Σερβία: «Θέμα χρόνου» οι πρόωρες εκλογές

Πρόωρες εκλογές θα πραγματοποιηθούν στη Σερβία, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της χώρας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος κατηγορείται από την αντιπολίτευση ότι προωθεί την «κουλτούρα της βίας» και καταπνίγει τη δημοκρατία. Δεν διευκρίνισε, ωστόσο, πότε θα διεξαχθούν οι εκλογές.

«Είναι σαφές ότι θα έχουμε πρόωρες βουλευτικές εκλογές», δήλωσε ο Βούτσιτς σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη. «Το μόνο ερώτημα είναι ο μήνας που θα πραγματοποιηθούν».

Ο Βούτσιτς και η πρωθυπουργός του, Άνα Μπρνάμπιτς, αντιμετωπίζουν έντονη πίεση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που εκτείνονται στο πολιτικό φάσμα. Ο αντικυβερνητικός συνασπισμός έχει βγάλει δεκάδες χιλιάδες Σέρβους στους δρόμους σε πορείες διαμαρτυρίας στο Βελιγράδι.

Η κριτική που δέχεται η σερβική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ο Βούτσιτς αφενός «σιωπά» τις φωνές της αντιπολίτευσης και των μέσων ενημέρωσης που δεν ακολουθούν τη γραμμή της κυβέρνησης, αφετέρου αφήνει τη διαφθορά να ακμάζει. Οι αντιδράσεις διογκώθηκαν μετά τα περιστατικά με μαζικούς πυροβολισμούς και το χειρότερο ξέσπασμα βίας της τελευταίας δεκαετίας μεταξύ των Σέρβων που υποστηρίζονται από το Βελιγράδι και των αρχών στο γειτονικό Κόσοβο.

Ο Βούτσιτς είπε ότι θα ζητήσει από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συναντηθούν για συνομιλίες. Εάν δεν παρευρεθούν, θα ορίσει ημερομηνία ψηφοφορίας, πρόσθεσε. «Ως πρόεδρος, θα περιμένω», είπε ο Βούτσιτς.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ερευνά το ρόλο ελληνικής τράπεζας στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ερευνά τραπεζικό σκάνδαλο γύρω από τον...

Βόμβα από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και ανακοίνωση φωτιά – Εξαρθρώθηκε κύκλωμα απάτης με αγροτικές επιδοτήσεις – ζημία 19,6 εκατ. ευρώ στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

37 συλλήψεις σε Αθήνα, Κρήτη, Μακεδονία – Πολυετές δίκτυο εξαπάτησης του ΟΠΕΚΕΠΕ με πλαστές δηλώσεις αγροτεμαχίων

Σάλος στο παρασκήνιο: Ο επιχειρηματίας φίλος του Τσίπρα που «αγοράζει» στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Αριστεράς

Παλιός φίλος του Αλέξη Τσίπρα, επιχειρηματίας με αλλεπάλληλα αποτυχημένα projects, φέρεται να χρηματοδοτεί πολιτικά πρόσωπα και από την Αριστερά και από το ΠΑΣΟΚ, επιδιώκοντας ρόλο διαμορφωτή των εξελίξεων. Στενές σχέσεις με Τσίπρα, παλιά στήριξη στην Αχτσιόγλου