Σκάνδαλο με την επιστολική ψήφο: Διπλά ποσοστά για τη ΝΔ σε σχέση με τις κάλπες (doc)

Σοβαρές διαφορές ανέδειξαν τα εκλογικά αποτελέσματα με επιστολική ψήφο ιδιαίτερα εκλογέων εσωτερικού, ενώ υπήρξαν και καταγγελίες για προβλήματα σε όλα τα στάδια της διαδικασίας για ταχυδρομική ψήφο, από την παραλαβή φακέλων μέχρι την καταμέτρηση.

Είναι πολύ ύποπτο και προκαλεί σοβαρά ερωτήματα, ότι τα εκλογικά αποτελέσματα με επιστολική ψήφο δείχνουν μια αξιοσημείωτη προτίμηση στη Νέα Δημοκρατία σε βαθμό λατρείας, καθώς η επιστολική εκλογική επίδοσή της σε σχέση τα ποσοστά της ΝΔ στην κάλπη στις ίδιες εκλογικές περιφέρειες φτάνει σε δυσθεώρητα ύψη.

Ακόμα και στις περιφέρειες που δεν ήταν πρώτο κόμμα η ΝΔ όχι μόνο έχει την πρωτιά αλλά υπάρχει και μεγάλη απόκλιση υπέρ της στο επιστολικό εκλογικό αποτέλεσμα σε σύγκριση με τα ποσοστά που έλαβε χωρίς επιστολική ψήφο.

Σύμφωνα με το documentonews.gr, οι διαφορές είναι μεγάλες που μοιάζουν αφύσικες σε όλους τους νομούς, με τεράστια ποσοστιαία ανοίγματα.

Για παράδειγμα, η ΝΔ στην Α΄Αθηνών έχει 52,25% με επιστολική ψήφο και 30,49% στην κάλπη, στη Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών 56,4% με επιστολική και 34,01% στην κάλπη, στη Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών 39,81% με επιστολική και 22,5% χωρίς επιστολική, στη Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών 49,48% με επιστολική και 29,26% χωρίς, στην Α΄Πειραιώς 48,8% με επιστολική ψήφο και 31,48% στην κάλπη, στη Β΄Πειραιώς 38,63% με επιστολική και 23,75% , στην Α΄Ανατολικής Αττικής 53,84% με επιστολική και 32,46% στην κάλπη, στη Β΄Δυτικής Αττικής 43,72% με επιστολική και 25,77% στην κάλπη, στη Β΄Δυτικής Αττικής 43,72% με επιστολική και 25,77% στην κάλπη, στην Αιτωλοακαρνανία 35,36% και 25,68% αντίστοιχα, στην Αργολίδα 43,83% με επιστολική και 29,04% χωρίς, στην Αρκαδία 45,71% με επιστολική ψήφο και 30,76% στην κάλπη, στην εκλογική περιφέρεια Κορινθίας 41,94% με επιστολική και 28,65% στην κάλπη, στην εκλογική περιφέρεια Μεσσηνίας 41,34% με επιστολική και 29,52% στην κάλπη κ.ά.

Παντού εντοπίζεται θετικότερη εκλογική επίδοση της ΝΔ με επιστολική ψήφο. Είναι εντυπωσιακά τα εκλογικά δεδομένα ακόμα και από Ηράκλειο Κρήτης και από το Λασίθι, όπου η ΝΔ βγήκε δεύτερη (πρώτο ήταν το ΠΑΣΟΚ). Στην εκλογική περιφέρεια Ηρακλείου Κρήτης η ΝΔ έλαβε 33,91% με επιστολική ψήφο και 24,32% στην κάλπη ενώ στην εκλογική περιφέρεια Λασιθίου έλαβε 35,67% με επιστολική και 29,71% στη δια ζώσης συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία (κάλπη)!

Τα άλλα κόμματα στο εκλογικό τους αποτέλεσμα είτε έχουν μικρές διαφορές μεταξύ επιστολικής και κάλπης στις ίδιες περιφέρειες ακόμα κι αν έχουν υψηλότερο ποσοστό με επιστολική, είτε, στις περισσότερες περιπτώσεις, έχουν πολύ μικρότερα ποσοστά με επιστολική σε σχέση την κάλπη. Στις συγκρίσεις μεταξύ επιστολικής και κάλπης, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κυρίως χαμηλότερα ποσοστά με επιστολική από ό,τι στην κάλπη στην πλειονότητα των εκλογικών περιφερειών ενώ είναι μικρή η διαφορά στη σύγκριση στις ελάχιστες περιφέρειες που είναι πιο ενισχυμένος στην επιστολική ψήφο (π.χ. στην εκλογική περιφέρεια Ηλείας ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 17,66% με επιστολική και 15,99% στην κάλπη ή στην εκλογική περιφέρεια Εύβοιας όπου έχει 17,49% με επιστολική και 16,58% στην κάλπη). Το ΜέΡΑ25 σε ορισμένες περιοχές εκτός Αττικής είχε πιο καλές επιδόσεις συγκριτικά με την κάλπη στις ίδιες περιφέρειες (Άρτα 3,87% με επιστολική και 2,15% στην κάλπη, στην Αιτωλοακαρνανία με 3,05% με επιστολική και 1,49% χωρίς, στα Δωδεκάνησα 4,2% με επιστολική και 1,49% στην κάλπη.

Πάντως, δεν έχει λείψει η ανησυχία για ελλείμματα και κενά στη διασφάλιση του αδιάβλητου και στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Αλλωστε, όλα αυτά είχαν επισημανθεί από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ, που κατηγόρησαν ακόμα και για χειραγώγηση της ψήφου από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ιδιαίτερα και μετά τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο Ασημακοπούλου.

Μάλιστα, για τον τρόπο διεξαγωγής της εκλογικής διαδικασίας μέσω επιστολικής ψήφου το ΚΚΕ την Κυριακή των ευρωεκλογών δημοσιοποίησε καταγγελίες ψηφοφόρων αλλά διαπιστώσεις εκλογικών του αντιπρόσωπων, που από την πρώτη μέρα βρίσκονται στο χώρο συλλογής επιστολικής ψήφου στο Περιστέρι.

Σύμφωνα με το ΚΚΕ:

– Παραλήφθηκε πλήθος εκλογικών φακέλων, που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου (ν. 5083/2024) για την έγκυρη διαδικασία ψηφοφορίας με επιστολική ψήφο (ανοιγμένοι ή με φθορές φάκελοι επιστροφής επιστολικής ψήφου), με αποτέλεσμα αφενός αυτοί να μην καταμετρηθούν και αφετέρου να μην ενημερωθούν έγκαιρα οι εκλογείς, ότι ο φάκελός τους δεν παραδόθηκε για να μπορέσουν να ψηφίσουν έστω με φυσική παρουσία. Για το θέμα αυτό έκανε σχετική ένσταση–παρέμβαση χθες χωρίς να δοθεί πειστική απάντηση.

– Με βάση τη σημερινή μέχρι τώρα διαδικασία, είναι χιλιάδες οι φάκελοι επιστροφής επιστολικής ψήφου που δεν περιλαμβάνουν όλα τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα, (υπεύθυνη δήλωση/ στοιχεία ταυτότητας), επομένως ούτε αυτοί θα καταμετρηθούν κατά τη διαλογή.

Όπως σημείωσε το ΚΚΕ, «ήδη για χιλιάδες ψηφοφόρους που ψήφισαν με επιστολική ψήφο, τελικά δε θα καταμετρηθεί η ψήφος τους στο εκλογικό αποτέλεσμα. Στερούνται έτσι ουσιαστικά το εκλογικό τους δικαίωμα».

Επισημαίνεται επίσης ότι και στο στάδιο της παραλαβής του εκλογικού υλικού υπήρξαν πολλές καταγγελίες για μη παραλαβή φακέλων ενώ στελέχη κομμάτων επεσήμαιναν ότι το Υπουργείο Εσωτερικών δεν είχε ορίσει διαδικασία ώστε να μπορεί να ξανασταλθεί φάκελος εφόσον για την απώλεια έχει ευθύνη η ταχυδρομική εταιρεία ή εάν ο εκλογέας παραλαμβάνει ελλιπή φάκελο.

Πολλά προβλήματα εντοπίστηκαν και στο στάδιο της παραλαβής των φακέλων. Πολλές ήταν οι περιπτώσεις που διαπιστώθηκε ότι έλλειπαν νομιμοποιητικά έγγραφα. Περίπου 27.000 φάκελοι επιστροφής επιστολικής ψήφου που έφτασαν στο Περιστέρι δεν περιλάμβαναν υπεύθυνη δήλωση / στοιχεία ταυτότητας και οι ψήφοι βγήκαν εκτός- δεν περιελήφθησαν στα άκυρα αλλά στην αποχή…

Επισυνάπτεται η λίστα με τις εκλογικές περιφέρειες με τα ποσοστά της ΝΔ με επιστολική και χωρίς επιστολική (κάλπη):

Διαβάστε οπωσδήποτε

Αποκλειστικά στο Periodista:

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τα τρία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που αν «πέσει» ο Στέφανος Κασσελάκης «χάνονται»

Η Πυθία αποκαλύπτειΑς μην γελιόμαστε. Τα φαινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ...

Η «βόμβα» που έχει στο συρτάρι του ο Στέφανος Κασσελάκης για τον Αλέξη Τσίπρα

Η Πυθία αναρωτιέται Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Ο...

To μαρτυριάρικο παρεάκι της COSMOTE στην Κίμωλο και τα χαμένα εσώρουχα της «κακιάς» μάγισσας με τα κοτσιδάκια

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου.Το καλοκαίρι έχει μπει...