Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Αλεξανδρούπολη – «Κόποι μιας ζωής έγιναν στάχτη»

Με το πρώτο φως της ημέρας τα ενάερια μέσα πυρόσβεσης έπιασαν δουλειά στην Αλεξανδρούπολη, όπου η μάχη με τις φλόγες και τους ισχυρούς ανέμους ήταν ολονύχτια. Πυροσβέστες και εθελοντές πάλευαν με ριπές ανέμου έως 8 μποφόρ και διαρκείς αναζωπυρώσεις σε 4 διαφορετικά μέτωπα.

Η περιοχή της Αλεξανδρούπολης έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Στα χωριά Αετοχώρι και Πεύκα καήκαν σπίτια, αυτοκίνητα, αγροτικά μηχανήματα, μελίσσια και κτηνοτροφικές μονάδες. Πολλοί άνθρωποι είδαν όλη την περιουσία τους να γίνεται στάχτη. Στις φλόγες τυλίχθηκε και το μοναστήρι του Ιωάννη του Θεολόγου.

Κάτοικος του Αετοχωρίου που μίλησε στην κάμερα της ΕΡΤ πριν από λίγο είδε το σπίτι και τα μελίσσια του να μετατρέπονται σε αποκαΐδια. «Χάσαμε τα πάντα. Κόποι μιας ζωής έγιναν στάχτη» είπε με τη φωνή να σπάει και δάκρυα στα μάτια. «Τώρα θα μαζέψουμε τα κομμάτια μας..Αυτό που έχουμε τραβήξει από χθες δεν λέγεται».

Να θυμίσουμε ότι εκκενώθηκαν χθες συνολικά 8 οικισμοί, ενώ ακόμη και οι κάτοικοι της πόλης της Αλεξανδρούπολης έλαβαν μήνυμα από το 112 να μείνουν σε εσωτερικούς χώρες λόγω της αποπνικτικής ατμόσφαιρας, που είχαν δημιουργήσει οι καπνοί.

Ο Χρήστος Μιχαηλίδης, πρόεδρος της κοινότητας Λουτρών, μιλώντας στο Open είπε πως η χθεσινή νύχτα ήταν τραγική, ενώ η κατάσταση εξακολουθεί να είναι πολύ δύσκολη και σήμερα, με τις φλόγες να απειλούν το χωριό από το βόρειο τμήμα.

Οι δυνάμεις που δίνουν τη μάχη

Στα μέτωπα της πυρκαγιάς δίνουν μάχη συνολικά 158 πυροσβέστες, εκ των οποίων οι 28 έφτασαν αεροπορικώς από την Αθήνα, με εννέα πεζοπόρα τμήματα και 43 υδροφόρα οχήματα.

Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς συνδράμουν εθελοντές, υδροφόρα οχήματα της αυτοδιοίκησης, ενώ έντονη είναι η παρουσία αστυνομικής δύναμης και του στρατού.

14 αεροσκάφη εκ περιτροπής και τέσσερα ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα συντονιστικό, πραγματοποιούν ρίψεις.

Κλειστή παραμένει η Εγνατία

Η κυκλοφορία στην Εγνατία έχει διακοπεί στο τμήμα από το ύψος του κόμβου Αρδανίου έως το ύψος του κόμβου Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙ.ΠΕ.) Αλεξανδρούπολης και στα δύο ρεύματα.

Η κυκλοφορία των οχημάτων εκτρέπεται μέσω της Εθνικής Οδού Φερών – Αλεξανδρούπολης, ενώ οι οδηγοί και οι πολίτες παρακαλούνται -για την ασφάλειά τους, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αστυνομικών.

Σε επιφυλακή είναι και οι υπηρεσίες του αεροδρομίου της Αλεξανδρούπολης, καθώς ο πυκνός καπνός θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στην ορατότητα.

Συναγερμός για πυρκαγιές σε όλη τη χώρα λόγω του φαινομένου hot – dry – wind
Και σήμερα η σωρευτική επίδραση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών (θερμός και ξηρός καιρός) στην ευκολία ανάφλεξης των δασικών καυσίμων έχει ως αποτέλεσμα η ευφλεκτότητα να είναι υψηλή ή πολύ υψηλή στο σύνολο σχεδόν της χώρας.

Αυτό προκύπτει από την ανάλυση των δεδομένων των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών της μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), τα οποία χρησιμοποιούνται για την καθημερινή αποτίμηση της πυρομετεωρολογικής επικινδυνότητας.

Με βάση τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία της Πυρομετεωρολογικής Ομάδας FLAME της μονάδας ΜΕΤΕΟ/ΕΑΑ, πολύ υψηλή έως και ακραία επικινδυνότητα με καιρό τύπου Hot-Dry-Windy αναμένεται την Κυριακή σε Θράκη, Θάσο, Σαμοθράκη, Λήμνο, Αν. Λέσβο, Κ. και Β. Εύβοια, Αττική, Κορινθία, Αργολίδα και κατά τόπους σε Θεσσαλία, Φθιώτιδα, Βοιωτία και Αιτωλοακαρνανία.

Για τη Δευτέρα αναμένεται περαιτέρω επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών και έως και ακραία επικινδυνότητα για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές σε Θράκη, Αν. και Κ. Μακεδονία, Θάσο, Σαμοθράκη, Λήμνο, Λέσβο, Χίο, Εύβοια, Αττική, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία, Ηλεία και κατά τόπους σε Θεσσαλία, Αρκαδία, Αχαΐα, Μεσσηνία, Αιτωλοακαρνανία, και Λευκάδα.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ