Σε «επίπεδα ρεκόρ» οι επιθέσεις στα δικαιώματα των εργαζομένων σε όλον τον κόσμο

Οι επιθέσεις εναντίον των δικαιωμάτων των εργαζομένων διατηρήθηκαν σε «επίπεδα ρεκόρ» το 2022, τονίζει σε έκθεσή της που δίνει στη δημοσιότητα σήμερα η Διεθνής Συνομοσπονδία Συνδικαλιστικών Ενώσεων (ΔΣΣΕ), επικρίνοντας ειδικά τη Γαλλία για τον βίαιο τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν οι διαδηλώσεις κατά της μεταρρύθμισης των συντάξεων.

Αφότου άρχισε να συντάσσεται η ετήσια έκθεση αυτή, το 2014, «οι επιθέσεις στα δικαιώματα των εργαζομένων δεν έπαψαν να αυξάνονται σε διάφορες περιοχές» του κόσμου, στηλιτεύει η μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση του πλανήτη.

Μεταξύ του Απριλίου του 2022 και του Μαρτίου του 2023, το 87% των 149 χωρών που μελετήθηκαν παραβίασε το δικαίωμα στην απεργία, το 79% παραβίασε το δικαίωμα διαπραγμάτευσης για τη σύναψη συλλογικής σύμβασης εργασίας και το 77% απαγόρευσε σε εργαζόμενους να ιδρύσουν ή να ενταχθούν σε συνδικάτο, υπογραμμίζει η ΔΣΣΕ.

Οι αριθμοί είναι από παρόμοιοι ως ταυτόσημοι με εκείνους που είχαν ανακοινωθεί την περασμένη χρονιά και είχαν ήδη χαρακτηριστεί «ιστορικοί», αφού αντανακλούσαν «επίπεδα ρεκόρ» παραβιάσεων που καταγγέλλουν τα συνδικάτα.

Στη Γαλλία, οι διαδηλώσεις στην αρχή της χρονιάς εναντίον της θέσπισης του ορίου ηλικίας 64 ετών για τη συνταξιοδότηση οδήγησαν σε «ξυλοδαρμούς από την αστυνομία, συλλήψεις αδιακρίτως και επιθέσεις με δακρυγόνα», στηλιτεύει η ΔΣΣΕ, σύμφωνα με την οποία σε αυτή τη χώρα της Ευρώπης διαπράχθηκαν «επανειλημμένες» παραβιάσεις δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Η Συνομοσπονδία εκφράζει επίσης ανησυχία για την κατάσταση στον Ισημερινό και στην Τυνησία, που εντάχθηκαν στον ετήσιο κατάλογο των «δέκα χειρότερων χωρών για τους εργαζομένους».

«Στον Ισημερινό, μεγάλες διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας και των συλλογικών δικαιωμάτων (…) κατεστάλησαν βίαια», εξηγεί.

Ενώ «στην Τυνησία, ο πρόεδρος Κάις Σάγεντ υπονόμευσε τις αστικές και εργατικές ελευθερίες και τους δημοκρατικούς θεσμούς», κλείνοντας το κοινοβούλιο το 2021, ενώ το νέο Σύνταγμα «υιοθετήθηκε το 2022 χωρίς διαβούλευση με τα πολιτικά κόμματα ή τους κοινωνικούς εταίρους».

Σε παγκόσμια κλίμακα δολοφονήθηκαν 19 συνδικαλιστές την περίοδο 2022-2023, οι 15 στην Κολομβία, έναντι 17 την αμέσως προηγούμενη ετήσια περίοδο.

Πέρα από τις κρατικές αρχές, η ΔΣΣΕ κατονομάζει και καταγγέλλει κάθε χρόνο σειρά μεγάλων επιχειρήσεων (ή τοπικών θυγατρικών τους) που «παραβίασαν δικαιώματα των εργαζομένων, συνδέθηκαν με παραβιάσεις δικαιωμάτων ή δεν άσκησαν την επιρροή τους για να αποκατασταθούν».

Το 2023, ανάμεσά τους φιγουράρουν η Amazon (ΗΠΑ), η Apple (η θυγατρική της στην Αυστραλία), η Deliveroo (Ολλανδία), η Ikea (η θυγατρική της στην Πολωνία), η Ryanair (Ισπανία), η Starbucks (ΗΠΑ), καθώς και η Uber (Ολλανδία).

Διαβάστε οπωσδήποτε

Αποκλειστικά στο Periodista:

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τα τρία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που αν «πέσει» ο Στέφανος Κασσελάκης «χάνονται»

Η Πυθία αποκαλύπτειΑς μην γελιόμαστε. Τα φαινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ...

Η «βόμβα» που έχει στο συρτάρι του ο Στέφανος Κασσελάκης για τον Αλέξη Τσίπρα

Η Πυθία αναρωτιέται Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Ο...

Ο πόλεμος του Στέφανου Κασσελάκη στο deal της Attica Bank είναι πόλεμος (και) στον Αλέξη Τσίπρα

PeriodistaΤις προάλλες εξηγήσαμε για ποιους λόγους ο Στέφανος Κασσελάκης...