλά και η διερεύνηση των κινήτρων τους, της διάπραξης άλλων αυτεπαγγέλτως διωκόμενων αδικημάτων και η συμμετοχή άλλων προσώπων ως ηθικών αυτουργών ή συνεργών στην όλη υπόθεση των ισχυρισμών που προέβαλαν στην τότε εισαγγελία Διαφθοράς αυτά τα πρόσωπα.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αποκάλυψη: Το βαθύ (παρα)κράτος του Μητσοτάκη μέσα στην επιτροπή Τσίπρα – Ποιος από τους «41» μιλούσε ως… «βαθύ λαρύγγι» σε σκοτεινά κέντρα;

Ανήκει στους 41 της «επιστημονικής επιτροπής» του Αλέξη Τσίπρα, αλλά φέρεται να είχε ανοικτή γραμμή με το πιο σκοτεινό κομμάτι του κρατικού μηχανισμού επί ΝΔ. Πόσα γνώριζε ο πρώην πρωθυπουργός;

Σάλος: Κόβεται ο Κανάκης στον ΑΝΤ1; Όργιο φημών για παρέμβαση Μητσοτάκη στον Κυριακού

Πρεμιέρα για τους Ράδιο Αρβύλα με το τραγούδι «Γλέντι» και στίχους αιχμής για την κυβέρνηση. Η φράση «πέρασε μια εξαετία που μοιάζει με επταετία» προκάλεσε σάλο και φήμες για παρέμβαση του Μαξίμου στον ΑΝΤ1

Ο «μοναχικός» επιχειρηματίας στη δεξίωση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: λάθος σημειολογία ή προάγγελος νέων ισορροπιών;

Μόνος επιχειρηματίας στη δεξίωση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, ο Αλέξανδρος Εξάρχου συνοδευόμενος από την Ελένη Βρεττού. Ένδειξη άστοχης επιλογής ή προμήνυμα νέας εποχής στις επιχειρηματικές σχέσεις;