Σε τεχνική ύφεση η Ευρωζώνη

Oριακή συρρίκνωση 0,1% κατέγραψε η οικονομία της Ευρωζώνης το πρώτο τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για ανάπτυξη 0,1%, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat. Το τελευταίο τρίμηνο του 2022, το ΑΕΠ είχε μειωθεί κατά 0,1% στην Ευρωζώνη, γεγονός που σημαίνει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία εισήλθε σε τεχνική ύφεση.

Υπενθυμίζεται ότι ως τεχνική ύφεση ορίζονται δύο συνεχόμενα τρίμηνα με αρνητική ανάπτυξη.

Ο αδύναμος ρυθμός της οικονομίας της Ευρωζώνης το πρώτο τρίμηνο αποδίδεται στη μείωση των κρατικών δαπανών και των δαπανών των νοικοκυριών, σύμφωνα με τη Eurostat. Είχε προηγηθεί επίσης η διολίσθηση της Γερμανίας σε ύφεση. Μαζί με τη Γερμανία, το ΑΕΠ μειώθηκε επίσης σε τριμηνιαία βάση στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, τη Λιθουανία, τη Μάλτα και την Ολλανδία.

Τη μεγαλύτερη ανάπτυξη από τρίμηνο σε τρίμηνο κατέγραψε η Πολωνία με 3,8% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και ακολούθησαν το Λουξεμβούργο με 2,% και η Πορτογαλία με 1,6%.

Αντίθετα, οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν στην Ιρλανδία με -4,6%), την Λιθουανία με -2,1% και την Ολλανδία με -0,7%.

Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1%.

Όσον αφορά τα στοιχεία για την χώρα μας, η Ελλάδα κατέγραψε μείωση του ΑΕΠ κατά 0,1% στο πρώτο τρίμηνο είχαν η Ελλάδα. Ωστόσο, σε ετήσια βάση η ανάπτυξη στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 2,1%, όπως ανακοίνωσε χθες η ΕΛΣΤΑΤ.

Η Ευρωζώνη υπέστη την πιο ήπια ύφεση που ήταν δυνατή κατά τη διάρκεια του χειμώνα, και μετά τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία που εκτόξευσε τις τιμές της ενέργειας στα ύψη, σχολιάζει το πρακτορείο Bloomberg, προσθέτοντας ότι τα στοιχεία αποτελούν πλήγμα για τους Ευρωπαίους πολιτικούς και αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που πίστευαν ότι θα ήταν δυνατόν να αποφευχθεί η ύφεση παρά τον υψηλό πληθωρισμό.

Παράλληλα όμως θα διαπιστωθεί ότι η σημαντική στήριξη των νοικοκυριών για την αντιμετώπιση της ενεργρειακής κρίσης απομάκρυνε την πιθανότητα σοβαρότερων οικονομικών συνεπειών.

Πάντως, όπως εκτιμάει το Bloomberg, η οικονομία της Ευρωζώνης πιθανώς θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το επόμενο τρίμηνο, και ως εκ τούτου οι κυβερνήσεις θα συνεχίσουν να περιορίζουν τη δημοσιονομική στήριξη. Η ΕΚΤ είναι πάνυως απίθανο να αλλάξει πολιτική, συνεχίζοντας τις αυξήσεις των επιτοκίων, καθώς θεωρεί ότι η αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων αποτελεί προϋπόθεση για βιώσιμη οικονομική επέκταση.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θα το δείτε στα κανάλια – Σκληρή γραμμή από Μαξίμου και μεγαλοεπιχειρηματίες υπέρ Λατινοπούλου μέχρι τις εθνικές εκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου.Η Αφροδίτη Λατινοπούλου ήταν...

Η Νάνσυ «καίει» με την ατζέντα της την VIP Αθήνα

Κατάλαβε τη θηλυκή της πλευρά στα δεκαπέντε της. Τέσσερα...

Ο Ανδρουλάκης μοιράζει αντικρουόμενα ρεπορτάζ στα μαγαζιά του Βαγγέλη Μαρινάκη και του Ιβάν Σαββίδη;

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....