Σε τρομακτικά δυσκολη θέση ο Μητσοτάκης μετά το πρωτοφανές φιάσκο του ανασχηματισμού

Το φιάσκο του ανασχηματισμού και η υπόθεση Αποστολάκη όχι μόνο δεν έφεραν την επανεκκίνηση της κυβέρνησης που προσδοκούσε ο πρωθυπουργός μετά τις καταστροφικές φωτιές του καλοκαιρού, αλλά επιπλέον δημιούργησε σοβαρούς τριγμούς μέσα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ.

Το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι όλη αυτή η ιστορία δημιουργήθηκε από το ίδιο το επιτελικό κράτος, το οποίο θεώρησε ότι μπορεί να διεμβολίσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης χωρίς να υπάρξουν συνέπειες.

Ωστόσο η εξέλιξη της υπόθεσης Αποστολάκη άφησε μια πικρή επικοινωνιακή γεύση αποτυχίας εντός και εκτός Ν.Δ., μείωσε μέχρι εξαφάνισης το θετικό μήνυμα που επιχειρήθηκε να σταλεί για την αναδιοργάνωση ενός κρίσιμου τομέα του κράτους, όπως η Πολιτική Προστασία, και γκρέμισε το συναινετικό προφίλ που είχε σκοπό να προβάλει ο πρωθυπουργός.

Επιπλέον έδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ την ευκαιρία να απεγκλωβιστεί χωρίς κόστος από τα παιχνίδια εντυπώσεων που έπαιζαν κυβέρνηση και ΜΜΕ καταλογίζοντάς του έλλειψη διάθεσης για συναίνεση και διχαστικό λόγο.

Στα κάγκελα η παραδοσιακή Δεξία

Τα δύσκολα ωστόσο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους συνεργάτες του βρίσκονται μπροστά, καθώς η Κοινοβουλευτική Ομάδα τού κυβερνώντος κόμματος βράζει.

Η πλειονότητα των στελεχών που προέρχονται από την παραδοσιακή Δεξιά αντιδρά πλέον έντονα στη λογική του πρωθυπουργού ότι οι ικανοί για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα βρίσκονται εκτός κόμματος και κυρίως στα κόμματα που κινούνται στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Διότι μπορεί ο Μητσοτάκης να θεωρεί πως η επιστράτευση κεντροαριστερών συνιστά άνοιγμα και διεύρυνση, αλλά οι επιπτώσεις στο εσωτερικό του κόμματος είναι σοβαρές, καθώς τα στελέχη αισθάνονται ότι απαξιώνονται. Μάλιστα οι πληροφορίες που θέλουν τον πρωθυπουργό να αναζητά αντικαταστάτη του Ευάγγελου Αποστολάκη από τον ίδιο χώρο έχουν πυροδοτήσει ακόμη περισσότερο τις αντιδράσεις των στελεχών της Ν.Δ., τα οποία αισθάνονται ότι είναι ξένοι μέσα στο ίδιο τους το κόμμα.

Παράλληλα θέτουν υπό αμφισβήτηση τη λειτουργία του επιτελικού κράτους και στοχοποιούν πολλούς από τους συνεργάτες του πρωθυπουργού, δεδομένου ότι στην κυβέρνηση και το κόμμα υπάρχει το ερώτημα ποιος ήταν ο εμπνευστής της ιδέας της υπουργοποίησης του Αποστολάκη, που τελικά έγινε μπούμερανγκ επιφέροντας ένα καίριο χτύπημα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το γεγονός ακόμα ότι ο Μητσοτάκης αναβάθμισε τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε υπουργείο μόνο και μόνο για να αποδεχθεί την υπουργοποίησή του ο Αποστολάκης και στη συνέχεια την ενέταξε και πάλι ως Γραμματεία στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εκνεύρισε ακόμη περισσότερο τα στελέχη της Ν.Δ., τα οποία περίμεναν ότι έστω και την τελευταία ώρα ο πρωθυπουργός θα στρεφόταν σε κάποιο στέλεχος του κόμματός του.

«Από τη στιγμή που η κυβέρνηση λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τορπίλισε τα σενάρια για συναίνεση και εθνική συνεννόηση για το θέμα του περιβάλλοντος, η απάντηση θα ήταν να αντικατασταθεί ο Ευάγγελος Αποστολάκης με ένα πρόσωπο από το κόμμα, και μάλιστα την παραδοσιακή Δεξιά. Αυτή θα ήταν η απάντηση που έπρεπε να δώσει ο πρωθυπουργός» λένε τα στελέχη του κόμματος της Ν.Δ.

Οι ίδιοι άνθρωποι θεωρούν ακόμα ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία ο Μητσοτάκης δείχνει να απαξιώνει το ίδιο του το κομματικό σπίτι. Βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος έλεγαν μάλιστα ότι ο πρωθυπουργός τούς θυμάται μόνο όταν είναι να δώσει κάποια μάχη στο Κοινοβούλιο και στις δύσκολες ψηφοφορίες, ενώ από την άλλη εμφανίζεται σαν να μην τους θεωρεί έτοιμους και ικανούς να διοικήσουν.

ΠΗΓΗtopontiki.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ