Σε ελάχιστο χρόνο ανέβηκε στο Βικιπαίδεια το κλείσιμο της Αυγής

Το μεσημέρι έγινε γνωστό ότι τερματίζεται η ημερήσια έκδοση της Αυγής και σε ελάχιστο χρονικό διάστημα ανανεώθηκε το λήμμα στη Βικιπαίδεια που αρχίζει με την πληροφορία ότι η ιστορική εφημερίdα «σήμερα κυκλοφορεί ως εβδομαδιαία έκδοση κάθε Κυριακή». Στην πρώτη παράγραφο του λήμματος προστίθεται ότι «Το κλείσιμο του καθημερινού φύλλου της “Αυγής” αποφασίστηκε με κοινή απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και του δ.σ. της εφημερίδας». Στη Βικιπαίδεια γίνεται σύντομη αναδρομή στην ιστορία της εφημερίδας και αναγράφονται τα ονόματα όσων βρέθηκαν κατά καιρούς στη διεύθυνσή της. Στα στοιχεία που παρατίθενται γίνεται η αναφορά ότι «το κόμμα κατέχει το 40% των μετοχών και το υπόλοιπο είναι σε μικρούς μετόχους, δηλαδή αναγνώστες, εργαζομένους και ψηφοφόρους. Κανένας δεν έχει πάνω από 3%».Ολόκληρο το λήμμα της διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας για τη Αυγή ακολουθεί:
Η Αυγή είναι ιστορική εφημερίδα της Ελλάδας, που σήμερα, κυκλοφορεί ως εβδομαδιαία έκδοση κάθε Κυριακή. Πρωτοεκδόθηκε στην Αθήνα στις 24 Αυγούστου του 1952 ως πρωϊνή καθημερινή έκδοση μέχρι τις 25 Ιουνίου 2024. «Η Αυγή» εκφράζει διαχρονικά θέσεις υπέρ της Αριστεράς και σήμερα τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Το κλείσιμο του καθημερινού φύλλου της «Αυγής» αποφασίστηκε με κοινή απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και του δ.σ. της εφημερίδας.

Κυκλοφορία της εφημερίδας

Πρωτοεκδόθηκε ως όργανο της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς (Ε.Δ.Α.), έναν χρόνο μετά την συγκρότησή της το 1951, εκφράζοντας και τις θέσεις του παράνομου Κ.Κ.Ε., αφού είχε απαγορευτεί η κυκλοφορία του «Ριζοσπάστη» από το 1947. Αρχικά, κυκλοφόρησε ως εβδομαδιαία και κατόπιν ως ημερήσια εφημερίδα. Στην περίοδο 1967-1974 η έκδοσή της απαγορεύτηκε από την στρατιωτική χούντα.

Μετά τη μεταπολίτευση, το ΚΚΕ Εσωτερικού επανεκδίδει, στις 4 Αυγούστου του 1974, την «Αυγή» ως κομματικό του όργανο, ενώ στη συνέχεια η εφημερίδα υποστήριζε κυρίως τις θέσεις του Συνασπισμού. Σήμερα, εκφράζει το χώρο της ανανεωτικής και της ριζοσπαστικής αριστεράς και ιδιαίτερα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Το κόμμα κατέχει το 40% των μετοχών και το υπόλοιπο είναι σε μικρούς μετόχους, δηλαδή αναγνώστες, εργαζομένους και ψηφοφόρους. Κανένας δεν έχει πάνω από 3%.

Μαζί με την Αυγή, εκδίδονταν περιοδικά το ένθετο Πρίσμα, ενώ κάθε Κυριακή η έκδοση συνοδεύεται από το ένθετο Αναγνώσεις. Το ένθετο Κόσμος με τις διεθνείς ειδήσεις είναι ενισχυμένο με περισσότερες σελίδες, έχοντας μεταφρασμένα άρθρα στα Ελληνικά από τις μεγαλύτερες εφημερίδες του κόσμου, όπως η Libération, οι Financial Times, η Washington Post κλπ. Από το 2013 με την Αυγή κυκλοφορούσε και η ελληνική έκδοση της Le Monde Diplomatique. Η τιμή του κυριακάτικου φύκλου είναι 3 ευρώ.

Διευθυντές της εφημερίδας

Από τις 14 Μαρτίου 2024, νέος διευθυντής της Αυγής είναι ο δημοσιογράφος Σπύρος Σουρμελίδης, ο οποίος διαδέχθηκε τη δημοσιογράφο Βούλα Κεχαγιά, που διαδέχθηκε τον Σπύρο Ραπανάκη. Στη θέση αυτή είχαν διατελέσει ο Άγγελος Τσέκερης που διαδέχθηκε τους Κωστή Νικολακάκο και Νίκο Φίλη. Πρώτος εκδότης και διευθυντής (1952-1956) ήταν ο Βασίλειος Ευφραιμίδης.

Διαβάστε οπωσδήποτε

Αποκλειστικά στο Periodista:

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τα τρία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που αν «πέσει» ο Στέφανος Κασσελάκης «χάνονται»

Η Πυθία αποκαλύπτειΑς μην γελιόμαστε. Τα φαινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ...

Η «βόμβα» που έχει στο συρτάρι του ο Στέφανος Κασσελάκης για τον Αλέξη Τσίπρα

Η Πυθία αναρωτιέται Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Ο...

To μαρτυριάρικο παρεάκι της COSMOTE στην Κίμωλο και τα χαμένα εσώρουχα της «κακιάς» μάγισσας με τα κοτσιδάκια

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου.Το καλοκαίρι έχει μπει...