Σε σοκ η Τουρκία: Ακυρώθηκε η συμφωνία με τη Λιβύη

Το γεγονός της ακύρωσης του τουρκο-λιβυκού μνημονίου που υπογράφηκε το 2022 μεταξύ Τσαβούσογλου-Μανγκούς άρχισε να μεταδίδεται σήμερα το πρωί αλλά σε μικρότερης απήχησης -προς το παρόν- ενημερωτικές ιστοσελίδες στην Τουρκία και προκαλεί μεγάλο σοκ για την Τουρκία.

Σαναί γκαζετεσί: Σοκ για την Τουρκία από τη Λιβύη

«Το Εφετείο της Τρίπολης αποφάσισε την ακύρωση του μνημονίου κατανόησης που υπέγραψε η κυβέρνηση εθνικής ενότητας με την Τουρκία το 2022 σχετικά με τη συνεργασία στον τομέα των υδρογονανθράκων.

Σύμφωνα με το μνημόνιο κατανόησης που υπογράφηκε το 2022, τουρκικές και λιβυκές εταιρείες θα μπορούσαν να συνεργαστούν σε περιοχές με πλούσια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Το μνημόνιο κατανόησης επέτρεπε στις εταιρείες των δύο χωρών να πραγματοποιήσουν έρευνες και γεωτρήσεις στις περιοχές αυτές, καθώς και έρευνες και γεωτρήσεις υδρογονανθράκων στην ηπειρωτική χώρα της Λιβύης.

Ελλάδα, Αίγυπτος και ΕΕ είχαν αντιδράσει

Μετά την υπογραφή του μνημονίου κατανόησης, η Ελλάδα, η Αίγυπτος και η ΕΕ είχαν αντιδράσει και υποστήριζαν ότι η συμφωνία αυτή ήταν νομικά άκυρη.

Μάλιστα, λίγες ώρες μετά την υπογραφή του μνημονίου κατανόησης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωνε: “Το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης είναι παράνομο και άκυρο. Χαιρόμαστε με τις δηλώσεις της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης για την ακυρότητα της συμφωνίας που υπογράφηκε σήμερα στην Τρίπολη”.

Η Αίγυπτος, η οποία στηρίζει εδώ και καιρό τον Χαλίφα Χαφτάρ στη Λιβύη, είχε εκφράσει επίσης άποψη κατά της Τουρκίας λέγοντας: “Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, της οποίας η θητεία έχει λήξει, δεν είναι εξουσιοδοτημένη να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες και μνημόνια».

Γενί Ακίτ: Αίγυπτος και Ελλάδα πίεσαν

«Μια σκανδαλώδη απόφαση σχετικά με την Τουρκία εξέδωσε το Εφετείο της Τρίπολης που υποστηρίζει τον Χαφτάρ στη Λιβύη».

Πατρονλάρ Ντουνιασί

«Το Εφετείο Τρίπολης ακύρωσε το μνημόνιο συμφωνίας για τους υδρογονάνθρακες μεταξύ της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας και της Τουρκίας».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...